Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Igaunis nodevis Krievijai NATO slepeno informāciju

Bijušais Igaunijas Aizsardzības ministrijas (AM) Drošības nodaļas vadītājs Hermans Simms tiek turēts aizdomās par NATO slepenās informācijas pārdošanu Krievijai, raksta Igaunijas laikraksts Postimees.

NATO valstu specdienesti ir satriekti par igauņu kolēģu nespēju nodrošināt alianses slepeno dokumentu atbilstošu glabāšanu un to, ka slepenas informācijas noplūšana notikusi turpat desmit gadus. "Tas noteikti ir apkaunojošs stāsts", — tā vienā teikumā var raksturot Igaunijas AM gaiteņos valdošo noskaņojumu. Par H.Simma darbībām zinošas personas ir skopas savos komentāros, jo šis gadījums grauj Igaunijas reputāciju. Prokuratūra liegusi izpaust aizdomās turamā advokātu, un Igaunijas mediji min, ka tiesas process varētu būt slēgts.

Vadot Igaunijas AM slepenāko nodaļu no 2000. līdz 2006.gadam, H.Simmam bija pielaide NATO Top Priority materiāliem, kas Krievijas slepenajiem dienestiem varēja būt vilinoši. Par to, kā H.Simms savervēts un kādā veidā atmaskots, izmeklēšana klusē. Saskaņā ar laikraksta Eesti Paevaleht sniegtajām ziņām aizdomas par H.Simma darbību Igaunijas valsts struktūrvienībām radās pirms diviem gadiem, kā dēļ 2006.gada novembrī viņš tika atbrīvots no AM Drošības nodaļas vadītāja amata un nozīmēts šīs nodaļas padomnieka amatā. Tur viņš strādāja līdz šā gada martam. Ap šo laiku Igaunijas un NATO izlūkošanas organizācijām radušās aizdomas, ka kaut kur notiek slepenas, vienīgi alianses locekļiem zināmas informācijas noplūde, un par tās vietu tika uzskatīta Igaunija.

Igaunijas drošības policijas rīkotā H.Simma novērošanas operācija bijusi tik slepena, ka pat Igaunijas iekšlietu ministrs Juri Pihls par to uzzinājis tikai pēc ierēdņa apcietināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits