Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sīrijas nemiernieki: Asads pārvietojis ķīmiskos ieročus uz pierobežā esošajām lidostām

Sīrijas režīms pārvietojis ķīmiskos ieročus uz pierobežā esošajām lidostām, otrdien paziņoja Sīrijas nemiernieku bruņotais grupējums - Brīvās Sīrijas armija (BSA).

"Mēs Brīvās Sīrijas armijas vadībā ļoti labi zinām šo ieroču atrašanās vietu," teikts BSA izplatītajā paziņojumā. "Mēs varam arī atklāt, ka [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads pārvietojis daļu šo ieroču un aprīkojumu ķīmisko sastāvdaļu jaukšanai uz lidostām valsts pierobežā."

Nemiernieki uzskata, ka ķīmiskie ieroči pārvietoti ar mērķi izdarīt spiedienu uz starptautisko sabiedrību. "Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju režīms savu masu iznīcināšanas ieroču arsenālu sāka pārvietot pirms vairākiem mēnešiem (..) ar mērķi izdarīt spiedienu uz reģionu un starptautisko sabiedrību," norādīja BSA.

Vienlaikus gan BSA uzsver, ka, visticamāk, ķīmiskie ieroči netiks likt lietā pret Izraēlu, kas vairākkārt paudusi satraukumu par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu. "Režīms jau trīs gadu desmitus nav izšāvis nevienu lodi pret Izraēlu, un nekādā ziņā tas negrasās pielietot ķīmiskos ieročus pret šo valsti," prognozēja nemiernieki.

Jāatgādina, ka Sīrijas režīms pirmdien nāca klajā ar paziņojumu, ka ķīmiskie ieroči tiks izmantoti tikai ārvalstu uzbrukuma gadījumā.

"Sīrija neizmantos ķīmiskos vai cita veida nekonvencionālos ieročus pret mierīgajiem iedzīvotājiem, tie tiks likti lietā tikai ārējās agresijas gadījumā," žurnālistiem Damaskā uzsvēra Ārlietu ministrijas pārstāvis Džihads Makdisi. "Ķīmiskie ieroči nekad, nekad netiks izmantoti pret Sīrijas ļaudīm," sacīja ministrijas pārstāvis, piebilstot, ka ārvalstu uzbrukuma gadījumā "ģenerāļi lems, kad un kā tos izmantot".

Reaģējot uz šo Sīrijas režīma paziņojumu, ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Asadu nepieļaut ķīmisko ieroču izmantošanu. "Ņemot vērā ķīmisko ieroču krājumus, kas ir režīma rīcībā, mēs turpināsim atgādināt Asadam un viņa līdzgaitniekiem, ka pasaule viņus vēro," uzsvēra Obama. "Starptautiskā sabiedrība un ASV sauks viņus pie atbildības, ja viņi pieļaus traģisku kļūdu un izmantos šos ieročus."

Pēdējā laikā aizvien pieņemas spēkā bažas, ka Asada režīms varētu likt lietā ķīmiskos ieročus, lai apspiestu 16 mēnešus ilgos nemierus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits