Vairākumam cilvēku gan to nav. Lai arī esam piena produktu ēdāju tauta, ļoti bieži sastopama ir piena cukuru nepanesamība. Ja pēc piena dzeršanas sapūšas un sāp vēders, tas nozīmē, ka jūsu zarnās nav fermenta, ka šķeltu piena cukurus. Rodas gāzes un vēdera izejas traucējumi - tas piepūšas, sāp un iespējama pat caureja. Cukuri, kas liek mūsu vēderiem pūsties, ir arī augļos un ogās, sevišķi vīnogās, arbūzos, bumbieros un ābolos. Jebkurš ārsts ieteiks - vasaras periodā ēdiet tos, cik lien. Taču, ja pēc ēšanas priekiem seko sāpīga un traucējoša vēdera pūšanās, nākamreiz, pirms ķerties pie lielā augļu groza, labāk tos nomizot un bumbierus un ābolus neēst ar visām serdēm. Tas, protams, vairs neliksies tik garšīgi, taču no vēdergraizēm, visdrīzāk, būsit pasargāts. Vēderu var uzpūst arī sēnes, jo arī tajās ir cukuri, tāpēc jau izsenis sēnes tiek dēvētas par smagu barību, ko neiesaka saēsties pirms došanās pie miera. Vēders problēmas var sagādāt arī tad, ja par daudz ēstas balastvielas jeb tā saucamās šķiedrvielas. Klijas ir veselīgas, bet, ja tās būs ēstas vairāk par trim četrām karotēm dienā, vēdergraizes būs klāt kā likts un diezin vai labi jutīsities (un izskatīsities!) piegulošās drēbēs. Problēmas var sagādāt arī ciete, kas ir daudzos ikdienā lietojamos pārtikas produktos, piemēram, rīsos un kukurūzā, taču, tos lietojot, vēders pūšas nedaudziem. Daudz sliktāk tiek panesti kartupeļi, lai arī tajos ir tā pati ciete, kas rīsos. Ciete ir arī kviešos, tātad baltmaizē, visās smalkmaizītēs un cepumos. Tie, kuriem problēmas mēdz sagādāt šie produkti, jau zina, ka labāk dienu neiesākt ar kaudzi pīrādziņu un desu maizītēm. Vēderu var uzpūst arī kafija, taču, pirms nolemjat no tās atteikties, padomājiet - vai vainīgs nav tas pats cukurs. Apmēram 50% cilvēku vēdera pūšanos izraisa saldinātāji - cukura aizvietotāji, taču arī parastais cukurs, ko nežēlojot pieberiet tējai vai kafijai, var radīt nepatīkamas ķibeles gremošanas traktam. Ko tad lai ēd? Ēst drīkst visu. Arī to, no kā pūšas vēders, jo šāda vēdera pūšanās, kam pamatā ir kāda fermenta trūkums zarnās, nav veselībai bīstama. Vienkārši -ēdiet ar mēru! Kaut vai tāpēc, ka nevienam cilvēkam uz zemeslodes zarnās nav tāda fermenta kā rafināzes. Tā ir viela, kas šķeļ pākšaugos atrodošos cukurus. Tātad - ar zirņiem un pupām - uzmanīgi. Ja gribat izvairīties no vēdera problēmām - pamatīgas uzpūšanās un garantētas caurejas -, labāk nesaēdieties tos pārāk daudz. Bieži vien uzpūsta vēdera pavadonis ir nevis caureja, bet gan aizcietējums. Iemesls - nepareiza pārtika plus mazkustīgs dzīvesveids. Lai zarnas nestāvētu uz vietas un nekrātu sevī gāzes, ir jākustas. Ejot soli pastiepiet garāku! Ejot lieliem soļiem, vēdera muskulis kustinās zarnu, veicinot perestaltiku (zarnu satura virzīšanos uz priekšu). Uzturā neaizmirstiet lietot šķiedrvielas un daudz šķidruma, kas tām neļaus zarnās gulēt, bet dzīs uz priekšu. Citi iemesli, kāpēc niķojas vēders Daudzi, kuri sūdzas par vēdera pūšanos, sirgst ar kairinātu jeb jutīgu zarnu sindromu. Šiem cilvēkiem gāzu daudzums zarnās parasti ir pavisam normāls, tikai viņi to asāk sajūt. Zarnu jutība daudzos gadījumos piemīt hiperaktīviem, emocionāliem, trauksmainiem cilvēkiem, kā arī depresijas slimniekiem. To var izraisīt arī seksuāla neapmierinātība. Nav grūti iedomāties, kas notiek jūsu kuņģī, ja tas sācis slinkot un barības transformēšanu veic vāji. Tas ir tā sauktais zarnu trakta kūtrums - barība, paliekot kuņģī, rada sastrēgumu, smaguma sajūtu, spiedienu un vēdera uzpūšanos. Pārblīvētā kuņģa saturs iespiežas barības vadā. Šajā gadījumā ar pašārstēšanos galā netikt - jāmeklē gastroenterologa palīdzība. Zarnu disbakterioze - tas jau ir bīstami! Šī kaite rodas, resnās zarnas baktērijām iemājojot tievajā zarnā, kas normāli ir sterila. Šāds stāvoklis īslaicīgi var attīstīties pēc operācijām vēdera dobumā, taču ieilgt, ja operācijas dēļ radušies sarežģījumi. Disbakteriozi var izraisīt arī antibiotiku lietošana - tās, kā zināms, iznīcina ne tikai visas sliktās, bet arī labās, mums tik nepieciešamās zarnu baktērijas. To var veicināt arī caurejas un pretcaurejas līdzekļu lietošana, jo tie izmaina zarnu floru. Disbakteriozes simptomi parasti ir hroniska caureja, novājēšana, griezīgas sāpes vēderā, tā uzpūšanās un apetītes izmaiņas. Pretsāpju, pretcaurejas un spazmas mazinošos medikamentus (loperamīds, nošpa, baralgīns) lietot nevajadzētu, jo tie zarnu padara gļēvu, nespējīgu darboties. Disbakteriozi diagnosticēt un tās ārstēšanu noteikt var tikai ārsts, un, jo ātrāk pie tā dosities, jo labāk. Sevišķi bīstama disbakterioze ir bērniem, tāpēc sekojiet viņu vēdera izejai un uzmaniet, vai viņi pārāk bieži nesūdzas par vēdersāpēm. *** Arī augļos un ogās, sevišķi vīnogās, arbūzos, bumbieros un ābolos ir cukuri, kas liek vēderam pūsties. Jebkurš ārsts ieteiks - vasaras periodā ēdiet tos, cik lien. Taču, ja pēc ēšanas priekiem seko traucējoša vēdera uzpūšanās, nākamreiz, pirms ķerties pie augļu ēšanas, labāk tos nomizot, bet bumbierus un ābolus neēst ar visām serdēm. Tas varbūt vairs neliksies tik garšīgi, taču no vēdergraizēm jūs varētu tikt pasargāts *** Daži padomi Kā neļaut vēderam pūsties n Ja vēderu uzpūš piena produkti, aizstājiet tos ar sojas produktiem n Augļi un dārzeņi ir veselīgi un garšīgi un no tiem atteikties nedrīkst. Vēderu tie neuzpūtīs nomizoti, kā arī, ja būs cepti vai sautēti n Lai arī kas būtu uz šķīvja - viegla barība vai smaga - viss ir labi jāsakošļā, tā atvieglojot grūto darbu gremošanas traktam n Nedzeriet pienu kopā ar skābiem kāpostiem un neēdiet gaļu ar trekniem produktiem, kā arī uzmanieties pārēsties produktus, ko labi nepazīstat. Ļoti smags dārzenis, piemēram, ir melnais rutks, kas var izraisīt ne tikai vēdera pūšanos, dedzināšanu, bet pat problēmas ar nierēm n Daudziem, sevišķi sievietēm, vēdera pūšanos izraisa apspīlēts apģērbs. Stingri džinsi un sēdošs darbs - drīz vien sajutīsit, kā vēderam tas nepatīk
Vainīgs cukurs!
Vēders pūšas ļoti daudziem cilvēkiem. Lai arī tas ir traucējoši, taču lielākoties nepavisam nav veselībai kaitīgi Vēdera pūšanos parasti izraisa pārtikas produktos esošie cukuri. Lai tas tā nenotiktu, zarnās jābūt fermentiem, kas tos šķeltu - laktāzei, fruktāzei, saharāzei u.c. Ja vēderu neuzpūš neviens no pārtikas produktiem - apsveicami (lai arī neticami!) - jūsu zarnās ir visi nepieciešamie cukurus šķelošie fermenti.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

