Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievijas izmeklētāji pieļauj, ka "Arctic Sea" pārvadāja ne tikai zāģmateriālus

Krievijas izmeklētāji neizslēdz iespēju, ka kuģis "Arctic Sea" pārvadāja ne tikai zāģmateriālus, tādēļ gatavojas pārmeklēt kuģi pēc tā nogādāšanas ostā un apkalpes locekļu izolāciju uzskata par likumīgu, otrdien paziņoja Krievijas Prokuratūras izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

"Katrā ziņā ir nepieciešams apskatīt kuģi, lai šajā stāstā nebūtu melno plankumu. Mēs neizslēdzam iespēju, ka tur veda ne tikai kokmateriālus. Daļēji arī tādēļ tiek aizturēti apkalpes locekļi - ir jānoskaidro, vai kāds no viņiem nav bijis iesaistīts šajos notikumos. Kuģi it kā divas reizes nolaupīja, tomēr ekipāža ne ar vienu nesazinājās," intervijā laikrakstam "Rossijskaja gazeta" klāstīja Bastrikins.

"Pagaidām ne viss ir skaidrs, taču mēs mierīgi visu noskaidrosim. Galvenais, ka mums ir [kuģa] nolaupītāji," viņš sacīja, aicinot neradīt lieku ažiotāžu, jo nekādu īpašu noslēpumu šajā lietā neesot. Viņš ieteica atcerēties padomju piedzīvojumu filmu "20.gadsimta pirāti", kur esot attīstījies līdzīgs scenārijs.

Bastrikins arī skaidroja, ka "Arctic Sea" apkalpes locekļi sākotnēji tikuši izolēti kā liecinieki, kuri nekavējoties jānopratina. Taču nu jau nopratināšana esot pabeigta, un viņi drīkstot sazināties ar saviem tuviniekiem.

Viņš uzsvēra, ka Krievijai ir visas tiesības ierosināt krimināllietu pret citu valstu pilsoņiem un arestēt kuģi, jo tās varas iestādes veikušas sākotnējo pirātu aizturēšanu.

"Atdosim [kuģi] tad, kad pabeigsim izmeklēšanu. Lietu nenovilcināsim. Taču es pieļauju, ka mēs līdz tiesai varētu arestēt šo kuģi, ja tas tiks atzīts par lietisko pierādījumu. Ja ne - atdosim ātrāk," sacīja Bastrikins.

Krievijas varas iestādes pagaidām atklājušas ļoti ierobežotu informāciju "Arctic Sea" lietā.

Maltā reģistrētais kravas kuģis, kura operatori ir Krievijas kompānija "Solchart Arkhangelsk" un ar to saistītā Somijas kompānija "Solchart Management", ar 15 Krievijas pilsoņu apkalpi tika nolaupīts 24.jūlijā Baltijas jūrā, Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos. Pēc tam kuģis devās pa nolaupītāju norādīto maršrutu Āfrikas virzienā ar izslēgtu navigācijas aprīkojumu.

Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas pausto informāciju kravas kuģi "Arctic Sea", kas bija pazudis un pēc tam tika atrasts Atlantijas okeānā, bija nolaupījusi astoņu cilvēku grupa, pēc Krievijas sākotnēji sniegtās informācijas - četri Igaunijas, divi Latvijas un divi Krievijas pilsoņi. Nolaupītāji 17.augustā tika aizturēti Krievijas militārajā operācijā uz "Arctic Sea" starptautiskajos ūdeņos pie Kaboverdes.

Nolaupītāji un lielākā daļa kuģa apkalpes locekļu ceturtdien tika nogādāti Maskavā. Četri apkalpes locekļi palika uz kuģa, kurš no Kaboverdes devās uz Krievijas Melnās jūras ostu Novorosijsku, kur amatpersonas solīja veikt "izmeklēšanas darbības".

Maskavas Basmannijas rajona tiesa piektdien apcietināja visus astoņus kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanā aizdomās turētos. Apcietinātie ir Latvijas pilsonis Vitālijs Ļepins un Latvijas nepilsonis Dmitrijs Savins, Igaunijas pilsonis Jevgeņijs Mironovs un Igaunijas nepilsoņi Aleksejs Buļejevs un Igors Borisovs, Krievijas pilsoņi Dmitrijs Barteņovs un Andrejs Luņovs, kuri ir Igaunijas pastāvīgie iedzīvotāji, kā arī Andrejs Andrjušins, kura pilsonību Krievijas izmeklētājiem nav izdevies noskaidrot.

Pēc oficiālām ziņām, kuģis veda zāģmateriālu kravu no Somijas uz Alžīriju. Tomēr medijos jau vairākkārt izskanējuši minējumi, ka kuģī, iespējams, bijusi kāda slepena krava, piemēram, ieroči.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši 67 krievu šahedus

Ukraiņu karavīri notriekuši 67 dronus "Shahed" un vienu vadāmo aviācijas raķeti H-59/69, ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidīja Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits