Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Angļu valoda – gan noderīgi, gan interesanti

Ja ir viena lieta, par ko, dzīvojot Latvijā, varam nesūdzēties, tad tā ir iespēja mācīties angļu valodu.  Angļu valodas kursu piedāvājums ir patiešām plašs, un katrs var piemeklēt savām vēlmēm un vajadzībām piemērotāko:  mācīties grupās vai individuāli, intensīvi vai lēnām, rītos vai vakaros, biznesa vai vispārīgo angļu valodu, tepat Latvijā vai braukt uz ārzemēm, apgūt tikai sarunvalodas pamatus vai pilnu svešvalodas  kursu.

Kā zināt, kurš formāts ir Jums vispiemērotākais, sevišķi, ja kursus apmeklējat pirmo reizi? Kā novērtēt kursu kvalitāti, ja neesat speciālists valodu apmācības metodikā? Rīgas Biznesa skolas Angļu valodas centrs (RBS AVC) ir pārliecināts – mācību procesam jābūt gan interesantam, gan izaicinošam. Ja, sēžot klasē, ir garlaicīgi un mācību vingrinājumi neprasa nekādu piepūli, kursu izvēle nav bijusi veiksmīga.

Lai izvairītos no vilšanās, kā arī netērētu velti laiku un, galu galā, arī naudu, iesakām kursu izvēlē ņemt vērā šos 5 padomus.

1. Zināšanu līmeņa noteikšana.
Pirms uzsākat apmācības, pārliecinieties, vai valodas centrs ir veicis Jūsu zināšanu pārbaudi, pie tam, vai ir pārbaudītas gan gramatikas zināšanas, gan runātprasme. Situācija, kad rakstīt un lasītprasmes līmenis atšķiras no runātprasmes līmeņa, novērojama bieži. Savas jomas profesionāļi to zina un tādēļ pārliecināsies, ka studenti apgūst tādu valodas zināšanu līmeni, kas ļauj gan justies ērti, gan nodrošina valodas prasmju attīstīšanu.

«Visvairāk nodarbībās patīk runāšana, un nodarbību laikā uz to tiek likts liels uzsvars. Runāšanas prasmes ir arī iemesls, kādēļ nolēmu apmeklēt angļu valodas kursus. Sākot strādāt jaunā darba vietā, sapratu, ka ar esošajām zināšanām nepietiks, būs jāvada prezentācijas un apmācības. Tik pārliecināta par savām angļu valodas zināšanām nebiju. Lai gan valodu sapratu labi un arī lasīšana padevās viegli, tieši runāšana sagādāja problēmas. To apliecināja arī zināšanu pārbaudes tests, kuru izgāju, lai noteikti savu angļu valodas prasmju līmeni un piemērotāko apmācības grupu. Tagad, kaut gan kursos ir pagājuši vien 2 mēneši, jau jūtu vērā ņemamus uzlabojumus. Nesen devos komandējumā uz ārzemēm un piefiksēju, ka vairs nekautrējos runāt angļu valodā un arī pati runāšana sokas daudz labāk,» savu mācību pieredzi RBS AVC komentē Dace, General English Intermediate studente.

2. Biznesa vai vispārējā angļu valoda
Izvēloties kursu veidu, pārdomājiet, kādam nolūkam valodu mācāties.  Ja angļu valoda nepieciešama sadzīviskām situācijām, kā arī Jūsu intereses saistās ar mākslu, kultūru un notikumiem mums apkārt, piemērotāki būs vispārīgās angļu valodas kursi. Savukārt biznesa angļu valoda būs pareizā izvēle, ja  vēlaties runāt «biznesa valodā». Izvēlei pieejami arī kursi ar šaurāku specializāciju, piemēram, RBS Angļu valodas centrs piedāvā kursus komunikācijas prasmju (runātprasmju) un prezentācijas prasmju uzlabošanai.

Par savu izvēli apgūt efektīvas komunikācijas kursu stāsta Elīna Averčenko, LR Saeimas vecākā juriskonsulte: «Skolas gados apguvu vācu valodu, savukārt angļu valodu pārsvarā apguvu pašmācības ceļā, tādēļ pietrūka zināšanu «salikšanas pa plauktiņiem» un strukturizētas pieejas. Lai situāciju labotu, pagājušā gadā izvēlējos iziet pilnu RBS AVC Intermediate līmeņa apmācību. Ja jāsaka godīgi, viegli nebija, tas bija izaicinājums un arī nedaudz nogurdinoši, tādēļ pēc tam ieturēju īsu pauzi. Taču nevēlējos, lai iegūtās zināšanas ietu zudumā, tādēļ rudenī pieteicos efektīvas komunikācijas kursam.»

3. Grupas lielums un sastāvs
Jo grupa mazāka, jo individuālāka pieeja katram no studentiem. Tai pašā laikā, viens no faktoriem, kas mācību procesu padara interesantu, ir tieši grupas dalībnieku diskusijas un pieredze, tādēļ grupai nevajadzētu būt pārāk mazai. 8–12 cilvēki ir optimāls variants, lai angļu valodas apguve būtu gan efektīva, gan interesanta. Tāpat iesakām noskaidrot, kāds ir mācību centra studentu loks, kādi būs potenciālie studiju biedri.

«Novērtēju to, ka pasniedzēji māca metodiski. To nevar salīdzināt ar svešvalodas mācībām skolā vai pat pie privātskolotāja. Mazsvarīgi nav arī paši studenti, kas šeit mācās. Atšķirībā no skolas vai pat augstskolas, kur bieži vien studenti klasē atrodas tikai tādēļ, ka mamma lika atnākt, RBS AVC mācās tiešām motivēti cilvēki, jo viņiem šīs zināšanas ir vajadzīgas. Vienlaicīgi tā ir arī iespēja iepazīties un aprunāties ar cilvēkiem no dažādām biznesa jomām un uzņēmumiem, paplašināt savu redzesloku,» par mācību procesu un studiju biedriem RBS AVC stāsta Linda Viscoka, Business English High Intermediate studente

4. Mācību process
Angļu valodas kursos vienlīdz liela uzmanība ir jāpievērš visām valodas prasmēm – jāattīsta gan runāšana un rakstīšana, gan lasīšana un klausīšanās. Tādēļ pirms kursu izvēles apskatiet kursu struktūru un mācību centrā noskaidrojiet, kā noris mācību process. Piemēram, RBS Angļu valodas centrā katru grupu apmāca 2 pasniedzēji, un ar regulāru mājas darbu un testu palīdzību tiek sekots līdzi studentu progresam. Arī prasības sertifikāta saņemšanai ir stingras – jābūt apmeklētām vismaz 75% nodarbību, kā arī kontroldarbi ir jānokārto sekmīgi. Tas tādēļ, lai studentus motivētu mācīties un pārliecinātos, ka viņu svešvalodas zināšanas tiešām uzlabojas.

5. Kursu izmaksas
Izmaksas par angļu valodas apguvi nevērtējiet pēc kopējās cenas par kursiem vai maksas mēnesī, bet pievērsiet uzmanību, cik izmaksā 1 akadēmiskā stunda. Bieži vien zema cena nozīmē, ka tiek nodrošināts mazs skaits kontaktstundu.

«Apmeklēt kursus RBS Angļu valodas centrā ieteica mana darbavieta. Izskatot citus piedāvājums, šis man arī iepatikās vislabāk. Jāpiebilst, ka arī cenas šeit izdevīgas, lai neteiktu pat zemas. Pat ja sākumā kopējā summa var izbiedēt, sarēķinot cenu par vienu nodarbību, tā patiešām ir draudzīga,»  tā savu izvēli mācīties RBS Angļu valodas centrā komentē Dace.

Ja arī Jūs esat nolēmis/usi uzlabot angļu valodas zināšanas, aicinām pieteikties mācībām Rīgas Biznesa skolas Angļu valodas centrā. Mācību sākums – 2016.gada 11. janvāris.

Reģistrējieties bezmaksas testam, lai noteiktu savu zināšanu līmeni un piemērotāko mācību grupu.

Vairāk informācijas par kursiem un mācību procesu var iegūt mūsu mājas lapā www.rbs.lv, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot uz +371 67089800


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti