Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krievija brīdina par atbildes gājienu pretraķešu sistēmai

ASV un Polija parakstījušas oficiālu līgumu par amerikāņu aizsardzības vairoga elementu izvietošanu Polijā. Tas tika paveikts pēc 18 mēnešu ilgām sarunām. Abas valstis vairākkārt teikušas, ka aizsardzības vairoga elementu izvietošana Polijā ir paredzēta aizsardzībai, nevis vērsta pret Krieviju, tomēr Maskava uzskata, ka tas ir tiešs drauds tās drošībai, tādēļ brīdinājusi, ka tā izdarīs atbildes gājienu. Smagu sarunu rezultāts

Trešdien Polijas galvaspilsētā Varšavā ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa un Polijas ārlietu ministrs Radeks Sikorskis noslēdza vienošanos, kura paredz līdz 2012.gadam desmit pārtvērējraķešu un to apkalpojošā personāla izvietošanu Polijas karabāzē Baltijas jūras krastā. Pagājušajā nedēļā abas valstis parakstīja provizorisko vienošanos. K.Raisa sacīja, ka oficiālā dokumenta parakstīšana bija neparasts notikums, akcentējot, ka tas palīdzēs NATO, Polijai un ASV atbildēt uz "XXI gadsimta draudiem". Savukārt Polijas premjers Donalds Tusks uzsvēra, ka vienošanās tika panākta pēc smagām, bet draudzīgām sarunām. "Mēs esam sasnieguši galvenos mērķus, kas nozīmē, ka Polija un ASV būs daudz aizsargātākas," viņu citē aģentūra AP.

Sarunu pēdējā raundā, kas norisinājās pirms divām nedēļām, Polija panāca galvenās prasības, ko tā bija izvirzījusi ASV, — tuva darbības rādiusa raķešu Patriot uzstādīšanu Polijas gaisa telpas aizsardzībai, finansiālu palīdzību valsts bruņoto spēku uzlabošanai un garantijas, ka kādas trešās valsts uzbrukuma gadījumā ASV sniedz savu palīdzību. Polija nenoliedza, ka arī Krievijas iebrukums Gruzijā bijis viens no iemesliem, kādēļ dots akcepts ASV iecerei. Pirms Gruzijas konflikta ASV pārtvērējraķešu uzstādīšana izpelnījās lielu poļu sabiedrības opozīciju, bet jau pēc tā 65 procenti valsts iedzīvotāju atbalstīja vienošanos.

Krievija notēmēs ieročus

Arī līguma parakstīšanas laikā K.Raisa kārtējo reizi uzsvēra, ka aizsardzības vairoga elementu uzstādīšana Polijā un Čehijā paredzēta aizsardzībai, nevis uzbrukumam. Vašingtona apgalvo, ka vairogs domāts Eiropas un ASV aizsardzībai pret iespējamajiem uzbrukumiem no tādām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja, kuru bruņojumā ir vai arī tuvākajā laikā nonāks tālā rādiusa raķetes. Jūlijā tika parakstīts līgums ar Čehiju par amerikāņu radaru izvietošanu tās teritorijā. ASV kopumā ieguldīs 3,5 miljardus dolāru aizsardzības vairoga izveidei, raksta Reuters.

Krievija uzskata, ka amerikāņu pārtvērējraķetes Polijā ir tiešs apdraudejums tās nacionālajai drošībai, un brīdinājusi, ka varētu pavērst to virzienā savus kodolieročus. Pirmdien tika veikti pirmie priekšdarbi šī plāna realizācijai. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un viņa sabiedrotais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka rudenī parakstīšot līgumu par vienotas gaisa aizsardzības sistēmas izveidi, kas būs atbilde ASV plāniem Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Sīrija gatava runāt ar Krieviju par tās aizsardzības sistēmas izvietošanu savā teritorijā


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits