Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sīrijas jaundibināta vienotā opozīcija cer uz atzīšanu

Krievija pirmdien paziņoja, ka nedēļas nogalē izveidotajai vienotajai Sīrijas opozicionāru koalīcijai ir jāsēžas pie sarunu galda ar Sīrijas autoritāro prezidentu Bašāru el Asadu un jānoraida ārēja iejaukšanās valsts iekšējā konflikta risināšanā.

Maskava arī likusi saprast, ka jaundibināto institūciju neuzskata par visaptverošu Sīrijas opozīcijas pārstāvi, jo atsevišķi grupējumi neesot tajā iesaistījušies. «Mēs turpināsim kontaktēties ar Sīrijas valdību un visa spektra opozīcijas spēkiem, iedrošinot visas puses rīkoties konstruktīvi,» paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Svētdien Katarā dibinātā Sīrijas Revolucionāro un opozīcijas spēku nacionālā koalīcija apgalvo, ka tās paspārnē atrodas 90% opozīcijas grupu. Tas ir vairāk par 70%, kas iekļāvās līdzšinējā opozīcijas lielākajā pārstāvē - Sīrijas Nacionālajā padomē (SNP), kura tikusi kritizēta par nespēju sadarboties ar citiem lielākajiem opozīcijas spēkiem un cilvēktiesību aktīvistiem, kuri atrodas Sīrijā.

Rietumu spiediens

Vienošanās par vienotas Sīrijas nacionālās koalīcijas izveidi tika parakstīta pēc triju dienu ilgām sarunām Kataras galvaspilsētā Dohā. Būtībā tā tika panākta rietumvalstu un jo īpaši ASV spiediena rezultātā. Rietumi uzstāja, ka sadrumstalotajai opozīcijai ir nepieciešama viena jumta organizācija, ar kuru tā var strādāt, lai panāktu B. el Asada režīma gāšanu.

Vienošanās paredz, ka jaunajā institūcijā būs 60 locekļu, kuri pārstāvēs SNP, dažādas etniskās un reliģiskās grupas, kā arī sievietes. Dokumentā teikts, ka visas puses «apņemas strādāt, lai gāztu režīmu un visus tā simbolus», un tajā tiek noraidīts jebkāds dialogs ar pašreizējo valdību, raksta AFP.

Ir paredzēts izveidot arī Revolucionāro militāro padomi, kam būtu jāapvieno un jāpārvalda Sīrijas Brīvā armija, dažādi militārie grupējumi un Sīrijas armijas dezertieri. Tai arī būtu jāfunkcionē kā filtram, kas nodrošina, ka opozicionāro bruņoto spēku rindās nav islāma ekstrēmistu, kas var izmantot revolūciju, lai atsevišķos valsts rajonos censtos iegūt varu.

Noslēgto vienošanos ir apsveikusi ASV. «Mēs gatavojamies atbalstīt nacionālo koalīciju tās centienos izbeigt B. el Asada valdīšanu un sākt miermīlīgu, taisnīgu, demokrātisku nākotni, kādu ir pelnījusi sīriešu tauta,» paziņojis ASV Valsts departaments. Gandarījumu par vienotas Sīrijas opozīcijas izveidi paudusi arī Francija un Lielbritānija.

Jāiemanto autoritāte

Par nacionālās koalīcijas vadītāju iecelts bijušais sunnītu garīdznieks Moazs el Hatibs, kurš ir ļoti populārs Sīrijā un tiek uzskatīts par mērenu. Uzreiz pēc apstiprināšanas nozīmīgajā amatā M. el Hatibs aicināja starptautisko sabiedrību «pildīt solījumus», ar to domājot nepieciešamību apgādāt nemierniekus ar spēcīgākiem ieročiem, lai cīnītos pret krietni labāk aprīkoto B. el Asada armiju.

Sarunu laikā Dohā Sīrijas opozicionāru vidū esot valdījusi klusa cerību, ka koalīcijas izveidošanas gadījumā rietumvalstis nemiernieku rīcībā nodos pretgaisa aizsardzības raķetes, lai neitralizētu Sīrijas Gaisa spēku uzlidojumus viņu pozīcijām. Tomēr ASV un Lielbritānija piedāvā tikai nemilitāru palīdzību, vēsta izdevums The New York Times.

Pašlaik galvenais nacionālās koalīcijas uzdevums ir panākt pēc iespējas plašāku starptautisko atzīšanu. Pirmdien M. el Hatibs ieradās Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, lai iegūtu Arābu līgas «svētību».

Analītiķi domā, ka jaunajai institūcijai būs smagi jāstrādā, lai iegūtu autoritāti pasaules acīs, neskatoties uz to, ka tā ir daudz iekļaujošāka par SNP. «Viņiem nāksies pierādīt, ka ir spējīgi apvienot krasi atšķirīgi domājošas grupas,» uzskata analītiķis Maikls Stīvenss no britu domnīcas RUSI.

Apvienotā koalīcija izveidota laikā, kad pastiprinās bažas par Sīrijas konflikta izplatīšanos ārpus valsts teritorijas. Izraēlas armija pirmdien otro dienu pēc kārtas apšaudījusi Sīriju, atbildot uz mīnmetēju lādiņiem, kas no Sīrijas puses esot piezemējušies ebreju okupētajā Golānas augstienē. Iepriekš apšaudes notikušas arī uz Sīrijas un Turcijas robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits