Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sīrijas opozīcijas līdera amatā ievēlēts kurdu aktīvists

Sīrijas Nacionālā padomes (SNP) - Stambulā bāzētās Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcijas - līdera amatā ievēlēts kurdu aktīvists Abdelbasets Sajda, svētdien pavēstīja padomes pārstāvji. "Abdelbasets Sajda ir ievēlēts SNP prezidenta amatā kā doktora Burhana Galiuna pēctecis," teikts pēc Stambulā notikušās sanāksmes izplatītajā paziņojumā.

Viņš prezidenta amatā nomaina Parīzē mītošo politologu Galiunu - SNP pirmo līderi -, kurš pagājušajā mēnesī atkāpās, šādi reaģējot uz šķelšanos, kas sāka apdraudēt organizācijas reputāciju. Aktīvisti pārmeta Galiunam, ka viņš ignorē Vietējās koordinācijas komitejas un pieļāvis pārāk lielu Musulmaņu brālības ietekmi.

Sajda, kurš 20 gadus dzīvojis trimdā Zviedrijā, tiek uzskatīts par kompromisa kandidatūru, kas spētu samierināt konkurējošos grupējumus un padarīt SNP populārāku daudzo Sīrijas etnisko un reliģisko kopienu vidū.

SNP ir vairāku sīriešu opozīcijas grupējumu koalīcija, par kuras izveidošanu oficiāli tika paziņots 2011.gada 23.augustā Stambulā. Tad arī tika ziņots, ka SNP sastāvā būs 115 līdz 120 Sīrijas opozīcijas grupējumu pārstāvji. SNP paziņojusi 71 tās sastāvā esošā biedra vārdus - pārsvarā tie ir politiskās trimdas pārstāvji.

SNP patlaban atbalsta Musulmaņu brālības sīriešu atzars, Asīriešu demokrātiskā organizācija, daži kurdu disidenti, kā arī vairāki neatkarīgie sīriešu disidenti un tā dēvētās Vietējās koordinācijas komitejas - grupējumi, kas nodarbojas ar valdības pretinieku demonstrāciju organizēšanu, arī izmantojot sociālos tīklus. Atbilstoši SNP pārstāvju teiktajam, tā pārstāv aptuveni 60% Sīrijas opozīcijas.

Tostarp SNP izveidošana izraisīja citas nozīmīgas opozīcijas spēku koalīcijas - Demokrātisko pārmaiņu nacionālās koordinācijas komitejas (DPNKK) - neviennozīmīgu reakciju un kritiku. Šajā komitejā ietilpt pārsvarā sekulārie kreisie un nacionālistu grupējumi, neatkarīgie disidenti un dažas kurdu partijas, kas pamatā bāzējas pašā Sīrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits