Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Pēc asiņainā terora akta Kabulā afgāņi niknojas uz valdību, kas nespēj garantēt drošību

Afganistānā pieaug nestabilitāte

Kabulas diplomātiskajā rajonā šonedēļ notikušais terora akts bija viens no asiņainākajiem, kādu pēdējos gados pieredzējusi Afganistāna. Masīvais uzbrukums kārtējo reizi skaudri apliecināja, ka drošības situācija bruņoto konfliktu pluinītajā valstī ir ļoti trausla un var tikai pasliktināties. Kopš gada sākuma lielā daļā Afganistānas teritorijas ir nostiprinājusies ekstrēmistu kustība Taliban un teroristiskais grupējums Islāma valsts (IV), kuri karo ne tikai pret valdības un NATO spēku karavīriem, bet arī viens pret otru, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Spēcīgajā eksplozijā, kas trešdienas priekšpusdienā nogranda Kabulas centrā, dzīvību zaudēja vismaz 90 cilvēku, bet vēl 463 guva ievainojumus, ceturtdien informēja Afganistānas Iekšlietu ministrija. Vairākums bojāgājušo un cietušo bija afgāņu civiliedzīvotāji. Patieso nogalināto skaitu diez vai izdosies noskaidrot, jo sprādziens bija tik jaudīgs, ka no tā epicentram tuvumā esošajiem nekas nav palicis pāri.

Kabulas iedzīvotāji ir satriekti par notikušo un nikni uz valdību, kas kārtējo reizi nav novērsusi asinsizliešanu. "Dieva dēļ, kas notiek šajā valstī?" jautā kurpnieks Gulams Sahi, kura darbnīca atrodas netālu no trešdienas sprādziena vietas. "Cilvēki aizgāja pēc maizes saviem bērniem, bet vakarā ģimenes saņēma viņu līķus."

Veikala īpašnieks Enajatulla Mohamadi ir neizpratnē, kāpēc afgāņiem šādi ir jācieš. "Mēs vēlamies, lai mūsu līderi garantētu drošību valstī. Ja viņi to nespēj, tad ir jāatkāpjas," Mohamadi sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Afganistānas centrālā valdība ir vāja un nekontrolē visu valsts teritoriju. Vairāk nekā trešdaļa Afganistānas teritorijas atrodas vietējo klanu vai bruņoto grupējumu pārvaldījumā. Pēdējā pusgada laikā talibi ir sagrābuši jaunas teritorijas Kondozas provincē valsts ziemeļos un Helmandā valsts dienvidos. Savukārt IV ir nostiprinājusi pozīcijas Afganistānas austrumos. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 2.jūnija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits