Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Krievijas gāzes piegādes samazināšanās dēļ Slovākija izsludinās ārkārtas stāvokli

Slovākija otrdien paziņoja, ka gatavojas izsludināt ārkārtas stāvokli pēc tam, kad par 70 procentiem samazinajušās tai paredzētās gāzes piegādes no Krievijas, vēsta Reuters.

"Ārkārtas stāvokļa laikā, pie pašreizējiem apstākļiem, dabasgāzes piegāde mājsaimniecībām noritēs kā iepriekš. Citiem patērētājiem, skatoties no situācijas attīstības, jābūt gataviem uz iespējamiem piegādes ierobežojumiem," teikts Slovākijas gāzesvada operatora SPP paziņojumā.

Slovākijas ekonomikas ministrs Ļubomirs Jahnateks medijiem paziņojis, ka ārkārtas stāvoklis tiks izludināts otrdien, tomēr neprecizēja, kad tieši tas notiks.

Krievijas dabasgāzes piegāde Bulgārijai, Grieķijai, Maķedonijai un Turcijai tranzītā caur Ukrainu naktī uz otrdienu tikusi pārtraukta. Rumānija apgalvo, ka saņēmusi par 75 procentiem mazāk Krievijas gāzi kā paredzēts, bet Ungārija - par aptuveni 20 procentiem mazāk. Arī Austrija paziņoja, ka tai piegādāts par 10 procentiem mazāk gāzes kā paredzēts.

Ukrainas gāzes kompānija Naftogaz otrdien paziņoja, ka Krievija samazinājusi dabasgāzes piegādes Eiropai par aptuveni divām trešdaļām.

Kompānija paziņoja, ka Krievijas dabasgāzes eksporta monopoluzņēmums Gazprom samazinājis gāzes piegādes Ukrainai līdz 92 miljoniem kubikmetru diennaktī. Salīdzinājumam, pirmdien saņemtās gāzes apjoms bija 221, bet iepriekšējās dienās -  aptuveni 300 miljoni kubikmetru. 

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā atrodas Eiropas Savienības (ES) delegācija, kas apspriež esošo situāciju ar Ukrainas amatpersonām.  Naftogaz pārstāvis Valentīns Zemļanskis brīdinājis tikšanās dalībniekus, ka Krievijas gāzes piegādes samazināšanās radīs problēmas Eiropai, raksta AFP.

Gazprom paziņojis, ka darīs visu, lai kompensētu esošo samazinājumu, palielinot gāzes piegādi Eiropai caur Baltkrieviju, Poliju un Turciju.

Krievija 1.janvārī pārtrauca gāzes eksportu uz Ukrainu, nevienojoties par gāzes cenu, un vēlāk apsūdzēja Kijevu tās dabasgāzes zagšanā, ko Gazprom turpina transportēt tranzītā caur Ukrainu uz citām Eiropas valstīm.

Latvijas gāzes apgādes uzņēmuma Latvijas gāze preses sekretārs Vinsents Makaris Dienai teica, ka Latvijas patērētāji apkures sezonā tiek apgādāti no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, kas tiek piepildīta vasarā, līdz ar to valsts ziemā nav atkarīga no ārējiem piegādātājiem. Turklāt ziemas sezonā Latvija var piegādāt gāzi arī kaimiņvalstīm - Lietuvai un Igaunijai, daļēji arī Krievijai. Viņš norādīja, ka Latvija, pateicoties krātuvei, ir vienīgā valsts pasaulē, kam nav savas gāzes atradnes, bet kas spēj pati sevi apgādāt ar gāzi apkures sezonā.

Viņš piebilda, ka Latvijai tādas problēmas, kas patlaban vērojamas Eiropā, nav aktuālas, jo gāze netiek piegādāta tranzītā.

Vaicāts, vai Latviju gāzes apgādes ziņā nevar ietekmēt Krievijas iespējamās manipulācijas, V.Makaris atsaucās uz pagātnes pieredzi, aicinot norādīt uz kādu šādu piemēru pagātnē. Viņš arī piebilda, ka Gazprom ir Latvijas gāzes akcionārs.

(pievienots Latvijas gāzes komentārs pēdējās trīs rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits