Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Krievijas Kosmosa spēki: Zonde Fobos-Grunt nokritusi Klusajā okeānā

Krievijas speciālisti lēš, ka automātiskās starpplanētu stacijas (zondes) Fobos-Grunt atlūzas nokritušās uz Zemes svētdien Klusajā okeānā, paziņoja Krievijas Kosmosa karaspēka preses sekretārs pulkvedis Aleksejs Zolotuhins. Viņš teica aģentūrai Interfax, ka, pēc Krievijas Kosmosa karaspēka aprēķiniem, Fobos-Grunt vajadzēja nokrist Klusajā okeānā pulksten 19.45 pēc Latvijas laika.

Zondei līdz pēdējam brīdim sekoja Krievijas Kosmosa karaspēka speciālisti, tāpēc viņi ir pārliecināti, ka ar augstu precizitāti noteikuši tās atlūzu nokrišanas laiku un vietu, piebilda Zolotuhins.

Krievijas kosmosa aģentūra Roskosmos agrāk bija paziņojusi, ka Fobos-Grunt nokritīs Indijas okeānā starp Āfrikas austrumu piekrasti un Madagaskaras salu svētdien, 15. janvārī, pulksten 16.12 pēc Maskavas laika (14.12 pēc Latvijas laika). Iepriekš specālisti izteicās, ka Zemes virsu sasniegs 20 līdz 30 zondes fragmenti, kuru kopējā masa nepārsniegs 200 kilogramus.

Fobos-Grunt 9. novembrī tika palaista no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā uz Marsa mēnesi Fobosu, bet tai neizdevās ieiet lidojuma orbītā uz Marsu.

Starta brīdī zondes svars bija 13,5 tonnas, un septiņas tonnas no šī svara bija degviela. Nolaišanās kapsula svēra apmēram septiņus kilogramus, un tajā bija eksperimentu aprīkojums un baktērijas, ko bija plānots nogādāt uz Marsu un atpakaļ. Zonde atstāja orbītu nekontrolējamā režīmā pa ballistisku trajektoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits