Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ES nākamnedēļ centīsies panākt vienotu nostāju Sīrijas nemiernieku apbruņošanas jautājumā

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri nākamajā nedēļā Dublinā centīsies panākt vienotu nostāju jautājumā par ieroču embargo atcelšanu Sīrijai, lai varētu apbruņot nemierniekus.

Kā pēc Briselē aizvadītā bloka līderu samita atzina Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, sanāksmē apspriesti Lielbritānijas un Francijas aicinājumi atcelt Sīrijai noteikto ieroču embargo un panākta vienošanās "uzdot ārlietu ministriem prioritārā kārtā izvērtēt šo situāciju" Dublinā gaidāmajās sarunās. Ceturtdien un piektdien Briselē aizvadītajā bloka līderu sanāksmē pārspriesta "dramatiskā situācija Sīrijā un atkārtoti apstiprināts, ka ES ir pilnībā iesaistīta starptautiskajos centienos izbeigt nepieņemamo vardarbību", skaidroja van Rompejs. "Atsevišķas dalībvalstis aktualizēja jautājumu par ieroču embargo."

Kā jau vēstīts, Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka Parīze un Londona ir gatavas apbruņot Sīrijas nemierniekus arī bez vienbalsīga bloka atbalsta. Parīze un Londona aicinās ES tikšanos Sīrijas bruņojuma piegāžu embargo jautājumā pārcelt uz agrāku datumu un izlems apbruņot Sīrijas nemierniekus arī tad, ja šādai nostājai netiks panākts vienbalsīgs ES atbalsts, sacīja ministrs. Arī Francijas prezidents Fransuā Olands ceturtdien aicināja atcelt Sīrijai noteikto ieroču embargo.

Tikai dienu iepriekš ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone sacīja, ka neviena ES valsts līdz šim nav piedāvājusi piegādāt ieročus Sīrijai. "Šajās debatēs [Sīrijas jautājumā] neviena dalībvalsts nav piedāvājusi atcelt ieroču piegāžu embargo un sākt tos piegādāt," Eiropas Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā atbildot uz deputātu jautājumiem, sacīja augstā pārstāve.

Eštones pārstāvis ceturtdien apliecināja, ka sarunas par Sīrijas nemiernieku apbruņošanu var sākties jebkurā laikā.

ES Ārlietu padome februāra beigās pieņēma lēmumu par daļēju bruņojuma piegāžu embargo atcelšanu, lai sniegtu palīdzību Sīrijas nemierniekiem, ļaujot piegādāt nemilitārās bruņumašīnas, navigācijas, sakaru un nakts redzamības iekārtas. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons otrdien paziņoja, ka viņa valsts varētu izstāties no vienošanās par Sīrijai noteikto bruņojuma piegāžu embargo, uzsverot, ka Apvienotā Karaliste joprojām ir suverēna valsts, kurai var būt neatkarīga ārpolitika. 18.februārī Lielbritānija un Francija jau piedāvāja daļēji atteikties no aizlieguma atcelšanas, tomēr neguva citu valstu atbalstu.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. ANO lēš, ka konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku. Kā Sīrijas opozīcijas, tā valdības pārstāvji pauduši gatavību tikties, lai runātu par krīzes atrisinājumu. Tomēr līdz šīm nedz pašām naidīgajām pusēm, nedz vidutājiem nav izdevies vienoties par konkrētu sarunu sākšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits