Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Zatlers "stingri" nosoda Krievijas lēmumu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien parakstīja Valsts domes pieņemto rezolūciju par Gruzijas separātisko reģionu Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarības atzīšanu. Latvija šādu lēmumu nosodījusi. Paziņojumu izplatījis gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Abām republikām pašām ir tiesības izlemt par turpmāko likteni pēc Gruzijas iebrukuma, norādījis Krievijas prezidents D.Medvedevs. Tbilisi šo soli jau nodēvējusi par "atklātu aneksiju", un arī vairākas Rietumeiropas valstis tūlīt pēc ziņas saņemšanas nosodīja D.Medvedeva rīcību. "Tas ir pretrunā saistībām, kuras Krievija vairākkārt uzņēmusies ANO Drošības padomes rezolūcijās. Tas nekādā veidā nepalīdz mieram Kaukāzā," Reuters sacīja Lielbritānijas Ārlietu ministrijā. Starptautiskās sabiedrības neapmierinātību apliecināja arī biržas indekss RTS, kura kurss otrdien nokritās par sešiem punktiem.

Krievijas pārstāvis NATO Dmitrijs Rogozins D.Medvedeva lēmumu rosināja vērtēt pretēji - viņaprāt, tas apliecina Maskavas atteikšanos no aneksijas. "Mēs esam pragmatiķi. Šajā sarežģītajā laikā mēs līdz pēdējam centīsimies panākt mieru un mūsu kontinenta drošību," viņu citē RIA Novosti. Vienlaikus D.Rogozins paziņoja, ka Krievija uz pusgadu pārtrauc sadarbību ar NATO un aicināja atlikt alianses amatpersonu braucienus uz Krieviju un paredzētās kopīgās mācības. Tomēr diplomāts solīja, ka Maskava centīsies pēc iespējas drīzāk uzlabot attiecības ar NATO. Iepriekš intervijā vietējam biznesa laikrakstam RBK Daily D.Rogozins pašreizējo situāciju bija salīdzinājis ar situāciju pirms Pirmā Pasaules kara. "Ceru, ka Mihails Saakašvili vēsturē neieies kā otrs Gavrilo Princips," sacīja diplomāts, atsaucoties uz serbu studentu, kurš 1914.gadā nogalināja Austroungārijas erchercogu Ferdinandu, izraisot Pirmo Pasaules karu.

(papildināta ar M.Riekstiņa un A.Bērziņa pausto Latvijas nostāju raksta labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Valsts prezidents Valdis Zatlers

Valsts prezidents stingri nosoda Krievijas Federācijas lēmumu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. Krievijas Federācijas rīcība ir klajā pretrunā ar ANO Hartu, ANO Drošības padomes rezolūcijām, kā arī Eiropas drošības un sadarbības apspriedes Noslēguma aktu. Šāda rīcība rupji pārkāpj Gruzijas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti.
Valsts prezidents uzsver, ka Latvija atbalsta un arī turpmāk atbalstīs Gruzijas teritoriālo integritāti, kā arī Gruzijas tautas vēlmi redzēt savu valsti kā pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP)

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš nosoda Krievijas Federācijas prezidenta Dmitrija Medvedeva lēmumu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. Šāds lēmums ir pretrunā ar Gruzijas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās vienotības principiem, kuri ir atzīti ANO Hartā, Eiropas Drošības un sadarbības konferences (Helsinku) Nobeiguma aktā un ANO Drošības padomes rezolūcijās. Ārlietu ministrs pauž nelokāmu atbalstu Gruzijas teritoriālās vienotības principiem tās starptautiski atzītajās robežās. Ārlietu ministrs aicina rast politisku risinājumu konfliktam Gruzijā un uzskata, ka Krievijas lēmums ne mazākā mērā neveicina noregulējuma panākšanu.



Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC)

Eiropas Savienībai būtu jāsagatavo kopīga pozīcija par šo Krievijas lēmumu. Vērtējot emocionāli – Krievija izdarījusi to, ko tai lūdza nedarīt, īpaši ANO un EDSO organizācijas. Situācija kļūst arvien skarbāka, jo Krievija pārkāpj starptautiskus aktus, ko pati savulaik iniciējusi attiecībā uz pēckara robežu negrozamību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits