Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains

Martini - spirgts dzīvesprieks

Pasūtot glāzi Martini, kas jau kļuvis par sinonīmu vārdam «vermuts», garšas sajūtas jau ir mēles galā un tā smaržu pazīst arī deguns. Vermuta, stiprināta aromatizēta vīna (alkohola saturs 14,5-23%) pirmsākumi meklējami jau senajā Grieķijā. Ap 460 gadu pirms mūsu ēras visu ārstu ārsts Hipokrāts atklāja, ka baltvīns iegūst dziednieciskas īpašības un savdabīgu garšu, ja tam pievieno dažādas aromātiskas zālītes.

Šādi aromatizētu vīnu lietoja ēstgribas veicināšanai, un Hipokrāta atklājums kļuva par aperitīvu priekšteci. Vermuta nosaukums cēlies XVII gadsimtā Vācijā, kur vērmeļu aromātu saturošo vīnu sauca par Wermut Wein (vērmeļu vīns). Vermuta Martini ražošanā tiek izmantots sausais baltvīns no dažādiem Eiropas reģioniem, ar neitrālu garšu un smaržu, lai izceltu ekstraktu aromātiskās garšas buķeti un nenomāktu Martini raksturīgās īpašības. Šis vīns ir svaigs, augstvērtīgs, ar nepieciešamo skābumu, ideāli sabalansēts, ar maz izteiktu savelkošu pēcgaršu. Lai panāktu nepieciešamo stiprumu, vīnam tiek pievienots vīnu spirts, kas ir apmēram astoņi procenti no Martini kopapjoma. Aromāta fiksēšanai, kā arī zālīšu un garšaugu ekstraktu radītā rūgtuma neitralizēšanai Martini tiek pievienots arī cukurs (sausajam Martini - 30 g/l, saldajiem Bianco, Rosso, Rose - 140-160 g/l). Kaut arī vermuta šūpulis nav kārts Itālijā, tomēr izkoptākās un bagātīgākās vermuta darīšanas tradīcijas ir tieši tur - Turīnas apkaimē. 1847. gadā ir likts pamatakmens uzņēmumam, kā ražoto Martini pazīst visā pasaulē. Martini pārējo vermutu vidū izceļas ar īpašu maigumu, kā arī piedāvāto krāsu variācijām - no dzidri zeltaina līdz rubīnsarkanam. Martini sastāvā ietilpst līdz pat 80 dažādu aromātisko augu - ziedi, lapas, sēklas, saknes, pat stiebri un mizas, un, protams, vērmeles. Veikalu plauktos Latvijā var nopirkt septiņu veidu Martini Martini Rosso - salds, rubīnsarkans, patīkami rūgtens vermuts, kam raksturīgs izteikts, spilgts aromāts, interesanta garša. Krāsa iegūta, ražošanas procesa beigās pievienojot karameļcukuru. Martini Bianco - vispopulārākais Martini Latvijā. Šim saldajam vermutam raksturīgs izteikti maigs vaniļas aromāts, harmoniska, izsmalcināti atsvaidzinoša garšas buķete. Martini Extra Dry - raksturīgs zemāks cukura (30 g/l) un augstāks alkohola saturs (populārākais 18% alc.) nekā citiem. Šim sausajam vermutam piemīt maigs ziedu un augļu aromāts un raksturīga maigi zeltaini zaļgana nokrāsa. Ideāls kokteiļu gatavošanai. Martini Rose - mazāk salds par Bianco un Rosso, maigi rozā krāsā ar vieglu krustnagliņu aromātu. Vienīgais, ko ražo no rozā vīniem. Martini Bitter 25% - rūgti salds aperitīvs ar intensīvu aromātu un vieglu citrusu piegaršu rubīnsarkanā krāsā, kura ražošanā tiek izmantots visbagātīgākais ekstraktu un zāļu izvilkumu skaits. Baudāms tīrā veidā ar ledu, kā arī ar zelteri, citrusu augļu sulām, toniku, džinu, viskiju Martini Extra Dry, Martini Rosso. Asti Martini - dzirkstošais vīns ar akāciju, rožu un persiku aromātu. Gatavots no rūpīgi atlasītām Muscat Bianco vīnogām. Dzirkstošo vīnu pa-sniedz šampanieša glāzēs, atdzesētu līdz 5-70C. Martini Brut - sausais dzirkstošais vīns ar svaigu augļu aromātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits