Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Krievijas pareizticīgās baznīcas vadītāja amatā ievēlēts metropolīts Kirils

Krievijas pareizticīgās baznīcas vadītāja amatā otrdien tika ievēlēts Smoļenskas un Kaļiņingradas metropolīts Kirils, kurš ieņems pagājušogad aizsaulē aizgājušā patriarha Aleksija II vietu. Krievijas Pareizticīgās baznīcas koncilā metropolīts Kirils saņēma 508 balsis, bet par Kalugas un Borovskas metropolītu Klimentu tika atdotas 169 balsis, ziņo RIA Novosti.


62 gadus vecais metropolīts Kirils iepriekš faktiski ieņēma Krievijas pareizticīgās baznīcas «ārlietu ministra» amatu, jo viņš vadīja Maskavas patriarhāta ārlietu nodaļu. Tagad patriarha Kirila pārziņā būs visa baznīca, kas apvieno 165 miljonus pareizticīgo visā pasaulē. Viens no viņa uzdevumiem būs uzlabot attiecības ar Vatikānu, kas jau gandrīz 1000 gadu nespēj atrisināt katoļu un pareizticīgo domstarpības. Kirils savulaik ir ticies ar pāvestu Benediktu XVI, tādēļ viņa vadībā pareizticīgā baznīca varētu pastiprināt dialogu ar katoļiem. Aleksija II attiecības ar citām reliģijām bija saspīlētas, jo viņš kritizēja katoļu baznīcu par centieniem «zvejot dvēseles» Krievijas pareizticīgās baznīcas ietekmes zonā. Aleksijs II pieprasīja, lai Krievijas skolās tiktu mācīti pareizticības pamati, lai gan Krievijā ir izplatīts arī islāms, budisms un citas ticības.


Aleksijs II aizgāja mūžībā pagājušā gada 5.decembrī. Viņš vadīja Krievijas pareizticīgo baznīcu kopš 1990.gada, kad Krievijā joprojām valdīja komunistiskais režīms un ateisma ideoloģija. Tieši viņa vadībā notika pareizticības atdzimšana Krievijā, Aleksija II valdīšanas laikā tika atjaunoti dievnami un reliģija atkal ieņēma būtisku vietu sabiedrības dzīvē. Aleksijs II nostiprināja attiecības ar Krievijas politisko vadību, lai veicinātu pareizticības vadošo lomu valstī. Politisko tehnoloģiju centra direktora vietnieks Aleksejs Makarkins intervijā ziņu aģentūrai Interfax prognozē, ka Kirils nostiprinās baznīcas un valsts ciešās attiecības.


Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils (laicīgajā vārdā Vladimirs Gundjajevs) dzimis 1946.gada 20.novembrī Ļeņingradā (no šīs pilsētas ir arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjers Vladimirs Putins). Kirils ir pareizticīgo garīdznieks jau trešajā paaudzē. Viņa vectēvs Vasilijs padomju laikā aktīvi cīnījies pret baznīcu slēgšanu, tādēļ tika pakļauts represijām. Viņš pabijis 47 cietumos un septiņās izsūtījuma vietās, bijis viens no pirmajiem Solovku ieslodzītajiem. Arī metropolīta Kirila tēvs Mihails bija izsūtīts uz Kolimu.




Top komentāri

pitch
p
Es domāju, ka ir jāaptur Krievijas Pareizticīgās baznīcas darbība Latvijā. Īpašumi jānodod Latvijas Pareizticīgo baznīcai. Pēc tam jāveicina pareizticībā pārgājušo latviešu atgriešanās savās draudzēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits