Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Turcija brīdina, ka pret protestiem varētu izmantot armiju

Turcija pirmdien brīdināja, ka valsti pārņēmušo protestu savaldīšanā varētu tikt iesaistīta armija. Policija "izmantos visas savas pilnvaras", lai apturētu nemierus, sacīja premjerministra vietnieks Bilents Arinčs. "Ja ar to vien nepietiks, mēs pilsētās varētu izmantot Turcijas bruņotos spēkus."

Karavīru parādīšanās ielās iezīmētu nopietnu eskalāciju krīzē, kas turpinās teju trīs nedēļas un ir lielākais izaicinājums premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdībai. Turcijas savulaik visvarenā armija, kas 50 gadu laikā sarīkojusi četrus apvērsumus, pašreizējās krīzes laikā saglabā klusumu. Šī ir pirmā reize Turcijas mūsdienu vēsturē, kad armija, valsti pārņemot nopietnai krīzei, neiejaucas.

Nemieri, kas pārņēmuši Turciju, sākās kā miermīlīga sēdošā demonstrācija, kuru organizēja vides aktīvisti, lai glābtu 600 Stambulas Gezi parka kokus, ko bija paredzēts nocirst, lai uzbūvētu jaunu tirdzniecības kompleksu. 31.maijā policija mēģināja ar spēku sēdošo demonstrāciju pārtraukt, taču tas izsauca plašu sabiedrības slāņu sašutumu, un protesti pārņēma arī citas Turcijas pilsētas, izvēršoties nacionāla mēroga protesta kustībā, kuras dalībnieki pauž neapmierinātību ar Erdogana valdības arvien pieaugošo autoritārismu.

Svētdien, uzrunājot mītiņu, kurā piedalījās vairāk nekā 100 000 atbalstītāju, Erdogans paziņoja, ka viņa pienākums bijis dot rīkojumu par protestētāju izklīdināšanu Gezi parkā, jo protestētāji paši ignorējuši vairākkārtējus aicinājumus doties no turienes prom labprātīgi. Premjers norādīja, ka šie protesti bijuši nekas cits, kā "mazākuma mēģinājums uzkundzēties vairākumam", un uzsvēra, ka "viņi to nav varējuši pieļaut un nepieļaus".

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka policija ir norobežojusi teritoriju ap Taksima laukumu un Gezi parku, bet aizvadītajā naktī protestētāju un policijas sadursmes notikušas apkārtējos rajonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits