Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Savisāru kritizē par Krievijas naudas lūgšanu

Vairāki Igaunijas politiķi pieprasījuši Igaunijas Centra partijas priekšsēdētāja, Tallinas mēra Edgara Savisāra atkāpšanos no amatiem pēc tam, kad atklājies, ka viņš uzstājīgi lūdzis Krievijai 1,5 miljonu eiro (1,05 miljoni latu) savas partijas priekšvēlēšanu kampaņai, maskējot to ar darījumu par pareizticīgo baznīcas būvniecību. Igaunijas Drošības policija šonedēļ publiskotā ziņojumā atklājusi, ka tikai pēc tās brīdinājuma par draudiem sakompromitēt sevi un partiju E. Savisārs pārtraucis darījumu.

No amata neatkāpsies

E. Savisārs, kurš vairākkārt noliedzis darījumu saistību ar partiju, trešdien paziņoja, ka no amata neatkāpsies. Viņš uzsvēra, ka paziņotais izrauts no konteksta un Drošības policija viņu esot personīgi mudinājusi turpināt attiecības ar Krieviju.

«Partiju finansēšana no ārvalstīm nav nelikumīga, taču šoreiz mēs runājam nevis par kriminālnoziegumu, bet gan par ētikas normu pārkāpumu,» aizsardzības ministra Jāka Āvikso teikto citēja portāls Rus.delfi.ee. Arī Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess norādījis, ka igauņu partiju finansēšana no ārvalstīm nešķiet morāli pieņemama.

Parlamenta deputāts Marko Mihkelsons uzsvēris, ka šis notikums pierāda, ka E. Savisāram nevajadzētu atrasties valsts pārvaldē. «Tomēr, visticamāk, Savisāra atbalstītāji viņu aizstāvēs un vainos šajās nelaimēs visu pārējo pasauli,» viņa pausto raksta Rus.delfi.ee.

Skandāla pirmsākumi meklējami šā gada 9. februārī, kad Igaunijā tikās Krievijas dzelzceļa prezidents Vladimirs Jakuņins un E. Savisārs. Vakariņu laikā Tallinas mērs vērsies pie V. Jakuņina ar lūgumu finansiāli atbalstīt pareizticīgo baznīcas celtniecību. Krievijas pārstāvis tam izteicis atbalstu un solījis piešķirt 1,5 miljonus eiro. Laika posmā no februāra līdz oktobrim Maskavas patriarhāta Igaunijas Pareizticīgās baznīcas kontā tika pārskaitīti 13,5 miljoni kronu (600 tūkstoši latu).

Grib skaidrā naudā

Tomēr Drošības policija informē, ka viņi vienojušies ne vien par baznīcas būvi, bet arī par atbalstu Centra partijai, kas pretim solījusi «Krievijas ietekmes stiprināšanu Igaunijā». Policijas ziņojumā norādīts, ka 24. jūnijā V. Jakuņins viesojies Igaunijā E. Savisāra lauku īpašumā un solījis viņam, ka līdz parlamenta vēlēšanām Centra partija saņems 1,5 miljonus eiro - trešdaļu no tā - skaidrā naudā. Viņš uzsvēris, ka šī informācija jātur pilnīgā slepenībā. E. Savisārs visu gribējis saņemt skaidrā naudā.

Septembrī E. Savisāra vizītes laikā Maskavā vakariņās Krievijas dzelzceļa mītnē apspriesta iespēja pieskaņot baznīcas celtniecību vēlēšanām un Centra partijas finansēšanas shēma.

Drošības policija, uzzinājusi, ka E. Savisārs naudu gatavojas saņemt novembra sākumā, 3. novembrī brīdinājusi viņu par iespējamo kompromitēšanos. Pēc tikšanās ar Drošības policiju E. Savisārs sazinājies ar V. Jakuņinu un pavēstījis viņam, ka nepieciešams oficiāli parakstīt oficiālu vienošanos par baznīcas būvniecību, kas arī izdarīts 26. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits