Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Klimata bēgļu telts Afganistānā

Nepieredzēts sausums Afganistānā - ģimenes spiestas pārdot bērnus

Afganistāna ilgstoši valda sausums, kas nabadzīgākajiem iedzīvotājiem, kā ziņo CNN, nav atstājis citas iespējas kā vien doties bēgļu gaitās vai pārdot kādu no saviem bērniem.

CNN žurnālisti sarunājušies ar vairākām ģimenēm, kuras sausums un nespēja sagādāt sev iztiku skārusi tik smagi, ka tie ir bijuši spiesti pārdot savus bērnus vai doties bēgļu gaitās. 

ANO aprēķini liecina, ka nepieredzētais sausums Hēratas pilsētas apkārtnē bēgļu gaitās piespiedis doties biežāk nekā karadarbība. Vismaz 285 000 cilvēku pametuši līdzšinējo dzīvesvietu.

CNN raksta, ka Afganistāna ir viena no vieglāk ievainojamām valstīm pasaulē - gadu desmitiem ilgstošā karadarbība tās ekonomiku un sabiedrību ir "pārvērtusi putekļos". Jau četrus gadus reģions nav pieredzējis normālu nokrišņu daudzumu, kas nozīmē, ka tā jau nabadzīgie cilvēki nevar sevi pabarot.

Sausums nes zaudējumus arī narkotiku biznesa darboņiem - opija magoņu raža ir samazinājusies par trešdaļu. 

"Es sausuma dēļ aizbēgu no sava ciema ar trim bērniem," CNN operatoram Hēratas pilsētā saka sieviete vārdā Mamarēna."Es atnācu uz šejieni, jo cerēju, ka saņemsim palīdzību, bet man nav nekā. Lai mani bērni nenomirtu badā, es vīrietim par 3000 dolāriem atdevu savu meitu, bet šobrīd esmu saņēmusi tikai 70 dolārus. Man nebija nekā - nedz naudas, nedz pārtikas, nedz ģimenes uzturētāja - manu vīru nogalināja."

"Kurš pārdotu daļu no savas sirds, ja viņam būtu cita izvēle," par savas sešus gadus vecās meitas pārdošanu saka izmisusī māte.

Vīrietis, kurš iegādājās meitu, saka, ka viņš pats ir nabadzīgs, bet naudu viņš atraitnei solīja atmaksāt dažu gadu laikā. Viņš meiteni ir iecerējis par sievu savam desmit gadus vecajam dēlam. 

Arī kāds cits vīrietis CNN atklāja, ka atdeva meitu, lai nodrošinātu pārējās ģimenes izdzīvošanu.

Jāmin gan, ka Afganistānā sievietes ilgstoši ir izdotas pie vīra, pretī saņemot noteiktu daudzumu labumu.

Afganistāna pieredz sausumu, kas ir cieši saistīts ar globālajām klimata pārmaiņām. Kā liecina starptautiskie zinātnieku pētījumi - sasilšana vairs nav novēršama. Cilvēcei ir jācenšas panākt, lai vidējās temperatūras pieaugums simts gados noturētos pusotra grāda robežās salīdzinājumā ar laiku pirms industriālās revolūcijas. Prognozes liecina, ka līdzīgu sausumu drīzumā varētu pieredzēt arī Dienvideiropas valstu reģioni. Pētnieki paredz, ka klimata pārmaiņas liks bēgļu gaitās doties līdz šim nepieredzēti lieliem daudzumiem cilvēku. 

Top komentāri

trusis nejaukais
t
normaalas valstis tiek ar shaadaam kriizeem galaa, atrod vienu vai otru risinaajumu, bet ir valstis kuraam svariigaak par visu ir karot pasaku teela Allaha vaardaa nevis domaat par saviem cilveekiem. Te nu ir rezultaats. Un CNN tagad zheelabaini raud vinji ir nelaimee. Jaa nelaimee bet riebjas pashi nespeej atziit savu vainu.
edvins
e
Eiropas u.c pasaules valstīm jāsniedz materiāla, taustāma palīdzība (ūdens, pārtika, apmācība dažādiem amatiem u.t.t.) šādiem valstu rajoniem, lai novērstu cilvēku došanos bēgļu gaitās. Nevis uzņemt savās valstīs miljoniem cilvēku un risinot problēmas jau savās valstīs, kas rada vēl lielākus materiālus un dzīvībām bīstamus riskus. Protams šeit roku, rokā iet korupcija lielā apmērā. Citādi jau neuzņemtu tādu skaitu bēgļu !!! Eiropā vadošajos amatos ir alkatīgas bezsmadzeņu būtnes.
Nez kā tagad
N
kāpēc briselsorosglobālistu īpašumā esošie "Latvijas??? mediji" mums nepārtraukti uzbāžas ar Āfrikas, Indijas, Dievsvienzinkurienes ziņām, vai tad Latvijā viss sakārtots, vai pensijas un algas ir cilvēku cienīgā līmenī, vai slimības visas apkarotas, vai nav neviena kangara un melnā bruņienieka mūsu vidū?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits