Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kremlis vēlas pastiprināt sodu Hodorkovskim

Maskavā nākamnedēļ sāksies jauna tiesas prāva pret bijušo Krievijas naftas uzņēmuma Jukos vadītāju Mihailu Hodorkovski un viņa līdzgaitnieku Platonu Ļebedevu, kuri apsūdzēti vērienīgā krāpšanā un naudas atmazgāšanā. M.Hodorkovskis un P.Ļebedevs jau izcieš viņiem piespriesto astoņu gadu cietumsodu, bet jaunās apsūdzības acīmredzot varētu pagarināt ieslodzījumu.

Ģenerālprokuratūra apgalvo, ka M.Hodorkovskis kopā ar līdzdalībniekiem laika posmā no 1998. līdz 2003.gadam piesavinājies gandrīz 900 miljardus rubļu (14 miljardus latu). Eksperti gan apšauba šīs summas pamatotību, jo tā ir teju vai lielāka par visu Jukos iegūtās un pārdotās naftas vērtību.

Pret bijušo Jukos vadītāju izvirzītas jaunas apsūdzības

Politisks motīvs

Ja viņu atzīs par vainīgu, M.Hodorkovskim draud līdz pat 22 gadus ilgs cietumsods. Tiesas prāva sāksies otrdien. M.Hodorkovskis jau nogādāts Maskavā no Čitas apgabala, kur viņš izcieta piespriesto sodu. Pēc komentētāju domām, tiesas procesa pārcelšana uz Maskavu liecina par Kremļa nodomu līdz galam izrēķināties ar bijušo oligarhu. Opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs nešaubās, ka M.Hodorkovska lietai ir politisks motīvs. "Kamēr pie varas ir Putins, Hodorkovskim nāksies sēdēt cietumā. Taču, tiklīdz Putins tiks atstumts no varas vai aizies pats, Hodorkovskis būs brīvībā."

Tiesa jau noraidīja M.Hodorkovska prasību par pirmstermiņa atbrīvošanu, uz ko viņam bija tiesības pēc tam, kad bija izciestas divas trešdaļas piespriestā soda. Krievijas bagātākais cilvēks M.Hodorkovskis tika apcietināts 2003.gada oktobrī. Viņu apsūdzēja krāpšanā un nodokļu nemaksāšanā. Tiesa viņam piesprieda deviņu gadu cietumsodu, ko vēlāk samazināja līdz astoņiem gadiem. M.Hodorkovska atbalstītāji ir pārliecināti, ka viņš sodīts vienīgi politisku motīvu dēļ.

Putina skaudība

Krievijas vadoņa V.Putina un bagātnieka M.Hodorkovska attiecības atgādināja Aleksandra Dimā romānā aprakstīto konkurences cīņu starp Francijas karali Luiju XIV un superintendantu Fukē, kurš uzcēla lielāku pili, nekā bija karalim. M.Hodorkovskis izveidoja lielāko privāto naftas uzņēmumu, kas strādāja efektīvāk nekā valsts uzņēmumi. Iespējams, ka tieši tas izraisīja V.Putina skaudību. Un, tiklīdz M.Hodorkovskis uzdrošinājās atklāti kritizēt valstī valdošo korupciju, viņš tika nolikts pie vietas. Jukos faktiski tika izputināts, vērtīgākos īpašumus pārņēma valsts uzņēmumi Rosņeftj un Gazprom.

Politiskās filozofijas centra vadītājs Andrejs Koļesņikovs uzskata, ka Kremlis izmantoja M.Hodorkovska gadījumu, lai iebiedētu uzņēmējus un visu sabiedrību. Arī bijušais Krievijas ekonomikas ministrs Jevgeņijs Jasins piekrīt, ka lielais bizness ir saņēmis mācību. "Tagad uzņēmēji apzinās, ka gadījumā, ja viņi kļūs pārāk ietekmīgi, viņiem uzbruks un visu atņems, jo uzņēmēju pienākums ir barot valdošo eliti."

Viss jau izlemts

Tiesa gan, politologs Staņislavs Belkovskis uzskata, ka jaunais tiesas process pret M.Hodorkovski notiks atšķirīgā gaisotnē. Krievijas ekonomikas krīze varētu izraisīt pārmaiņas valsts elitē. "Politiskā elite vairāk nekā agrāk apzinās, ka Hodorkovska atbrīvošana varētu stabilizēt Krievijas politisko sistēmu, it sevišķi krīzes apstākļos." Pēc politologa domām, V.Putina grupējums vairs nevar pilnībā kontrolēt tieslietu sistēmu.

Tomēr nav šaubu, ka M.Hodorkovska liktenis būs atkarīgs no politiskā stāvokļa valstī, nevis no izmeklēšanas rezultātiem un taisnīgas tiesas principiem. "Šajā valstī iespējams jebkāds spriedums," secina viena no M.Hodorkovska advokātēm Karina Moskaļenko. "Par tādiem cilvēkiem kā Hodorkovskis viss jau ir izplānots un izlemts."

Paredzams, ka tiesas prāva turpināsies ilgi, jo lietā ir 188 sējumi. M.Hodorkovska advokāti apgalvo, ka valdošā vara centās viņu nomelnot jau pirms tiesas. M.Hodorkovska kameras biedrs Aleksandrs Kučma apgalvoja, ka M.Hodorkovskis viņam seksuāli uzmācies, un pieprasīja 500 000 rubļu kompensāciju. Maskavas tiesa šo sūdzību noraidīja, tomēr advokāti spriež, ka kaitējums M.Hodorkovska tēlam jau ir nodarīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits