Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Erdogans draud bēgļus no Turcijas sūtīt uz citām valstīm

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien nosodīja Eiropas Savienības (ES) un ANO prasības Ankarai, lai tā atver savas robežas jauniem bēgļiem, un draudēja nosūtīt miljonus bēgļu, kas jau ir Turcijā, uz citām valstīm.

"Mums uz pierēm nav rakstīts vārds "idiots". Nedomājiet, ka lidmašīnas un autobusi tur ir tāpat vien. Mēs darīsim to, kas ir nepieciešams," Ankarā uzrunājot biznesa forumu, sacīja prezidents.

Grieķijas interneta vietne euro2day.gr iepriekš vēstīja, ka Turcijas kūrortpilsētā Antaljā novembrī notikušā G20 valstu grupas samita laikā Erdogans ir draudējis Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram, ka Turcija var sūtīt bēgļus uz Eiropu.

Vietne citēja Turcijas prezidentu, kurš esot teicis Junkeram, ka "mēs jebkurā brīdī varam atvērt durvis uz Grieķiju un Bulgāriju un salikt bēgļus autobusos".

"Es esmu lepns par to, ko pateicu. Mēs aizstāvējām Turcijas un bēgļu tiesības, un mēs pateicām viņiem [eiropiešiem]: piedodiet, mēs atvērsim durvis un teiksim migrantiem "visu labu"," ceturtdien atklāja Erdogans.

Viņš arī kritizēja ANO par tās aicinājumiem Turcijai atvērt durvis sīriešiem, kuri bēg no valsts pēc Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēku ofensīvas Alepo provincē valsts ziemeļos.

"Kaunieties! Kaunieties!" paziņoja Turcijas prezidents, norādot, ka ANO bēgļu krīzes risināšanai ir atvēlējusi mazāk nekā vienu miljardu ASV dolāru. Viņš arī aicināja ANO izdarīt spiedienu uz savām dalībvalstīm, lai tās uzņem Sīrijas bēgļus.

"Apvienotajām Nācijām vajadzētu dot padomu citām valstīm, un tad mēs varam sūtīt bēgļus uz šīm valstīm," teica Erdogans.

Viņš uzsvēra, ka kopš Sīrijas konflikta sākšanās 2011.gadā Turcija bēgļu uzņemšanas vajadzībām esot piešķīrusi deviņus miljardus dolāru.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu trešdien norādīja, ka aicinājumi Turcijai atvērt robežas Sīrijas bēgļiem, vienlaikus nepieprasot Krievijai izbeigt uzlidojumus nemierniekiem, ir "liekulīgi".

Davutoglu pirmdien paziņoja, ka Sīrijas Alepo provincē pie robežas ar Turciju sapulcējušies aptuveni 30 000 cilvēku, kas bēg no frontes tuvošanās.

Turcijā šobrīd atrodas 2,5 miljoni bēgļu no Sīrijas, kā arī vairāki simti tūkstoši no Irākas.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Sīrijas valdības karaspēks ar Krievijas kara aviācijas atbalstu pēdējās dienās Alepo provincē izvērsis pret nemierniekiem veiksmīgu ofensīvu.

Ziņu aģentūrai "Reuters" ceturtdien Minhenē kāda Rietumu amatpersona pavēstīja, ka Krievija nākusi klajā ar ierosinājumu Sīrijas karā 1.martā pasludināt pamieru, tomēr par šo priekšlikumu vienošanās pagaidām nav panākta.

Minhenē ceturtdien - īsi pirms ikgadējās drošības konferences sākuma - notiek Starptautiskās Sīrijas atbalsta grupas dalībnieku tikšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits