Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

papildināts (20:54) - Krievijas palīdzības konvojs pazudis nezināmā virzienā

Krievijas kolonna ar humāno palīdzību pazudusi nezināmā virzienā, trešdien paziņoja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko padomnieks Serhijs Kuņicins."Šobrīd ir zināms, ka kolonna ir pazudusi nezināmā virzienā. Un it kā tā ir sadalījusies vairākās kolonnās," intervijā telekanālam "Ukraina" sacīja Kuņicins.

Viņš norādīja, ka Ukraina pēc sarunām ar Eiropas Savienību un ASV pieņēmusi lēmumu, ka humāno palīdzību var pieņemt, taču krava ir jāapskata."Ukraina bija gatava tam, lai to pārkrautu, noskenētu un pārbaudītu. Taču Krievija pārkraut atteicās. Galu galā Ukraina bija gatava apskatīt šo kravu un nogādāt to Sarkanā Krusta pavadībā. Taču tas Krieviju neapmierina, jo kolonna ir pēkšņi kaut kur pazudusi. Kur tā šobrīd ir it kā Belgorodas rajonā, nav skaidrs," uzsvēra Kuņicins.

Kijeva neļaus Ukrainas teritorijā iebraukt Krievijas "humānās palīdzības konvojam", pirms tam trešdien paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, uzsverot, ka visas "ciniskā agresora provokācijas" tiks bloķētas.

"Nekādam [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina "humānajam konvojam" netiks ļauts iebraukt Harkovas apgabalā," paziņoja ministrs. "Mūsu teritorijā ciniskā agresora provokācijas netiks pieļautas."

Kolonna trešdien izbrauca cauri Voroņežai, kas atrodas 300 kilometru attālumā no Šebekinas robežpunkta, kur atbilstoši Krievijas Ārlietu ministrijas teiktajam palīdzības kravas tiks ievestas Ukrainā, vēsta Krievijas mediji.

Krievijas telekanāls Rossija no Voroņežas ziņoja, ka kolonnai vēl jānobrauc 500 kilometru. Tā virzās ar vidējo ātrumu 60 kilometri stundā un robežu varētu sasniegt trešdienas vakarā.

"Tas ir garš brauciens un samērā smags, bet kā gan mēs varam nepalīdzēt mūsu slāvu brāļiem," sacīja viens no šoferiem.

Automašīnas uz robežas tiks apturētas, palīdzības kravas izkrautas, un tad Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) tās nogādās Austrumukrainā, pavēstīja oficiālā Kijeva.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien apgalvoja - esot panākta vienošanās, ka kravas automašīnas pārbaudīs Ukrainas varasiestāžu pārstāvji un tad tās, automašīnās atrodoties Ukrainas un ICRC pārstāvjiem, turpinās ceļu.

Tiesa gan, Ukraina uzstāj, ka galīgā vienošanās ar ICRC nav panākta.

"Lavrova paziņojums ir nepatiess. Sarunas starp Sarkano Krustu un Krieviju turpinās," sacīja Ukrainas varasiestādēm tuvs informācijas avots.

Sarkanais Krusts nepieņems humāno palīdzību no Krievijas, ja tā iebrauks caur ukraiņu robežsargu nekontrolētiem robežpunktiem, trešdien paziņoja Sarkanā Krusta Ukrainas Nacionālās komitejas ģenerālsekretāre Alla Habarova.

"Ja krava iebrauks caur "Izvarino" vai citiem Ukrainas puses nekontrolētiem robežpunktiem, Sarkanais Krusts to nepieņems," sacīja Habarova.

Pēc viņas teiktā, līdzās pārkāpumiem, kas iespējami sakarā ar kravas ievešanu pāri Ukrainas puses nekontrolētiem robežas posmiem, var tikt ievesti arī Ukrainā nereģistrēti medikamenti.

Sākotnēji tika plānots, ka Krievijas autokolonna dosies uz vienu no robežpunktiem Harkovas apgabalā, taču vēlāk kļuva zināms, ka tā virzās uz kaujinieku daļēji kontrolēto Doņeckas apgabalu.

Krievijas Federācijas automašīnas, kas ved humāno palīdzību Austrumukrainai, nepārvietosies pa Ukrainas teritoriju, jau otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs.

"Mēs neizskatām jelkādu Krievijas kolonnu pārvietošanos par Ukrainas teritoriju," sacīja amatpersona. "Tranzīta zonā notiks muitas formalitāšu kārtošana, krava tiks atmuitota. Par to atbild Sarkanais Krusts, un tas nogādās šo humāno palīdzību Ukrainas teritorijā."

"Šīs kravas tiks pārkrautas transportlīdzekļos, kurus nomā Sarkanais Krusts, tādējādi mēs nepieļausim Krievijas Iekšlietu ministrijas vai citu drošībnieku eskortu Ukrainā," uzsvēra Čalijs. "Viss atradīsies Ukrainas puses kontrolē, mēs uzņemamies atbildību par šīs humānās kravas nogādāšanu."

Jebkāda cita nesankcionēta iekļūšana Ukrainas teritorijā tiks uzskatīta par agresijas aktu, norādīja amatpersona.

Kaut arī Krievija apgalvo, ka tā nosūta "civilās automašīnas", Krievijas interneta vidē izplatās informācija, ka konvoju veido balti pārkrāsotas militārās Kamaz kravas automašīnas, bet tām pie stūres sēž civildrēbēs pārģērbtas militārpersonas. Kolonnas automašīnām nav arī numura zīmju.

Kremļa nekontrolētajos Krievijas sociālajos medijos tiek ziņots, ka automašīnu kolonna izbraukusi no Maskavas tuvumā esošās Alabino militārās bāzes, kurā izvietota Tamaņas motorizēto kājnieku divīzija.

Vairāki bāzē dienošie karavīri sociālajos tīklos publicējuši fotogrāfijas, kurās viņi pozē pie balti pārkrāsotajām militārajām kravas automašīnām. Pēc fotogrāfiju nonākšanas plašākā redzeslokā, vairums no karavīru profiliem dzēsti.

"Vai tas ir krievu Trojas zirgs?" jautā britu raidorganizācija BBC, atgādinot par NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena brīdinājumu par lielu iespējamību, ka Krievijas karaspēks gatavojas iebrukumam Ukrainā.

Kā iepriekš sacīja Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma, Krievijas humānās palīdzības krava Ukrainā iekļūs caur robežpunktu Harkovas apgabalā - teritorijā, kas atrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē.

"Kontaktgrupas sēdē pirmdien tika nolemts, ka humānā palīdzība tiks vesta pa Harkovas apgabalu, maršruts līdz Luhanskai arī ir noteikts," sacīja eksprezidents.

Kučma uzsvēra, ka palīdzības piegādes notiks ICRC aizbildnībā, bet kolonnu pavadīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Papildināta pirmajās četrās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits