Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Avarējusī lidmašīna, iespējams, ir ATR 72-500 lidaparāts (attēlā)

Aviokatastrofa Irānā: Maina sākotnējo paziņojumu par upuriem

Lidmašīna, kurā atradās 60 pasažieri un seši apkalpes locekļi, nogāzusies kalnainā apvidū Irānas centrālajā daļā, ziņo ārvalstu mediji. Lidmašīna, kas bija ceļā no Teherānas uz Jasuju, nokritusi Zagrosas kalnos netālu no Semiromas pilsētas. Sākotnēji aviokompānija Aseman Airlines paziņoja, ka traģēdijā gājuši bojā visi 66 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, taču vēlāk šo paziņojumu atsauca, mainot to uz paziņojumu, ka "ir bažas par 66 cilvēku nāvi".

"Visi ārkārtas dienesti ir brīdināti," neilgi pēc pirmajām ziņām par avāriju paziņoja kāda Irānas amatpersona. "Lidmašīnā atradās no 50 līdz 60 pasažieriem." Medijs Al Jazeera, atsaucoties uz Irānas medijiem, raksta, ka lidmašīnā bija 60 pasažieri un seši apkalpes locekļi - pilots un otrais pilots, divi apsargi un divi apkalpojošā personāla darbinieki.

Tiek ziņots, ka piekļūšanu avārijas vietai ar helikopteru traucē sliktie laikapstākļi. Uz notikuma vietu devušies arī Irānas Sarkanā krusta pārstāvji.

Nokritusī lidmašīna ir Aseman Airlines turbopropelleru lidmašīna ATR-72-500. 

Vietne FlightRadar24 ziņo, ka tās datubāzē ir informācija par sešām šāda tipa lidmašīnām Aseman Airlines flotē. Minētā lidmašīna bijusi 24 gadus veca. Visas esot aprīkotas ar novecojušiem transponderiem, un lidmašīnas pārvietošanos iespējams izsekot vien ar multilaterācijas metodi (MLAT). Proti, lidmašīnas transponders neziņo par tās atrašanās vietu, bet lidmašīnas pozīcija jāaprēķina, izmantojot triangulācijas metodi, izmantojot datus no vairākiem uztvērējiem.

Pagaidām oficiālu versiju par to, kas varētu būt katastrofas cēlonis, nav, taču aviācijas eksperts Deivids Līrmaunts Al Jazeera izteica pieņēmumu, ka "lidmašīna, iespējams, bija sākusi augstuma samazināšanu, tuvojoties galamērķim, bet atradās nepareizajā vietā un ietriecās kalnos". Proti, eksperts uzskata, ka traģēdijas cēlonis ir "navigācijas kļūda".

Starptautisko sankciju iegrožotās Irānas komerciālo aviokompāniju lidaparāti ir pamatīgi novecojuši, tāpēc traģiskas aviokatastrofas šajā valstī pēdējo gadu laikā notiek samērā regulāri. Pēc 2015. gadā panāktās kodolvienošanās, kas apmaiņā pret Teherānas kodolambīciju ierobežošanu paredzēja mīkstināt pret valsti noteiktās sankcijas, Irāna parakstīja līgumus ar aviobūves gigantiem Boeing un Airbus par jaunu pasažieru lidmašīnu iegādi.

Uz traģisko notikumu fona Irāna svētdien piedzīvojusi nepatīkamus brīžus arī politiskā jomā, Izraēlas premjeram Benjaminam Netanjahu Minhenes drošības konferencē nodēvējot Irānu "par lielāko draugu mūsu pasaulei", un solot "neļaut Irānas režīmam aplikt terora cilpu ap mūsu kaklu".

(papildināts virsraksts un 1. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits