Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains

Peldošais siers Mozzarella

Kā klimpas zupā nedaudz skābenā un blāvā šķidrumā lielos stikla traukos peld baltas siera bumbiņas. Tā Itālijas siera veikalos izskatās mocarellas (itāliski - Mozzarella) siers. Eksportam to fasē nelielos maisiņos, kas atgādina standarta majonēzes paciņas un arī ir pildīti ar piena sūkalām līdzīgo šķidrumu.

Ja kāds nezinātājs ver vaļā šādu maisiņu cerībā uzkost šķēli siera ar eksotisku garšu buķeti vai uzlikt kaut ko spēcinošu uz margarīnmaizes, viņš var gauži vilties. Nekā īpaša tur nav. Sevišķi neizgaršojot, apaļie gabali var šķist pliekani un stiegraini biezpienveida masas kluči. Kas īsti pamatā šā siera popularitātei? Autentisko mocarellu gatavo no bifeļmātes piena, mīcot ar rokām, un tam ir ļoti specifiska garša. Komunikablie itāļi nav mācējuši noturēt slepenībā sava firmas produkta recepti, un tagad mocarellu, arī ražotu no govs piena un ārpus šā siera dzimtenes, var nopirkt visur pasaulē. Mocarella tiešām nav sviestmaižu siers, stāsta dietoloģe Lolita Neimane. Tas vairāk domāts picām, dažādiem siltajiem ēdieniem un salātiem. Vispopulārākās salātu sastāvdaļas ir trīsvienība «mocarella, tomāti, baziliks», kas vizuāli pat atgādina Itālijas karoga krāsas. Šos vienkārši pagatavojamos salātus var pasniegt gan pirms pamatmaltītes, gan kā patstāvīgu ēdienu kopā ar labu maizi: ķiplokmaizi vai grauzdiņiem. Picām un pastām šis siers īpaši noderīgs tāpēc, ka tas ideāli kūst un krāšņi staipās, un uz tā neuzbāzīgā fona lieliski izceļas citi ēdiena komponenti. Šim nolūkam var pirkt arī rīvētu mocarellu. Siera elastība ir panākta, gatavošanas procesā to uzkarsējot līdz pat 80 grādu temperatūrai. Tajā daudz vairāk nekā citos sieros (tas ir, 52-55%) ir ūdens, taču tikpat kā nav sāls. 100 g produkta ir 18-20 tauku gramu, un tas var saturēt ap 250 kcal: mocarella nav pārāk liesa, taču nav arī trekna. Rīgas veikalos šā raksta autorei izdevās atrast Vācijā un Igaunijā ražotu mocarellu. Pēdējā ir krietni lētāka, taču, kā liecina novērojumi, ne tik kvalitatīvs. Labi pagatavota mocarella nedrīkst būt rūgtena. Tā jāēd svaiga, un labāk nemēģināt lietot pēc noteiktā glabāšanas termiņa. Veca mocarella tiešām kļūs gumijota un neradīs vēlmi to kādreiz pamēģināt. Cenas Rīgas veikalos Mozzarella (Vācija) 125 g - ap Ls 1 Mozzarella (Igaunija) 200 g - ap Ls 0,80 Recepte Mocarellas un tomātu salāti (no Sofijas Lorēnas pavārgrāmatas) Gatavi, bet stingri tomāti jāsagriež plānās šķēlēs un jāliek plānā kārtā uz šķīvja. Nākamajā kārtā - plāni sagrieztas mocarellas ripiņas, virsū - bazilika lapas (vislabāk - svaigs baziliks). Visu apsmidzina ar olīveļļu, pēc garšas pievieno svaigus maltus piparus. P.S. Garšas uzlabošanai olīveļļai var piejaukt balzamika etiķi, ja vajadzīgs - arī sāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits