Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sīrijas armija sākusi uzbrukumus Darā pilsētai

Sīrijas armijas karavīri ar tankiem pirmdien iegāja valsts dienvidu pilsētā Darā, kur marta vidū sākās Sīrijā notiekošie protesti, un tur nogalināja vismaz 25 cilvēkus, paziņoja aculiecinieki.

"No mošeju minaretiem skan lūgumi pēc palīdzības. Drošības spēki iebrūk mājās. Ir komandanta stunda, un šie spēki šauj uz tiem, kas atstāj mājas. Viņi pat apšaudīja ūdens cisternas uz jumtiem, lai atstātu cilvēkus bez ūdens," stāstīja aculiecinieks.

Opozīcijas aktīvisti paziņoja, ka Darā pirmdienas rītā iegājuši ap 3000 karavīru, tanki ieņēmuši pozīcijas pilsētas centrā, un uz jumtiem tikuši izvietoti snaiperi. Aktīvisti sacīja, ka nevar saskaitīt nogalinātos pilsētas ielās, jo snaiperi neļauj tiem piekļūt.

Armija pirmdien iebruka arī Dumas un Myadamijas pilsētās pie Damaskas.

Dažas stundas pēc armijas iebrukuma Deraa Jordānijas informācijas ministrs Tahens Advans paziņoja, ka Sīrija slēgusi sauszemes robežu ar Jordāniju, bet Sīrijas muitas ģenerāldirektors Mustafa Bukajs to noliedza. Deraa atrodas piecus kilometrus no Jordānijas robežas.

ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pillaja pirmdien aicināja Sīriju izbeigt vardarbības lietošanu pret protestētājiem. "Valdībai ir starptautisks juridisks pienākums aizstāvēt mierīgus demonstrantus un tiesības uz mierīgiem protestiem. Tagad pirmais solis ir nekavējoties izbeigt vardarbības lietošanu," sacīja Pillaja.

Viņa arī raksturoja Sīrijas valdības reakciju uz demonstrācijām kā dīvainu. "Tikai dažas dienas pēc paziņojuma par radikālām un svarīgām reformām mēs redzam šādu Sīrijas drošības spēku necieņu pret cilvēku dzīvību," sacīja augstā komisāre.

Drošības spēki svētdien nogalināja vismaz 13 cilvēkus Džablas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos.

Sestdien vismaz 12 cilvēki gāja bojā, drošības spēkiem šaujot uz sērotājiem, kas piedalījās piektdien nogalinātu opozicionāru bēru ceremonijās.

Daudzās Sīrijas pilsētās piektdien notika demonstrācijas pret valdošo režīmu, un drošības spēki nogalināja vairākus desmitus to dalībnieku. Opozīcijas demonstranti lēš, ka piektdien bojāgājušo skaits sasniedz 112.

Protesta akcijas piektdien notika par spīti tam, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads ceturtdien ārkārtas stāvokli, kas valstī bija spēkā kopš partijas "Baath" nākšanas pie varas 1963.gadā.

Protestu sākumā to dalībnieki pieprasīja politiskas reformas, bet tagad daudzi prasa arī prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos.

Sīrijas drošības spēkiem vēršoties pret protestētājiem, ir nogalināti vairāk nekā 360 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 140 kopš pagājušās piektdienas.

Sīrijas valdība vaino nemieros "bruņotas bandas" un apgalvo, ka to mērķis ir uzkurināt konfliktus starp valsts reliģiskajām un etniskajām kopienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits