Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jaunākās tendences pasaulē - plaušu vēža skrīnings ar zemas starojuma devas CT

2015. gadu LR Veselības ministrija ir pasludinājusi par Onkoloģiskās modrības gadu, aicinot iedzīvotājus domāt par iespējām nesaslimt ar vēzi, kā arī būt modriem, sekojot savai veselībai un veicot regulāras pārbaudes saskaņā ar ārstu rekomendācijām dažādu onkoloģisko saslimšanu agrīnai diagnostikai.

Onkoloģiskās saslimšanas ir ne tikai nozīmīgs sabiedrības veselības jautājums, daudzi iedzīvotāji katru gadu saskaras ar vēzi personiski, ģimenē vai tuvu draugu lokā. Saslimstība ar onkoloģiskajām saslimšanām ik gadu pieaug, tās ir otrs būtiskākais nāves cēlonis Latvijā. Svarīgi, lai ikviens iedzīvotājs saņemtu pilnīgu informāciju par savām iespējām nesaslimt, savām iespējām agrīni diagnosticēt un ārstēt onkoloģiskās saslimšanas, jo neviens nav pasargāts no tām – ne pieaugušais, ne bērns, ne turīgais, ne trūcīgais, ne citi, ne – es pats. 

Skrīnings.
Lai veicinātu agrīnu vēža diagnostiku, kas mūsdienās būtiski palielina pilnīgas izārstēšanās iespējas, daudzām saslimšanām tiek meklētas iespējas veikt skrīningu – efektīvu, lētu, nekaitīgu, pieejamu agrīnas diagnostikas metodi noteiktai iedzīvotāju grupai. Latvijā iedzīvotājiem ir pieejamas 3 valsts apmaksātas skrīninga programmas – krūts vēzim (reizi 2 gados sievietēm no 50 līdz 69 gadiem), dzemdes kakla vēzim (reizi 3 gados sievietēm no 25 līdz 70 gadiem) un zarnu vēzim (reizi gadā sievietēm un vīriešiem no 50 gadiem). Cita veida onkoloģisko saslimšanu valsts apmaksātas skrīninga programmas pašreiz netiek realizētas. Tomēr tas nenozīmē, ka katrs pats nevarētu veikt noteiktas pārbaudes, sevišķi, ja apzinās iespējamos riskus attiecībā uz savu veselību (smēķēšana, alkohola lietošana, kaitīgi darba apstākļi, onkoloģiskās saslimšanas ģimenē u.c.). Veiksmīga skrīninga rādītāji ir precīzi izvēlēta mērķa auditorija, pieejamība, efektivitāte, salīdzinoši zemas izmaksas un metodes nekaitīgums.

Plaušu vēzis un skrīnings.
Viena no jaunākajām agrīnas diagnostikas metodēm ir plaušu vēža skrīninga izmeklējums ar zemas starojumu devas kompjūtertomogrāfiju jeb plaušu CT, ko novērojumos ārsti kā iespēju atzīmē jau 10 gadus. Plaušu vēzis ir viens no izplatītākajiem audzējiem pasaulē, arī Latvijā katru gadu plaušu vēzi diagnosticē teju 1100 cilvēku, no tā ik gadu mirst gandrīz tikpat daudz – 1000 cilvēki. Piecu gadu dzīvildze pacientiem ar plaušu vēzi ir tikai 15%, salīdzinot pacientiem ar savlaicīgi diagnosticētu krūts, resnās zarnas vai prostatas vēzi tā tuvojas 90%. Augstā mirstība ir izskaidrojama ar to, ka lielai daļai pacientu vēzis tiek atklāts novēloti, kad veiksmīga ārstēšana audzēja izplatības dēļ vairs nav iespējama. Tāpēc agrīnai plaušu vēža diagnostikai ir būtiska nozīme.

Mērķa auditorija.
Saslimšanai ar plaušu vēzi ir skaidri riska faktori – 80-90% gadījumu plaušu vēža iemesls ir smēķēšana, saslimstību veicina arī kaitīgi ārējās vides faktori un piesārņojums. Vīrieši ar plaušu vēzi slimo aptuveni piecas reizes biežāk nekā sievietes. Pēc dažādos pētījumos secinātā, plaušu CT skrīnings rekomendējams smēķētājiem vecumā no 55 līdz 74 gadiem, vai tādiem, kuri pārtraukuši smēķēt pēdējo 15 gadu laikā, sevišķi vīriešiem un tādiem, kam ģimenē kādam no tuviniekiem ir bijusi onkoloģiska saslimšana.

Metodes nekaitīgums.
Plaušu izmeklējumu šobrīd Latvijā ir iespējams veikt ar staru devu, kas ir trīs reizes zemāka nekā vecās paaudzes CT aparātiem. Eksperimentālos mēģinājumos staru devu ir izdevies samazināt līdz pat plaušu rentgenogrammas līmenim, kas ir līdzīga starojumam, kuru saņem lidmašīnas pasažieris viena transatlantiska lidojuma laikā. Paušu CT skrīnings veicams tikai ar zemas devas datortomogrāfijas iekārtu!

Metodes efektivitāte.
Skrīninga mērķis ir atrast vēzi indivīdam, kuram nav nekādu klīnisku slimības izpausmju jeb simptomu. Ar CT tehnoloģijām iespējams izmeklēt plaušu parenhīmu ar nesalīdzināmi augstāku izšķirtspēju kā rentgenogrāfijā un atklāt nelielus veidojumus, arī vēzi, to agrīnajās stadijās, kas var nodrošināt efektīvas ārstēšanas iespējamību.
Ar šo metodi teicami var vizualizēt ne tikai plaušu audus, bet arī videnes patoloģiju. Plaušu slimības bieži ilgstoši norit bez klīniskām izpausmēm un rentgenogrammās agrīni ir grūti vizualizējamas, tāpēc CT noteikti ir efektīvāka metode.

Citas šīs metodes priekšrocības.
Šodien CT kā vizualizācijas metodi izmanto ne tikai diagnostikā, bet arī ārstēšanā. Arī Latvijā CT kontrolē pielieto radiofrekvences ablācijas metodi nelielu perifēru audzēju destrukcijai. Šī metode ir salīdzinoši saudzīgāka, un izmantojama gadījumos, kad ķirurģiska ārstēšana ir kontrindicēta, piemēram, pacienta vispārējā stāvokļa vai blakus saslimšanu dēļ.

Pieejamība un izmaksas.
Latvijas medicīnas iestādēs šobrīd ir jaunākiem standartiem atbilstošas daudzslāņu CT iekārtas, kuras arī nodrošina izmeklējumus ar samazinātu starojuma slodzi. Lai arī valsts neapmaksā šo metodi kā skrīningu, tomēr pacientiem tā ir pieejama ar ārsta nosūtījumu gan kā valsts apmaksāts izmeklējums, gan kā apdrošinātāja apmaksāts pakalpojums, gan par privātiem līdzekļiem. Viena maksas izmeklējuma cena svārstās robežās no 65–75 EUR.

Veidojot sava uzņēmuma piedāvājumu Onkoloģiskās modrības gadā, SIA magnētiskās rezonanses centrs «DiaMed» ik mēnesi piedāvā noteiktus diagnostiskos izmeklējumus par samazinātu cenu.

Plaušu CT skrīninga izmeklējums laikā no 01.05. līdz 31.05.2015. maksā 45.50 EUR!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi risinājumi metālapstrādei

Metālapstrāde ir nozare, kas aptver plašu darbību spektru. Sākot no griešanas, slīpēšanas un metināšanas līdz virsmas apstrādei un detaļu izgatavošanai. Lai nodrošinātu augstu darba efektivitāti un k...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti