Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievija uzstājīgi pretojas plānam par vienotu novērotāju misiju Gruzijā

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņojusi, ka pārtrauc Krievijas bloķētās sarunas par novērotāju misijas Gruzijā turpināšanu. Tomēr EDSO pārstāve sacīja, ka organizācijā prezidējošās Grieķijas priekšlikumi par vienotas misijas turpināšanu starptautiski atzītajā Gruzijas teritorijā paliek spēkā, un aicināja Maskavu mainīt savu nostāju pret atsevišķu EDSO misiju Dienvidosetijā.

Arī ASV aicinājusi Krieviju mīkstināt savu pozīciju, lai nodrošinātu drošību un stabilitāti Gruzijā un tās separātiskajos reģionos.

Grieķijai jauns plāns

Pēc pagājušā gada augusta konflikta, kurā Krievija apturēja Gruzijas centienus pārņemt savā kontrolē tās separātisko Dienvidosetijas reģionu, Maskava noraidīja EDSO 16 gadu ilgās misijas pagarināšanu Kaukāza valstī. Tās mandāts beidzās pagājušā gada 31.decembrī. EDSO militārajiem un civilajiem novērotājiem līdz 30.jūnijam pilnībā jāatstāj Gruzijas teritorija, raksta Reuters.

EDSO ir 56 valstu organizācija, kuras mērķis ir risināt ātrās reaģēšanas, konfliktu novēršanas, krīžu vadības un pēckonfliktu rehabilitācijas jautājumus Eiropas kontinentā. Tās dalībvalstis ir arī Gruzija un Krievija.

EDSO Pastāvīgās padomes vadītāja Grieķijas pārstāve Mara Marinaki piektdien paziņoja, ka piecus mēnešus ilgās sarunas par misijas turpināšanu Gruzijā bijušas neauglīgas. Bet viņa piebilda, ka spēkā paliek piedāvātās izmaiņas par misijas norisi, un aicināja izrādīt "stingru politisko gribu", lai tās tiktu pieņemtas. EDSO lēmumu pieņemšana notiek atbilstoši vienprātības principam.

Grieķijas piedāvātajā novērošanas misijas plānā Gruzija un Dienvidosetija atsevišķi netiek minētas. Tajā vienīgi teikts, ka 22 novērotāji tiktu izvietoti Karaleti ciematā (Gruzijas kontrolētā teritorija), bet astoņi — Chinvali (Dienvidosetijas galvaspilsēta). Plāns paredz, ka novērotājiem būtu nodrošināta brīva pārvietošanās.

Krievija nepiekāpīga

Krievija ceturtdien noraidīja Grieķijas plānu, sakot, ka tai nav pieņemami tā pamatprincipi, un kārtējo reizi uzsverot, ka uzskata Dienvidosetiju par neatkarīgu valsti. "Šis plāns balstās uz pieņēmumu, ka reģionā pēc Gruzijas agresijas viss saglabājies tāpat kā pirms tās. Bet šis plāns nedarbosies. Dienvidosetija neatļaus ienākt tās teritorijā," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Krievija piedāvā no Grieķijas plāna izsvītrot principu par "novērotāju brīvu un netraucētu kustību" pāri Gruzijas un Dienvidosetijas robežai.

Krievija uzskata, ka jebkura novērotāju pārvietošanās jāsaskaņo ar "attiecīgajām varas iestādēm" un jāorganizē atsevišķas misijas Dienvidosetijā un Gruzijā.

Gruzijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Krievija cenšas panākt EDSO aiziešanu no Gruzijas, lai sasniegtu to, ka "nelikumīgi tiek atzīti okupētie reģioni Gruzijā".

Savukārt ASV aicināja Gruziju un Krieviju izrādīt savaldību un veicināt Gruzijas separātisko reģionu stabilitāti.

Vašingtona arī aicina Krieviju mainīt savu nostāju, kas izraisot gandrīz visu EDSO valstu neapmierinātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši 67 krievu šahedus

Ukraiņu karavīri notriekuši 67 dronus "Shahed" un vienu vadāmo aviācijas raķeti H-59/69, ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidīja Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits