Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievijā nesodīs vēstures "viltotājus"

Krievijas valdība atteikusies no pretrunīgi vērtētā priekšlikuma, kas paredzēja ieviest kriminālatbildību par Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanu. Krievijas amatpersonas bija sākušas kampaņu pret «vēstures pārrakstīšanu», tādēļ gribēja papildināt Kriminālkodeksu ar pantu, kas noteiktu kriminālatbildību par PSRS armijas izcīnītās uzvaras noliegšanu.

Krievijas valdība pēc konsultācijām ar ekspertiem tomēr atteikusies no šīs idejas. Premjera vietnieka Sergeja Sobjaņina parakstītā ekspertu slēdziena fragments, kas publicēts laikrakstā Vedomosti, apliecina, ka šāda likuma pieņemšana varētu izraisīt «nevēlamas ārpolitiskās sekas».

Likumprojekta idejas autors bija Krievijas ārkārtējo situāciju ministrs Sergejs Šoigu, kurš sarunā ar Otrā pasaules kara veterāniem izteica sašutumu par ārvalstu politiķiem, kas uzdrošinājušies apšaubīt PSRS nopelnus uzvarā pār nacismu. Ministra ierosinājumu atbalstīja premjers Vladimirs Putins un valdošā partija Vienotā Krievija. Deputāti aicināja iekļaut Kriminālkodeksā sodu par Nirnbergas tribunāla lēmumu apšaubīšanu, nacistu slavināšanu un antihitleriskās koalīcijas nomelnošanu. Par šādiem pārkāpumiem bija paredzēts līdz pat piecu gadu cietumsods.

Taču eksperti secina, ka likumprojekts ir pārāk neskaidrs. Piemēram, nav skaidrs, kā iespējams «sagrozīt» Nirnbergas tribunāla spriedumu, kas jau sen stājies spēkā. Priekšlikumā arī nebija minēts, kas varētu uzraudzīt likuma ievērošanu. Neraugoties uz ekspertu iebildumiem, likuma atbalstītāji ir gatavi turpināt cīņu par tā pieņemšanu. Valsts domes deputāts Valērijs Rjazanskis apgalvo, ka «valsts vadība atbalsta šo ideju». Vedomosti, atsaucoties uz avotiem parlamenta vadībā, gan prognozē, ka nekāds likums netiks pieņemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits