Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Krievijas mediji prognozē militārā izlūkdienesta vadītāja atkāpšanos

Krievijas Galvenās Izlūkošanas pārvaldes (GRU) priekšnieks Aleksandrs Šļahturovs, kura vadībā militārajā izlūkdienestā veiktas kardinālas reformas, pēc atgriešanās no slimības atvaļinājuma gatavojas atkāpties no amata, vēsta Krievijas mediji.

Lai gan iespējams, ka viņš vienkārši tiks aizsūtīts pensijā, laikraksti liek noprast, ka iespējamajai Šļahturova aiziešanai no amata varētu būt vēl citi iemesli, kas saistīti ar aizvadītajā nedēļas nogalē paziņoto Krievijas līderu lēmumu - premjeru Vladimiru Putinu izvirzīt par prezidenta amata kandidātu nākamgad paredzētajās vēlēšanās, bet pašreizējo prezidentu Dmitriju Medvedevu virzīt par premjeru.

63 gadus vecais Šļahturovs vada GRU kopš 2009.gada. Šai laikā ģenerāļu skaits, kas militārajā izlūkdienestā iepriekš bija mērojams simtos, samazināts līdz 20, bet agrāko astoņu struktūrvienību vietā atstātas piecas.

Komentējot viņa slimības atvaļinājumu, valdības laikraksts "Rossijskaja Gazeta" norāda, ka tā ir normāla prakse, ka augstām amatpersonām pirms došanās pensijā tiek veiktas veselības pārbaudes.

Tikmēr "Izvestija" raksta, ka Šļahturovs augusta beigās ievietots slimnīcā un darbā vairs neatgriezīsies. Izdevums arī norāda, ka vienlaikus viņam piešķirta ģenerālpulkveža dienesta pakāpe, kas dod tiesības uz lielāku pensiju.

Pirms divarpus gadiem Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs atlaida iepriekšējo militārā izlūkdienesta priekšnieku Valentīnu Korabeļņikovu, kas šai amatā bija strādājis kopš 1997.gada un tobrīd arī sasniedzis 63 gadu vecumu. Viņa atbrīvošana no amata tika saistīta ar nevēlēšanos sākt krasas reformas.

Korabeļņikova vietā tika iecelts Šļahturovs, kas esot izcēlies ar vislielāko lojalitāti pret aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu un bez ierunām pildījis visas viņa pavēles. Pēc "Izvestija" rīcībā esošajām ziņām, viņš atcēlis kopumā pat aptuveni tūkstoti virsnieku. Saprotams, ka pašā izlūkdienestā šīs pārmaiņas netika uzņemtas ar gavilēm.

"Militārais izlūkdienests, kas mūsu armijas komandieriem ilgu laiku bijis kā acis un ausis, šobrīd brūk," laikrakstam izteicies kāds GRU veterāns, kura vārds netiek minēts. "Brigādes tiek samazinātas, pieredzējuši speciālisti atlaisti un palikuši tikai jauni cilvēki, kas neko lāgā neprot. Jaunajam vadītājam būs daudz darba."

Viņš atzinis, ka situācija ir sarežģīta, jo izlūkdienestā darbojas šaura profila speciālisti, kuri spēj īsā laikā izsist no ierindas pretinieka stratēģiskos objektus. Vieni specializējušies uz lidlaukiem, otri - uz sakaru mezgliem, trešie - uz kodolobjektiem. "Apvienot vai nepārdomāti samazināt specvienības vai mainīt to pakļautību nedrīkst," paziņojis GRU veterāns.

Kā apgalvo avoti Ģenerālštābā, kurš kontrolē izlūkdienesta darbu, savu galveno uzdevumu - izlūkdienesta "kadru tīrīšanu" - Šļahturovs izpildījis. Ģenerālštābs gan atsakās apstiprināt ziņas par viņa aiziešanu.

Tikmēr Aizsardzības ministrijas pārstāvji atzinuši, ka formāls iegansts tam pastāv, jo augstākajiem Bruņoto spēku komandieriem maksimālais vecums ir 60 gadi.

"Mums visiem ir vecums, es neko nevaru pareģot. Lēmumus pieņem prezidents," izteicies Ģenerālštāba priekšnieks Nikolajs Markovs.

Savukārt Ģeopolitisko problēmu akadēmijas viceprezidents Konstantīns Sivkovs pieļāvis, ka Šļahturova vecums varētu nebūt vienīgais viņa paredzamās aiziešanas skaidrojums. Pēc viņa teiktā, iespējams, ka gaidāmi lieli pārkārtojumi saistībā ar drīzumā iespējamo Putina un Medvedeva apmainīšanos vietām.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka daudzi militārā resora pārstāvji orientējās uz liberālo līniju, ko iemiesojis Medvedevs, bet šobrīd, kad viņš to nodevis, daudzi saprot, ka kurss mainīsies (..) un nāksies atbildēt par līdzšinējām izdarībām," izteicies Sivkovs. "Tāpēc daudzi sāk apzināti vairīties no atbildības."

GRU ir Krievijas lielākais izlūkdienests. Neraugoties uz stingro slepenību, kas to apvij, tiek lēsts, ka tam ir daudz vairāk aģentu ārvalstīs nekā PSRS VDK mantiniekam - Ārējam izlūkdienestam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits