Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Amatpersonas ir paziņojušas, ka sistēmas pārbaudīšana tiks pabeigta tikai nākamnedēļ, tātad dažas dienas pirms vēlēšanām

Franču pētnieks atklāj kļūmi Maskavas pašvaldības vēlēšanu e-balsošanas sistēmā

Franču pētnieks ir atklājis drošības kļūmi elektroniskās balsošanas sistēmā, kuru paredzēts izmantot Maskavas pašvaldības vēlēšanās septembrī.

Lotringas Universitāte un Francijas pētnieciskais institūts CNRS šonedēļ paziņoja, ka kriptogrāfs Pjeriks Godrī bija atsaucies uz radiostacijas Eho Moskvi izaicinājumu pārbaudīt šo sistēmu.

"Nepilnu mēnesi pirms tam, kad Maskava izmēģinās interneta balsošanu pilsētas jaunā parlamenta ievēlēšanai, franču kriptogrāfs nupat ir atmaskojis drošības kļūmi protokolā, kas tiek pārbaudīts," teikts minētās universitātes un institūta kopīgā paziņojumā.

Godrī spēja ielauzties pirmkodā, kas kopš jūlija beigām ik dienu tika publicēts, lai sabiedrība pārbaudītu tā drošumu.

Godrī vajadzēja tikai 20 minūtes, lai uzlauztu šifra kodu jeb "privāto atslēgu", kam jāaizsargā balsotāju identitāte un izvēle. Viņš izmantoja standarta datoru un plaši pieejamu bezmaksas programmatūru.

"Saskaņā ar viņa teikto kāds hakeris spētu piekļūt šai privātajai atslēgai tikai 10 minūtēs," teikts universitātes un institūta paziņojumā.

"Ļaunākajā gadījumā visu šo sistēmu izmantojušo vēlētāju balsis tiktu atklātas jebkuram, līdzko viņi nobalsotu," Godrī rakstīja par saviem atklājumiem zinātniskā rakstā, kas ievietots internetā.

Maskavā kopš jūlija vidus desmitiem tūkstoši cilvēku ir piedalījušies demonstrācijās, protestējot pret aizliegumu opozīcijas politiķiem kandidēt Maskavas pilsētas parlamenta vēlēšanās 8.septembrī.

Tiešsaistes balsošanas sistēma, kurai var piekļūt caur Maskavas pašvaldības vietni, pieprasa pases informāciju, dzīvesvietas adresi un citu sensitīvu informāciju, bet kā pārbaudes rīku izmanto teksta paziņojumu.

Pēc Godrī raksta publicēšanas 14.augustā Maskavas varas iestādes ir paziņojušas, ka šifra kods tagad ir padarīts sarežģītāks un tiks sadalīts septiņās daļās, kas tiks uzglabātas atsevišķi cita no citas līdz balsošanas beigām.

Eho Moskvi galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs otrdien savā Telegram kanālā paziņoja, ka ir piešķīris Godrī balvu viena miljona Krievijas rubļu (13 514 eiro) apmērā. Tiks piedāvātas arī citas balvas jebkuram, kas atklātu kļūmes šajā sistēmā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits