Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Laboratorijā Vektors Krievijas zinātnieki izstrādā vakcīnas pret Ebolas vīrusu

Krievijā nograndis sprādziens laboratorijā, kur uzglabā nāvējošus vīrusus

Krievijas varas iestādes apstiprinājušas, ka laboratorijā, kur padomju laikā izstrādāti bioloģiskie ieroči, bet šobrīd tiek pētīti tādi nāvējoši vīrusi kā Ebolas vīruss, Sibīrijas mēris un bakas, nograndis sprādziens - eksplodējis gāzes balons. Pēc sprādziena laboratorijā izcēlies ugunsgrēks.

Negadījums noticis netālu no Novosibirskas laboratoriju kompleksa Vektors, kur aukstā kara laikā atradās bioloģisko ieroču laboratorija. 

Forbes ziņo, ka Vektors ir viena no tikai divām vietām pasaulē, kur aizvien tiek uzglabāts baku vīruss (otra atrodas Atlantā, ASV). 

The Guardian raksta, ka sprādziens nograndis remontdarbu laikā piektajā stāvā.

Varas iestādes apgalvoja, ka ugunsgrēks izcēlies tajā laboratorijas daļā, kur bīstamie vīrusi netiek uzglabāti, un liesmas esot operatīvi likvidētas. Krievijas valsts kontrolētie mediji ziņo, ka pati ēka nav būtiski cietusi, bet sprādzienā ievainojumus - trešās pakāpes apdegumus - guvis viens cilvēks. Tāpat Krievija apgalvo, ka notikušais nerada nekādu bioloģisko draudu apkārtējiem iedzīvotājiem, uz ko gan Forbes norāda - vēsture pierāda, ka šāda veida paziņojumi arī iepriekš krīzes situācijās izskanējuši neatkarīgi no tā, vai patiesā situācija rada vai nerada risku cilvēku veselībai un dzīvībai.

Šis nav pirmais incidents laboratorijā Vektors - 2004. gadā pētniece gāja bojā pēc tam, kad nejauši inficēja sevi ar Ebolas vīrusu, raisot bažas par to, vai laboratoriju kompleksā tiek ievēroti visi nepieciešamie drošības protokoli.

Pasaules veselības organizācijas delegācija 2016. gadā inspicēja Vector laboratoriju un secināja, ka galvenie biodrošības nosacījumi tiek ievēroti, taču inspektori norādījuši uz atsevišķiem jautājumiem, kuri būtu jāsakārto.

Top komentāri

viens
v
kad tie meļi stāsta ka viss kartība, tad pasaulej jāsāk uztraukties...
Sahara
S
Incidentu biežums (raķete, laboratorija, u.tt) pareizināts ar informācijas slēpšanu un prastu melošanu, apdraudot sevi un kaimiņus ir biedējošs..... nevīžiba, augstprātība un vnk stulbums
inta
i
zinot melus par černobiļu un kursku, jāsāk uztraukties...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits