Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IAEA: Irāna turpina ievērot kodolvienošanās nosacījumus

Irānas kodolprogramma tiek īstenota, ievērojot ierobežojumus, ko paredz Teherānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās, teikts piektdien Vīnē izplatītajā Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojumā.

Irāna turpina ievērot ierobežojumus, kas noteikti tās urāna bagātināšanas iekārtām, kā arī attiecībā uz urāna krājumiem, kurus ļauts glabāt valstī, teikts IAEA ceturkšņa ziņojumā dalībvalstīm.

IAEA inspektori arī nav konstatējušu nekādus pārkāpumus saistībā ar Irānas Arakas kodolpētniecības reaktoru, kurā sākotnēji kā blakusproduktu bija paredzēts ražot plutoniju.

IAEA ar šo ziņojumu nākusi klajā laikā, kad ASV vērš spiedienu pret Eiropas valstīm, cenšoties panākt, ka tās seko ASV piemēram un kodolvienošanos pamet.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā izstājās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un pakāpeniski sācis atjaunot sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Vācija, Francija un Lielbritānija janvāra beigās oficiāli izveidoja ES mehānismu, lai veicinātu tirdzniecību ar Irānu un apietu ASV noteiktās sankcijas. Sistēmas nolūks ir palīdzēt nosargāt ekonomiskos ieguvumus Irānai, kas radušies no ierobežojumiem, ko valsts noteikusi savai kodolprogrammai.

Sistēmai dots nosaukums INSTEX. Tā ir norēķinu iestāde, ar kuras palīdzību iespējams apiet sankcijas, kas paredz, ka Vašingtona var pārtraukt attiecības ar jebkuru banku, kas nodrošina transakcijas ar Irānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits