Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Snoudens tomēr lūgs patvērumu Krievijai

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš atklātībai nodevis ziņas par izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām, piektdien Maskavas lidostā tiekoties ar cilvēktiesību aktīvistiem, paziņojis, ka tomēr vēlas lūgt patvērumu Krievijā, jo nekur citur viņš nevar nokļūt.

Kā aģentūrai "Interfax" pavēstīja organizācijas "Human Rights Watch" pārstāve Tatjana Lokšina, Snoudens tikšanās dalībniekiem sacījis, ka "vēlas palikt šeit". Savukārt Krievijas Cilvēktiesību padomes pārstāve Olga Kostina aģentūrai ITAR-TASS sacīja, ka bijušais spiegs lūgšot patvērumu Maskavai.

Cilvēki, kas Šeremetjevas lidostā tikās ar Snoudenu, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju pārstāvji, žurnālistiem apliecināja, ka bijušais CIP līdzstrādnieks solījis, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bijusi reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

"Kā es to saprotu, viņš ir nopietni gatavs iegūt politisko patvērumu Krievijā," žurnālistiem sacīja Kremļa partijas "Vienotā Krievija" parlamenta deputāts Vjačeslavs Ņikonovs, kurš arī piedalījās sanāksmē.

Tikmēr Kremlis piektdien atkārtoti paziņojis, ka Snoudens var palikt Krievijā, ja vien pārstās izplatīt informāciju, kas kaitē ASV.

"Snoudena kungs var hipotētiski palikt Krievijā, ja viņš, pirmkārt, pilnībā pārtrauc mūsu amerikāņu partneriem un ASV-Krievijas attiecībām kaitējošas darbības un, otrkārt, ja viņš pats to lūgs," komentējot aģentūru ziņas par ASV pilsoņa izteikumiem, norādīja prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Ietekmīgais Krievijas parlamenta apakšnama spīkers Sergejs Nariškins valsts televīzijai sacīja, ka Krievijai vajadzētu piešķirt Snoudenam patvērumu. Bijušo CIP darbinieku viņš nodēvēja par "cilvēktiesību aizstāvi".

Kā žurnālistiem pavēstīja advokāts Genrijs Rezņiks, Snoudens, tiekoties ar cilvēktiesību aktīvistiem, esot solījis, ka viņš "nerīkosies, lai kaitētu Savienotajām Valstīm".

Lokšina arī publiskojusi fotoattēlu, kas uzņemts lidostā notikušās sanāksmes gaitā. Snoudens tajā redzams sēžam pie galda starp divām dāmām. Viena no tām ir tīmekļa vietnes "WikiLeaks" darbiniece Sāra Harisone, kas ar Snoudenu Maskavā ieradās no Honkongas.

Snoudens ielūgumā uz sanāksmi lidostā, kuru Lokšina ievietojusi sociālajā tīklā "Facebook", norāda, ka vēlas apspriesties par "nākamajiem soļiem".

Vēstījumā Snoudens pateicas Latīņamerikas valstīm, kas izskatījušas viņa lūgumu pēc patvēruma, un nosodīja "ASV valdības amatpersonu pretlikumīgo kampaņu, lai neļautu man meklēt patvērumu un to izmantot".

Pēc ierašanās valsts kontrolētajā lidostā Krievijas galvaspilsētā Snoudens sabiedrībā nav parādījies. Atbilstoši amatpersonu teiktajam bijušais CIP darbinieks laiku pavadījis lidostas tranzīta zonā, tomēr līdz šim nebija apstiprinātu ziņu, ka viņš tur tiešām būtu redzēts.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits