Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Grāds eksaktajās zinātnēs var palīdzēt Jums iegūt labāko no iespējamajiem darbiem

Saskaņā ar žurnāla Wall Street pētījumu, Lielbritānijā 2009.gadā vispieprasītākā profesija 200 citu profesiju vidū bija zinātniskais aktuārs, īpaši, ja tā balstīta uz šādiem pieciem kritērijiem – vidi, ienākumiem, nodarbinātības novērošanai, fiziskajām vajadzībām un stresu. Šī amata galvenās pozīcijas atkārtoti apstiprina arī citi līdzīgi pētījumi. Kas tad īsti ir aktuārs?     

Aktuārs ir biznesa profesionālis, kas analizē riska finansiālās sekas. Mēs uzņemamies risku it visur, vai tā būtu automašīnas vadīšana, jauna biznesa uzsākšana vai naudas investēšana akcijās. Lai izpētītu neprognozējamos un neskaidros nākotnes notikumus – īpaši tos, kas saistās ar apdrošināšanas un pensiju programmām – aktuāri izmanto matemātikas, statistikas un finanšu teorijas. Aktuāri var būt apdrošināšanas kompāniju, konsultāciju kompāniju, valdības darbinieki, kā arī piederēt lielu korporāciju, slimnīcu, banku un investīcijas kompāniju personāla attīstības nodaļu štatiem, vai arī būt darbinieki tādiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar finanšu risku pārvaldību. Aktuāra karjera ir lielākā mērā izvērtējama kā "biznesa" karjera, kas būvēta uz matemātikas bāzes, nevis kā "tehniskās" matemātikas specifika. 

Tuva un radniecīga profesija aktuāram, kas arī ir balstīta uz matemātiskajā prasmēm un kurai ir nepieciešama augsta atbildības sajūta un prasīgums, ir kvantitatīvā analītiķa profesija, kas citiem vārdiem sakot, ir zināma kā "kvants". Kvants ir persona, kura strādā finanšu jomā, pielietojot veselu virkni skaitlisko vai kvantitatīvo metožu. Viņu darbības laukā ietilpst riska menedžments, cenu veidošanas principi, arī šādi mūsdienīgi virzieni kā aktuārā arbitrāža, algoritmiskā pārdošana utt. Kvantiem ir ļoti liela nozīme mūsdienu finanšu institūtu funkcionēšanā. Nesen notikusī Kredītu krīze neietekmēja visu banku darbību vienādi destruktīvā mērā. Dažas bankas, kā, piemēram, J.P. Morgan, sadarbojoties ar matemātiskiem aprēķiniem, pieņēma pareizos lēmumus, kamēr citas – ignorējot šāda virziena izstrādi – nedarbojās pēc iepriekš minētā principa un ātri vien sabruka. 

Jau 1998.gadā Tartu universitātē, darbojoties kā atbilde uz pieaugošajām finanšu sektora aktivitātēm, tika uzsākta maģistrantūras programma Finanšu un statistiskajā matemātikā. Kopš 2006.gada pamata lekcijas notiek angļu valodā, tādējādi atverot šo programmu starptautiskajai studentu arēnai. Viena gada laikā programma sagatavo riska novērtējuma kvantitatīvo metožu un cenu fiksācijas speciālistus finanšu sektoram, banku un apdrošināšanas nozarēm.

Šī programma sniedz zināšanas un prasmes divās galvenajās jomās – atvasinātās cenu noteikšanas matemātikā un statistiskajā matemātikā. Mācību programma ietver dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas matemātiku, derivātu cenas noteikšanu un cenu fiksēšanu, aktīvu cenas dinamiku, riska analīzi un ekstrēmo rezultātu, mūsdienu portfolio teoriju, kā arī citus ar matemātiku saistītos priekšmetus praktiskajā finanšu modelēšanā. Spējai pareizi noteikt, ieviest un pielietot skaitliskās procedūras dažādu finansiālu lielumu izskaitļošanā ir izšķiroša loma veiksmīgā darbībā kvantitatīvajā finanšu jomā. Šīs prasmes palīdz attīstīt izveidotās datoru laboratorijas. Dziļas un pamatotas zināšanas un interese matemātikā ir priekšnoteikums veiksmīgai maģistra programmas apguvei.

Programmu vada Matemātiskās statistikas institūts, UT, un tā ir balstīta uz institūta ciešajiem sakariem ar finanšu institūcijām valstī un pasaulē. Tā ir izstrādāta, lai uzlabotu studentu zināšanas un izpratni attiecībā uz priekšmetu tādā līmenī, lai viņi būtu konkurētspējīgi potenciālie darbinieki finanšu institūciju darba tirgū, kā arī, lai nodrošinātu visu nepieciešamo apmācību tiem studentiem, kas vēlas turpināt studijas šī priekšmeta doktorantūrā. Šī līmeņa apguve ir paredzēta vienam pilna studiju laika gadam vai diviem nepilna studiju laika gadiem.

Nobeigumā gribētu piebilst, ka Tartu mēs mācām mūsdienu finanšu un apdrošināšanas matemātikas nozīmi un lomu, nodrošinot prasmju iegūšanu darbā ar dažādiem riskiem, ar kuriem nākas saskarties finanšu uzņēmumiem. Mūsu abiturienti strādā vietējā mēroga uzņēmumos, dažādās kompānijās pasaulē, tai skaitā arī  Wall Street.

Profesors Kalev Pärna, Ph. D.

Matemātiskās statistikas institūts

Tartu universitāte

[email protected]

www.ut.ee/finmath

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti