Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bezdarbs var vairot alkoholismu Krievijā

Medvedeva plānu pret dzeršanas problēmu vērtē skeptiski

Jau tā satriecošos rādītājus par alkohola patēriņu Krievijā vēl vairāk var pasliktināt pieaugošais bezdarbs, jo daudzi bez algotas nodarbes palikušie kā vienīgo problēmu risinājumu izvēlēsies aizvien regulārāku ieskatīšanos glāzītē, secina sociāleksperti. Skeptiķi uzskata, ka Krievijas sabiedrības ārkārtīgo pieķeršanos zaļajam pūķim neglābs arī prezidenta Dmitrija Medvedeva plāns alkohola patēriņa samazināšanai.

Draud sociālā nestabilitāte

Starptautiskā Valūtas fonda priekšsēdētājs Dominiks Stross-Kāns šonedēļ brīdināja, ka ekonomiskās krīzes izraisītais bezdarba vilnis Krievijā var izraisīt sociālo nestabilitāti. Eksperti piebilst, ka liela daļa sabiedrības locekļu izvēlēsies asociālu dzīvesveidu. Kā tradicionālāko Krievijas iedzīvotāju bēgšanu no problēmām viņi min alkoholismu, raksta NEWSru.

"Valstī ir ļoti daudz neperspektīvu apdzīvoto vietu, kur sociālā vide degradējusies jau kopš padomju laikiem," uzskata Krievijas Neatkarīgā sociālās politikas institūta reģionālās programmas direktore Natālija Zubareviča. "Šādās vietās uzbrukums ar nazi dzērumā ir ikdienišķa lieta."

Kā īpaši "pelēkās zonas" var izcelt tā saucamās vienas rūpnīcas pilsētas, daudzās no tām drīzumā bez darba var palikt vairākums iedzīvotāju, jo ekonomisko problēmu dēļ vajadzēs slēgt bieži vien vienīgo pilsētas darba devēju. Tādēļ tūkstošiem cilvēku var papildināt jau tā daudzgalvainās Krievijas alkoholiķu armijas rindas.

Jāmainās sabiedrībai

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka alkohola patēriņš Krievijā par vairāk nekā simt procentiem pārsniedz PVO noteikto sabiedrības veselībai kritisko slieksni. Krievijā gadā uz vienu cilvēku, ieskaitot zīdaiņus un sirmgalvjus, tiek izdzerti 18 litri alkohola. PVO eksperti uzskata, ka, patērējot vairāk par astoņiem litriem gadā, nācijas veselībai draud reālas briesmas, informē Reuters. Ik gadu Krievijā 500 tūkstoši nāves gadījumu saistīti ar alkoholu.

Traģiski ir rādītāji par grādīgās dziras lietošanu Krievijas jaunatnes vidū. 2008.gadā par 15,4 procentiem pieaudzis to 10—14 gadu veco bērnu skaits, kuri lieto alkoholu. Kopumā šajā vecuma grupā stipros dzērienus pamēģinājuši 10,8 miljoni bērnu.

Krievijas prezidents D.Medvedevs pirms divām nedēļām valdībai uzdeva paveikt vairākus uzdevumus, lai samazinātu alkohola patēriņu valstī, jo sevišķi — jaunatnes vidū. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka 65 procenti Krievijas iedzīvotāju atbalsta D.Medvedeva iniciatīvu.

Krievijas blogeri gan ir mazāk optimistiski. "Valdība nesaprot, ka alkohols ir vienīgā lieta, kas tai ļauj noturēties pie varas," uzskata blogeris ar segvārdu svartroner.

Savukārt biedrības Nē alkoholam un narkotikām pārstāvis Sergejs Poļatikins uzskata, ka jaunā pretalkoholisma kampaņa ir naiva. "Ja arī alkohola tirdzniecība tiks ierobežota, jaunieši vienalga atradīs veidu, kā to iegādāties," domā S.Poļatikins. "Pusaudži cenšas attēlot pieaugušo uzvedību. Tiklīdz pārmērīga alkohola lietošana vairs nebūs sociāla norma, situācija sāks uzlaboties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits