Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Cik grūti vai viegli ir popularizēt metālapstrādes tehnoloģijas Baltijā?

SIA GA technolgy Baltijas tirgū darbojas kopš 2010. gada. Vienīgais tās īpašnieks un dibinātājs ir Gints Eglītis. Kompānijas viens no galvenajiem pamatdarbības virzieniem ir metālapstrādes tehnoloģiju pārstāvniecība. Sākums bija diezgan grūts un neskaidrs, jo Latvijai gan tad, gan tagad joprojām ir grūti sevi iztēloties kā spēcīgu ražotājvalsti Eiropas valstu saimē, vēl jo īpaši tādēļ, ka Latvijas industriālā politika top jau desmitiem gadu.

Neskatoties uz to, mēs neatteicāmies no izaicinājuma aizsākt sadarbību ar tādiem Vācijas mašīnbūves uzņēmumiem, kā Datron un Hermle AG. Motivāciju guvām arī no fakta, ka varējām strādāt ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī mūsu kaimiņvalstīs. Mūs viennozīmīgi iedrošināja un nepārprotami pacilāja tas, ka joprojām daudziem vācu un citu Eiropas valstu mašīnbūves uzņēmumiem piemīt stipras attiecību tradīcijas un darbības principi. Pirmajā periodā bija diezgan lieli tēriņi un, kā jebkuram jaunam uzņēmumam, tie bija nepārprotami zaudējumi. Šādās situācijās milzīgs atbalsts nāca tieši no partneru puses, kas noticēja mūsu spējām un potenciālajai veiksmei nākotnē. Šobrīd mēs strādājam ar trim spēcīgiem zīmoliem - Datron, Hermle un Hyundai WIA un esam sadarbības partneris desmitiem citu Eiropas mašīnbūves uzņēmumu.

Būt par metālapstrādes piegādātāju nozīmē būt ne tikai apveltītam ar inženiertehniskām zināšanām, bet arī ar komunikācijas, pārdošanas, motivēšanas, valodu spējām un ne tikai. Uzņēmumam ir izdevies būt pietiekami elastīgam un tajā pašā laikā būt spējīgam saglabāt noteiktus darba principus un attiecību kultūru. Būt par šo tehnoloģiju veicinātāju nav viegls uzdevums, jo tās ir tās saucamās aiz priekškara lietas, ko ikdienā nepārzin katrs otrais cilvēks, to ne vienmēr pārzin finansu intitūcijas un, jo īpaši cilvēki no mākslas un kultūras sfēras, bet visi lieto šo tehnoloģisko procesu rezultātā tapušās lietas. Strādāt ar CNC tehnoloģijām nav vairs gluži tas pats, kas strādāt par virpotāju pirms 10-15 gadiem. Darba vide ir tiktāl estetizējusies, ka uzņēmuma biroja un apstrādes telpas īpaši ne ar ko neatšķiras. Tieši otrādi, būt par inženieri, darbgalda operatoru, servisa tehniķi – tas ir diezgan prestiži, bet tikai pie nosacījuma, ka pašmāju tirgū eksistē veiksmīgas ražošanas kompānijas, kas novērtētu darbinieka iemaņas un prasmes. Pēc recesijas perioda cilvēku apziņā ir nostiprinājusies objektīvāka izpratne par īstermiņa un ilgtermiņa darbības veidiem. Kā sēnes pēc lietus, tirgū ir arī parādījušies daudzi jauni spēlētāji, kam ir daudz labu ideju. Tas mūs priecē, bet situāciju sarežģī bieži tas, ka ideju skaitliskais daudzums ir tik liels, bet to pievienotā vērtība daudzām ir tik "nesajūtama", ka tas bieži vien arī mums liek piedalīties šajā jaunrades procesā, izsakot savu viedokli par šādas idejas dzīvotspēju ilgtermiņā, lai arī tas nav mūsu darbības pamatuzdevums. Tehnoloģiju piegādātājs pirms 10 gadiem uzturēja viena veida attiecības, bet tagadējais periods prasa citus uzstādījumus. Mēs to ikdienā dēvējam par "interaktīvo" biznesu, citiem vārdiem, nododot viena veida tehnoloģiju praksē, mēs netieši piedalāmies konkrētā dalībnieka izaugsmē un atbalstā rīt un parīt.

Ienākot mūsu ikdienā 3D printēšanas tendencēm, mēs visi vienā brīdī kļūstam par radītājiem/inovatoriem vismaz mūsu sapņos. Būt par tehnoloģiju veicinātāju nozīmē meklēt šos "sapņotājus", vai tas būtu vakardienas interesents vai kāds no jaunās paaudzes. Grūtības ir un bija arī agrāk, bet šodien mēs īpaši saskaramies ar darba tikuma jēdziena izpratnes trūkumu. Lai kaut ko izdarītu dzīvē, ir vismaz kaut kam jāpatīk, lai kaut ko ievērojamu sasniegtu dzīvē, tas ir jāmīl no visas sirds. Ja tā nav, nebūs veiksmes ilgtermiņā, būs vienkārši "pure business" un mūžīgi nebeidzošās nesaskaņas starp darba devēju un darba ņēmēju.

Mūsdienās joprojām ir daudz cilvēku, kas uzzinot par to, ko mēs darām , ir pārsteigti, ka Latvijā kaut kas tāds notiek, tāpec arī SIA GA technology pēdējos trijos gados aktīvi ir popularizējusi dažādas tehnoloģijas gan sociālajā vidē, gan Youtube vidē, gan aicinot uz vispasaules mašīnbūves izstādēm, gan vienkārši apzinot savus interesentus un padaloties šajā informācijā. Tas viss tiek darīts, lai šīs interakcijas rezultātā metālapstrādes lietas kļūtu daudz labāk pazīstamas un saprotamas cilvēkiem, kas nav saistīti ar šo segmentu. Ne vienmēr mēs esam saprasti un ne vienmēr esam uzklausīti, bet tas nemazina kompānijas sparu un apņemšanos turpināt aizsāktotceļu. Kā viens no šī ceļa sasniegtajiem galamēŗkiem ir SIA GA technolgy debija šā gada metālapstrādes notikumā, proti, izstādē Tech Industry 2013, kas norisināsies laika periodā no 5.-7. decembrim. Esat laipni aicināti apmeklēt šo, mums nozīmīgo pasākumu, un droši nāciet ciemos uz mūsu stendu, lai sajustu, kādi tad mēs īsti esam.

Gints Eglītis
SIA GA technology valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti