Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tramps Jeruzalemi atzīst par Izraēlas galvaspilsētu

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņojis, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas un riskējot izraisīt jaunu vardarbības uzliesmojumu Tuvajos Austrumos.

"Esmu izlēmis, ka pienācis laiks Jeruzalemi oficiāli atzīt par Izraēlas galvaspilsētu," savā uzrunā no Baltā nama paziņoja Tramps. "Tā ir pareiza rīcība."

Pildot vienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem, Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Baltā nama saimnieks norādījis, ka viņa lēmums iezīmē jaunu pieeju konflikta risināšanai starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Līdzīgus solījumus savu priekšvēlēšanu kampaņu laikā deva arī Bils Klintons un Džordžs Bušs, taču abi pēc ievēlēšanas ātri no tiem atkāpās.

"Daudzi prezidentu sacījuši, ka kaut ko vēlas darīt, taču tie nav to darījuši," vēl dažas stundas pirms jau sagaidāmā paziņojuma izteicās Tramps. "Vai tā ir drosme, vai viņi manīja savas domas, nevaru jums pateikt. Domāju, ka tas sen jau nokavēts."

ASV Kongress jau 1995. gadā pieņēma likumu, kas paredz vēstniecību pārcelt uz Jeruzalemi, tādējādi simboliski atbalstot Izraēlas pretenzijas padarīt to par valsts galvaspilsētu.

Tomēr likums satur klauzulu, kas visiem līdzšinējiem prezidentiem ļāva izvairīties no šī delikātā soļa, ik pa sešiem mēnešiem to atkal un atkal atliekot.

Lai gan ASV vēstniecības pārcelšana varētu prasīt vēl gadiem ilgu gaidīšanu, paredzams, ka reakcija uz Vašingtonas lēmumu būs strauja.

Gazas joslā jau trešdien simtiem palestīniešu dedzināja ASV un Izraēlas karogus, kā arī Trampa ģīmetnes. Tikmēr pie Hebronas Rietumkrastā izcēlušās nelielas sadursmes.

Grupējums Hamas jau piedraudējis ar kārtējo sacelšanos, un palestīnieši, sākot ar trešdienu, aicināti uz trīs dienas ilgu protesta akciju.

ASV amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem ieteikts izvairīties no parādīšanās Jeruzalemes vecpilsētā un Rietumkrastā, lai gan pagaidām situācija visumā saglabājusies mierīga.

Top komentāri

Hmm
H
"Līdzīgus solījumus savu priekšvēlēšanu kampaņu laikā deva arī Bils Klintons un Džordžs Bušs, taču abi pēc ievēlēšanas ātri no tiem atkāpās." Daži sola, jo "kā gan var nesolīt?". Un daži savus solījumus pilda.
Jeruzāleme ir SVĒTĀ pilsēta.
J
Tai būs SVĒTAI tautai piederēt. Kā saka Dievs, tas ir TIKAI Israēls un nekas cits.
Muļķiem muļķu valoda.
M
Un muļķu saprašana. Ja kādu Dievs soda, tad atņem tam prātu. Tāds tad arī nespēj saprast, ka Kristum pieder visas tautas un visa pasaule, jo VIŅA dēļ tā radīta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits