Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Saistībā ar ziņojumiem par ķīmisko ieroču uzbrukumu Sīrijā sanāks ANO Drošības padome

Saistībā ar ziņojumiem par ķīmisko ieroču pielietošanu uzbrukumā Sīrijā uz sanāksmi pulcēsies ANO Drošības padome, pavēstīja diplomāti.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns sacīja, ka ir "šokēts" par ziņojumiem, ka Sīrijā atkal esot uzbrukumos pielietoti ķīmiskie ieroči. Viņš arī norādīja, ka ANO inspektori Sīrijā risina sarunas ar valdību par to, lai varētu tikt pārbaudītas iepriekšējās apsūdzības.

Drošības padomes sanāksmi pieprasījušas tās dalībvalstis ASV, Francija, Lielbritānija, Dienvidkoreja un Luksemburga, sacīja diplomāti, norādot, ka tās būs konsultācijas aiz slēgtām durvīm. ASV, kas Sīrijas konfliktā atbalsta nemierniekus, pieprasījušas, lai Damaska nekavējoties nodrošina piekļuvi vietām, kur atbilstoši režīma pretinieku versijai esot noticis ķīmisko ieroču uzbrukums. Savukārt Krievija - tuva Sīrijas valdības sabiedrotā - opozīcijas apsūdzības nodēvējusi par provokāciju.

Drošības padomes konsultāciju mērķis ir "izmērīt temperatūru un informēt" 15 padomes dalībvalstis, sacīja diplomāts, vienlaikus atzīstot - ir maz ticams, ka sēdes rezultātā tiks pausta oficiāla nostāja.

Lielākā Sīrijas opozīcijas organizācija apgalvo, ka trešdien Damaskas pievārtē nemiernieku rajonos valdības karaspēka uzbrukumā, kurā pielietoti ķīmiskie ieroči, dzīvību zaudējuši 1300 cilvēku.

Damaskas valdība apsūdzības kategoriski noraida. Sīrijas valdība skaidro, ka opozīcija ar šiem paziņojumiem nākusi klajā, lai traucētu ANO inspektoriem, kas tieši patlaban atrodas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu. "Ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu Gutā ir pilnīgi nepatiesas," norāda oficiālā ziņu aģentūra SANA. "Tas ir mēģinājums neļaut ANO izmeklēšanas komisijai pildīt tās misiju."

Armijas vienības trešdien Džobarā, Irbinā un Zamalkā īstenojušas "virkni operāciju pret teroristu grupējumiem, daudzus no viņiem nogalinot un iznīcinot viņu slēpņus", vēsta aģentūra. Armija apsūdzības noraida kā "pilnīgi nepamatotas". "Šīs teroristu grupējumu un viņu atbalstošo satelītkanālu apsūdzības ir izmisīgs mēģinājums slēpt viņu zaudējumus kaujas laukā un atspoguļo histērijas un sabrukuma stāvokli, kādā šie grupējumi atrodas," teikts aģentūras SANA izplatītajā armijas paziņojumā.

ANO inspektoru misijas vadītājs Oke Selstrems sacīja, ka ir redzējis televīzijas materiālu par pēdējo uzbrukumu. "Tas izklausās pēc kaut kā tāda, kam vajadzētu pievērsties," Zviedrijas ziņu aģentūrai TT sacīja Selstrems.

Tas, vai inspektoru komanda dosies uz notikumu vietu, būs atkarīgs no tā, vai kāda ANO dalībvalstīm lūgs ANO ģenerālsekretāru to darīt, norādīja misijas vadītājs. Inspektori svētdien ieradās Sīrijā un plāno veikt izmeklēšanu trīs citās vietās, arī Han al Asalā, kur uzbrukumā martā tika nogalināti 26 cilvēki.

Britu raidorganizācija BBC norāda, ka situācija ap jaunākajām apsūdzībām raisa vairāk jautājumu, nevis sniedz atbildes. Daudzi varētu vaicāt, kāpēc gan Sīrijas valdībai vajadzētu pielietot ķīmiskos ieročus laikā, kad valstī atrodas inspektori un kad kara veiksme Damaskas apkaimē ir valdības spēku pusē, norādīja BBC Tuvo Austrumu redaktors Džeremijs Bouens.

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vardarbības dēļ bēgļu gaitās devušies 7,8 miljoni cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits