Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Islāmistu grupējums Hamās par līderi ieceļ Izraēlas visvairāk meklēto cilvēku

Palestīniešu islāmistu kustība Hamās par jauno politisko līderi ir izraudzījusies Jahju Sinvaru – vienu no Izraēlas visvairāk meklētajiem cilvēkiem, kuru tā vaino 7. oktobra asiņainā iebrukuma no Gazas joslas Izraēlā organizēšanā, vēsta AFP. Viņš stāsies pagājušajā nedēļā Teherānā nonāvētā Ismaila Hanijas vietā.

Līdz šim J. Sinvars bija Hamās līderis Gazas joslā. Hamās vadība viņu par visa grupējuma politisko līderi vienbalsīgi izraudzījusies pēc divas dienas ilgām sarunām Dohā. 

BBC vēsta, ka, salīdzinot ar citiem Hamās vadītājiem, I. Haniju reģiona diplomāti uzskatījuši par pragmatisku personu, kas pārstāvēja grupējumu politiskās sarunās ārvalstīs. Savukārt J. Sinvars tiek uzskatīts par vienu visekstrēmākajiem Hamās līderiem.

Pašlaik J. Sinvars atrodas Izraēlas visvairāk meklēto personu saraksta galvgalī. Izraēlas drošības dienesti uzskata, ka tieši viņš vadījis kaujinieku iebrukumu no Gazas joslas Izraēlā 7. oktobrī, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 1200 cilvēku un 251 tika sagūstīts un aizvests uz Gazu ķīlniekos.

"Virsterorista Jahjas Sinvara iecelšana par Hamās jauno līderi Ismaila Hanijas vietā ir tikai vēl viens neapgāžams iemesls, lai ātri likvidētu viņu un noslaucītu šo briesmīgo organizāciju no zemes virsas," vietnē X ierakstījis Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs. Savukārt Izraēlas Aizsardzības spēku runasvīrs Daniels Hagari intervijā Al Arabiya teicis: "Jahja Sinvars ir terorists, kurš ir atbildīgs par visbrutālāko teroristu uzbrukumu vēsturē."

Kāds augsta līmeņa Hamās pārstāvis teicis AFP, ka J. Sinvara izraudzīšanās par grupējuma vadītāju "sūta stingru vēstījumu okupantiem, ka Hamās turpina pretošanās ceļu".

J. Sinvars nav rādījies sabiedrībā kopš oktobra iebrukuma Izraēlā. Tiek uzskatīts, ka viņš uzturas kaut kur tuneļu tīklā zem Gazas joslas.

J. Sinvars ir dzimis palestīniešu bēgļu nometnē Gazas joslas dienvidos, pievienojies Hamās 1987. gadā. Viņš izveidoja grupējuma iekšējās drošības vienību, kas meklēja un nežēlīgi sodīja – dažkārt nogalināja – palestīniešus, kurus apsūdzēja informācijas piegādāšanā Izraēlai. Pavadījis 23 gadus Izraēlas cietumos, atbrīvots apmaiņā pret Izraēlas karavīru 2011. gadā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits