Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Islāma valsts kontrolē vairāk nekā pusi Sīrijas

Džihādistu grupējums Islāma valsts tagad kontrolē vairāk nekā pusi Sīrijas teritorijas, ceturtdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Islāma valsts Sīrijā pārvalda aptuveni 95 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, un tas ir vairāk nekā 50% no valsts kopējās platības, norādīja aktīvisti.

No Sīrijas 14 provincēm grupējuma kontrolē atrodas teritorijas deviņās, pārsvarā austrumos un ziemeļos.

Islāma valsts kontrolē atrodas visi Sīrijas naftas un gāzes ieguves apvidi, atskaitot divus, no kuriem viens ir valdības, bet otrs kurdu nemiernieku kontrolē.

Trešdien džihādistu rokās Sīrijā krita senā Palmīras pilsēta, kur atrodas ievērojami Senās Romas arhitektūras pieminekļi. Tā jau ir otrā nopietnā ekstrēmistu uzvara pēdējās nedēļas laikā, jo svētdien džihādisti ieņēma arī Ramādī, Anbāras provinces galvaspilsētu kaimiņos esošajā Irākā.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā Islāma valsts un ar Al Qaeda saistītā Al Nusra. Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācija vēl septembrī ziņoja, ka Islāma valsts kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits