Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dokumentu problēmu dēļ kubietis 47 dienas pavadījis uz prāmja Helsinki-Sanktpēterburga

Dokumentu problēmu dēļ Kubas pilsonis Luiss Vladimirs Vega Sespedess 47 dienas pavadījis, kuģojot šurpu turpu Baltijas jūrā ar prāmi Helsinki-Sanktpēterburga, vēsta laikraksts Moscow Times.

41 gadu vecais Saspendess Krievijā dzīvo jau aptuveni desmit gadus un ir precējies ar Krievijas pilsoni, taču viņam nav Krievijas pases. Kubiešiem nav nepieciešama vīza iebraukšanai Krievijā, taču viņi valstī drīkst uzturēties tikai 30 dienas, līdz ar to Sespendesam reizi mēnesī bija jāizbrauc no valsts. Taču pēdējo 12 mēnešu laikā viņš divas reizes pārkāpa likumu - vienreiz viņš nejauši pārkāpa noteikto termiņu, bet otrreiz vētras dēļ prāmis no Sanktpēterburgas neizbrauca laikā.

Jūnija sākumā viņš devās ikmēneša ceļojumā uz Somiju un 4.jūnijā ar prāmi Princess Maria izkuģoja no Helsinkiem, lai atgrieztos Sanktpēterburgā, kur viņš dzīvo jau desmit gadus. Taču Krievijas robežsargi imigrācijas noteikumu pārkāpumu dēļ viņam liedza nokāpt no prāmja. Savukārt Somijā viņš nav uzņemts, jo kuģošanas laikā viņam beidzās Šengenas vīza.

Kopš tā laika Sespendess ar prāmi Princess Maria kuģoja pa Baltijas jūru šurpu turpu starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu. Pēc ceļa mērošanas 21 reizi par viņu pirmdien apžēlojās Krievijas robežsargi, ļaujot viņam izkāpt sauszemē. "Es negribu nevienu aizvainot, bet tā bija idiotiska situācija," radiostacijai Eho Moskvi sacīja Sespendess, piebilstot, ka viņa lūgumi migrācijas dienestam, cilvēktiesību ombudam un citām valdības aģentūrām palikuši bez atbildes.

Viņš skaidroja, ka viņam bija nepieciešams veikt ceļojumu uz Somiju, lai izvairītos no viņam piešķirtās 30 dienu tūrista vīzas pārkāpšanas trešo reizi. Garā ceļojuma laikā Sespendess dažas reizes ticies arī ar sievu, kas iegādājās biļetes uz dažiem braucieniem ar prāmi, lai pavadītu laiku kopā ar vīru. Arī kuģa apkalpe par viņu apžēlojusies, piedāvājot kajīti un ļaujot strādāt par viesmīli vienā no prāmja restorāniem.

Savukārt migrācijas dienesta pārstāve Jeļena Dunajeva norādīja, ka Sespendesa piedzīvojumi ir viņa paša vaina, jo viņš varējis nokārtot savu vīzas jautājumu, nepametot Krieviju. "Es nezinu, kuram ienāca prātā doma viņu uzlikt uz prāmja. Bet viņš varēja uzreiz atrisināt uzturēšanās statusu, nevis vēlāk apsūdzēt robežsardzi un migrācijas dienestu cietsirdībā," sacīja Dunajeva.

Par Sespendesa piedzīvojumiem ieinteresējies režisors Aleksejs Zlobins, kurš gatavojas uzņemt dokumentālo filmu par kubieša ceļojumu.

Pagaidām gan nav zināms, kā beigsies Sespendesa vīzas stāsts. Dunajeva skaidroja, ka Sespendesam jāvēršas imigrācijas dienestā, lai varētu palikt Krievijā. "Es pagaidām nevaru pateikt, kā mēs rīkosimies. Situācija ir ārkārtīgi sarežģīta," viņa piebilda.

Sespendesam draud arī nepatikšanas viņa dzimtajā Kubā, kuru viņam statusa saglabāšanai jāapmeklē ik pēc 11 mēnešiem, taču šādu ceļojumu viņš nevar atļauties. Savukārt Šengenas vīzu Sespendess var iegūt tikai Kubā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits