Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kas mainās pēc kredīta atmaksas?

Par to, kas mainās pēc kredīta atmaksas, tiek runāts maz. Par laiku pēc aizdevuma atmaksas tiek runāts kā par saldu dzīvi Leiputrijā, kā par kaut ko tālu un neaizsniedzamu, un kā par kaut ko tādu, kas mūsu dzīves plānā ir ierakstīts kā «Kādā skaistā dienā...». Mēnešiem, gadiem un pat gadu desmitiem ilgi mēs strādājam, lai sasniegtu šo mērķi, un tad vienā skaistā dienā šis mērķis tik tiešām tiek sasniegts.

Saprotot to, ka beidzot esam izkļuvuši no kredītsaistībām, mūs pārņem emocionāls saviļņojums, tomēr sajūtas ir nedaudz divējādas – nu mēs vairs neesam ierobežoti un vairs īsti nesaprotam, uz kuru pusi nu iet. Arī mūsu finansiālā situācija ir dramatiski mainījusies (uz pozitīvo pusi, protams), tomēr mēs jūtamies kā zaudējuši pamatu zem kājām. Kas tad īsti mainās vai, gluži pretēji, nemainās, kad kredīts visbeidzot tiek nomaksāts?

  • Taupība ir noteicēja. Kā zināms, kredītsaistības liek cilvēkam kļūt nedaudz vai daudz taupīgākam, atkarībā no parādsaistību apmēra. Esot kredītsaistībās, mēs meklējam daudz un dažādus veidus, kā arvien ietaupīt – mēs pērkam akcijas preces, iepērkamies izpārdošanās, lietojam kuponus, izmantojam dažādas atlaižu kartes, kā arī pieturamies pie budžeta plāna. Interesanti, ka šis taupīšanas paradums parasti saglabājas arī pēc aizdevuma atmaksas, tomēr tas nebūt nav slikts paradums, jo taupība, kā zināms, vairo labklājību, un kurš gan nevēlas, lai izdevumu būtu mazāk?
  • Nomainās prioritātes. Kredītsaistību laikā izdevumu samazināšana un ienākumu palielināšana bija prioritātes, lai pēc iespējas ātrāk atmaksātu kredītu. Ja kredītņēmējs ir tik tiešām ieinteresēts ātrāk atmaksāt kredītu, tas darīs it visu, lai sakrātu maksimāli daudz naudas, ko novirzīt kredīta atmaksai pirms termiņa, tādējādi ietaupot naudu uz procentu maksājumiem. It īpaši svarīgi tas ir situācijās, kad ir ņemti ātrie kredīti internetā, kuriem ir augstas procentu likmes. Kad aizdevums ir nomaksāts, prioritātes nomainās. Par prioritātēm parasti kļūst tās vēlmes un vajadzības, kas kredītsaistību dēļ pastāvīgi tika atliktas uz vēlāku laiku.
  • Nauda jauniem pirkumiem tiek krāta, nevis ņemta kredītā. Kad cilvēks ir veiksmīgi izkļuvis no kredītsaistībām, tam nereti šķiet, ka naudu konkrētajam pirkumam vajadzēja krāt, nevis ņemt kredītā. Tomēr, kā zināms, cilvēki nereti tik ļoti vēlas apmierināt kādu savu vēlmi vai vajadzību, ka tie nevēlas tērēt savu laiku naudas krāšanai, dodot priekšroku naudas tērēšanai kredītā un iegūstot vēlamo lietu nekavējoties. Kad aizdevums ir nomaksāts, mēs nereti mainām savas domas un labprātāk izvēlamies pagaidīt, un pakrāt naudu, nevis aizņemties to, atkal nokļūstot kredītsaistībās.
  • Tiek veidoti iekrājumi. Lai arī kādi šie iekrājumi būtu – iekrājumi ārkārtas gadījumiem vai iekrājumi vecumdienām –, mēs pēkšņi izjūtam nepieciešamību pēc drošiem naudas krājumiem, kas var noderēt visdažādākajās situācijās, kurām citkārt būtu nepieciešams kredīts. Kad esam kredītsaistībās, iekrājumus veidojam galvenokārt ātrākai kredīta atmaksai, nevis citiem mērķiem, bet tad, kad parādsaistību vairs nav, varam pilnvērtīgi pievērsties citu, būtisku iekrājumu veidošanai, turpmāk pasargājot sevi no nepieciešamības pēc tādām lietām kā atrie krediti ar negativu kreditvesturi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti