Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Damaska nopeļ Turcijas ierosinājumu, ka varu Sīrijā varētu pārņemt viceprezidents

Turcija pieļāvusi "politisku un diplomātisku kļūmi", ierosinot, ka Sīrijas viceprezidentam Farukam aš Šaram vajadzētu pārņemt varu no prezidenta Bašara al Asada, pirmdien norādīja Sīrijas informācijas ministrs Omrans az Zohbi.

"Tas, ko sacīja [Turcijas ārlietu ministrs Ahmets] Davutoglu, uzskatāms par smagu politisku un diplomātisku kļūmi," sacīja ministrs. "Mēs vairs neesam Osmaņu impērijas laikos. Es ieteiktu Turcijas valdībai atteikties no varas tādu cilvēku labā, kas ir pieņemami Turcijas tautai," norādīja Zohbi.

Davutoglu sestdien sacīja, ka Šara ir "prāta un sirdsapziņas cilvēks un viņš nav piedalījies Sīrijas slaktiņos. Neviens [Sīrijas] sistēmu nezina labāk par viņu". Turcijas atbalstītā Sīrijas opozīcija "sliecas atbalstīt Šaras" stāšanos Asada vietā, telekanālam TRT minēja Davutoglu.

Turcijā mitinās teju 100 000 Sīrijas bēgļu, Ankara atklāti atbalsta lielāko nemiernieku bruņoto grupējumu - Brīvās Sīrijas armiju - un ir aicinājusi panākt Asada varas krišanu. Uz šāviņiem, kas pēdējās dienās trāpījuši Turcijas teritorijā, Turcija reaģējusi ar Sīrijas teritorijas apšaudīšanu.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējis 31 000 cilvēku. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību cenšas panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķē Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas. Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņemot palīdzību no ārzemēm.

Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā - Sīrijas prezidenta Asada - gāšanu. Kā arābu, tā Rietumu medijos regulāri parādās ziņas, ka bruņotās opozīcijas pusē karo ārvalstu kaujinieki. Tā Libānas telekanāls Al Mayadin augustā brīdināja, ka Sīrija vairāku valstu džihādistiem ir kļuvusi par "jauno Afganistānu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits