Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Baidens publiski brīdina Izraēlu, ka var pārtraukt militārās piegādes

Izraēlas vēstnieks ANO Gilads Erdans par "ļoti sarūgtinošu paziņojumu" nosaucis ASV prezidenta Džo Baidena teikto, ka amerikāņi pārtrauks ieroču un artilērijas šāviņu piegādi Izraēlai, ja tās karaspēks sāks plašu militāro operāciju blīvi apdzīvotajā Rafahas pilsētā Gazas joslas dienvidos, vēsta BBC.


Dž. Baidena teiktais seko ASV amatpersonu apstiprinātajām ziņām, ka ASV jau aizturējušas aviobumbu nosūtīšanu uz Izraēlu bažās, ka no tām var ciest civiliedzīvotāji Rafahā. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins uzsvēris, ka ASV turpinās nodrošināt Izraēlai iespējas aizsargāt sevi.

Izraēlas sāktajā karā pret palestīniešu islāmistu kaujinieku grupējumu Hamās, kas ir atbilde uz Hamās iebrukumu Izraēlā 7. oktobrī, kura laikā tika nogalināti ap 1200 cilvēku un vairāk nekā 250 sagūstīti ķīlniekos, sākotnēji triecieni un militārās operācijas notika Gazas joslas ziemeļos. Civiliedzīvotāji tos pameta, pārvietojoties uz dienvidiem. Taču tagad Izraēla sākusi operācijas pret Hamās kaujiniekiem arī Gazas joslas dienvidos. Pirmdien Izraēlas Aizsardzības spēki izkaisīja Rafahā skrejlapas, kurās aicināja civiliedzīvotājus evakuēties no pilsētas austrumu rajoniem, pirms tur tiek sākta ierobežota militārā operācija. Izraēlas spēki arī pārņēma kontroli pār robežpunktu starp Gazas joslu un Ēģipti Rafahā.

ANO palestīniešu bēgļu aģentūra UNRWA ceturtdien vietnē X apgalvoja, ka kopš pirmdienas ap 80 tūkstošiem palestīniešu pametuši Rafahu, kur patvērumu bija raduši vairāk nekā miljons palestīniešu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu vairākkārt paziņojis, ka militārā operācija Rafahā notiks jebkurā gadījumā, jo bez tās nav iespējama sāktā kara mērķa – Hamās iznīcināšanas – sasniegšana. Izraēlas sabiedrotie pauduši bažas par šādas operācijas potenciālo apdraudējumu civiliedzīvotājiem, kuriem nav iespēju pamest Gazas joslu. Taču Dž. Baidena publiski paustais brīdinājums bijis vistiešākais. Komentējot to, G. Erdans jautāja, kā Izraēla var sasniegt mērķus, ja tai neļauj ievest spēkus Rafahā, "kur atrodas tūkstošiem teroristu, ķīlnieki un Hamās līderi".

Savukārt Izraēlas galēji labējais nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs ierakstīja X: "Hamās mīl Baidenu."
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits