Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Islāma valsts apvieno arābus

Džihādistu kustība Islāma valsts (IS), kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijas austrumos un Irākas rietumos, sarīdījusi pret sevi arābu un musulmaņu valstis, pagājušajā nedēļā publicējot šokējošu video, kurā redzama sagūstītā Jordānijas gaisa spēku pilota Maaza el Kasasbeha nonāvēšana sadedzinot, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Video redzams, kā sagūstītais pilots, kura vadītais iznīcinātājs decembrī avarēja IS kontrolētā teritorijā Sīrijā, pie uzlidojumos sagrautas ēkas tiek ievietots dažus kvadrātmetrus lielā metāla būrī un pēc tam viņam pielaiž uguni. Pēc mirkļa jau ir redzams stipri apdedzis līķis, kuram buldozers uzgāž virsū drupu kaudzi.

Eksperti domā, ka IS, kuras pozīcijas pēdējos mēnešos pamatīgi iedragājuši ASV vadītās starptautiskās koalīcijas uzlidojumi Sīrijā un Irākā, ar video vēlējās iebiedēt musulmaņu valstis, kuru iznīcinātāji piedalās gaisa triecienos. Apvienotie Arābu Emirāti jau pēc M. el Kasasbeha notveršanas paziņoja, ka pamet koalīciju, jo baidās par savu pilotu drošību.

Tomēr fizisku pretīgumu izraisošais video, ko ir noskatījušies miljoniem musulmaņu, baiļu vietā reģiona valstīs ir sējis apņēmību pastiprināt cīņu pret džihādistu kustību. Jordānija pagājušās nedēļas beigās pastiprināja uzlidojumus IS pozīcijām Sīrijā un Irākā, valsts galvaspilsētā Ammānā notika plašas demonstrācijas, kuru dalībnieki atbalstīja valdības ofensīvu pret IS. 

Jordānijas ārlietu ministrs Nāsers Jūdehs paziņoja, ka uzlidojumi ir "sākums mūsu atriebībai" par M. el Kasasbeha nogalināšanu. "Mēs viņus notversim un iznīcināsim. Mēs karojam frontes priekšējā līnijā. Šī ir mūsu cīņa," ministrs sacīja telekompānijai CNN. 

Jordānija ceturtdien no cietuma atbrīvoja radikālā islāma garīdznieku Abū Muhammadu el Makdisi, kas savulaik iedvesmoja islāmistu kustību Al Qaeda Irākā, no kuras vēlāk izveidojās IS. Viņš piektdien Jordānijas televīzijai sacīja, ka pilota sadedzināšana "nav pieņemama nevienā reliģijā". 

Dusmas, ko izraisīja M. el Kasasbeha noslepkavošana, apvienojušas arābus un musulmaņus, kas citādi būtu gatavi cits citu iznīcināt. 

IS rīcību pret jordāniešu karavīru nosodījusi gan Sīrijas valdība, kam ir saspīlētas attiecības ar Jordāniju, gan teroristiskās kustības Al Qaeda atzars Nusras fronte, kas karo pret Sīrijas diktatora Bašāra al Asada spēkiem. Arī Sīrijas ietekmīgākā sabiedrotā – Irāna –, kas nedraudzējas ar Jordāniju, paziņoja, ka slepkavība bijusi "nehumāna un neislāmiska". 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits