Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pasaules bagātnieku galvaspilsētā Maskavā mīt 79 miljardieri

Zemi apdzīvojušo vidū rodas vairāk superbagātnieku, iezīmējot jaunas tendences pasaules ekonomikas attīstībā, liek secināt ietekmīgā biznesa izdevuma Forbes jaunākais miljardieru saraksts. Šogad tajā ir 1210 uzvārdu - par 199 veiksminiekiem vairāk nekā pērn. Turklāt īpaši jāizceļ ievērojamais miljardieru pieaugums BRIC jeb pasaules straujāk augošo valstu grupā, kurā ietilpst Brazīlija, Krievija, Indija un Ķīna.

«Globālā mērogā ekonomika atkopjas, bet tas nenotiek visā pasaulē,» uzsvēris _Forbes_ galvenais redaktors Stīvs Forbss un norāda, ka pasaulē, kurā daudzi slīgst krīzes izraisītajā recesijā, saraksts var šķist kā kas pilnīgi neticams.

Turīgāko cilvēku sarakstā nenoliedzamu izrāvienu veikuši Krievijas censoņi. Pagājušajā gadā miljardieru vidū bija 62 kaimiņvalsts pārstāvji, šogad tur atrodams jau 101 bagātnieks, kas ir trešā daļa no visiem Eiropas miljardieriem. Kā pirmais jāizceļ tērauda magnāts Vladimirs Ļisins, kurš, pateicoties 24 miljardiem dolāru, atzīts par pasaules 14. bagātāko cilvēku, atpaliekot no Zviedrijas veikalu tīkla H&M vadītāja Stēfana Pēšona par pusmiljardu. Krievijas oligarhu uzvaras gājiens arī iecēlis Maskavu galvenās miljardieru pilsētas godā. To par mājvietu sauc 79 Forbes topā ierindotie, otrajā vietā atstājot Ņujorku, kurā mīt 58 pasaules turīgākie cilvēki.

Krievijai lielā mērā jāpateicas tieši Āzijai, kas intensīvi no tās iepērk izejvielas un dažādas luksuspreces. Tas nesis labumu abām pusēm, jo pirmo reizi Āzija ar savu miljardieru skaitu pārspējusi Eiropu, atpaliekot tikai no ASV. «Ķīna šogad tiešām diktēja toni,» Forbes galvenās redaktores Lūisas Krollas teikto citējis AFP. Kopumā Āzijas un Klusā okeāna reģionu sarakstā pārstāv 332 miljardieri, no kuriem 115 nāk no Ķīnas. Galvenais bagātības rosinātājs bijis strauji augošais akciju tirgus, kā arī biznesa attīstību sekmējošas valdības.

Taču īpašu uzmanību mediju telpā pēc Forbes saraksta izziņošanas izpelnījušies sociālā tīkla Facebook pārstāvji. Seši pasaulslavenās vietnes dibinātāji un investori iekļuvuši sarakstā, no tiem augstāko pozīciju jeb 52. vietu ar 13,5 miljardiem dolāru ieņem tās pazīstamākais pārstāvis Marks Cukerbergs. Jāizceļ arī saraksta jaunpienācējs 26 gadus vecais Dastins Moskovics, kurš nu atzīts par jaunāko pasaules miljardieri, atņemot šo titulu savam kolēģim M. Cukerbergam.

Tomēr galvenā spice - pasaules miljardieru pirmais trijnieks - palikusi nemainīga: Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims ar 74 miljardiem dolāru, Microsoft dibinātājs Bils Geitss ar 56 miljardiem un investors Vorens Bafets, kura bagātība mērāma 50 miljardos dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits