Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvijas Ārpolitikas institūta pētījums izvērtē jaunākās tendences Latvijas-ASV attiecībās, nāk klajā ar rekomendācijām

Eksperti jaunākajā rakstu krājumā par Latvijas-ASV attiecībām, ko izdevis Latvijas Ārpolitikas institūts, ne tikai akcentē abu valstu stratēģisko sadarbību drošībā, bet arī aicina vairāk pievērsties attiecībām ekonomikā un diasporas lomai. Krājums izvērtē paveikto pēdējos četros gados un piedāvā rekomendācijas nākotnei. Jauno grāmatu varēs savā īpašumā par velti iegūt prezentācijā un ekspertu diskusijā, kas notiks 26. maijā viesnīcā Bergs, kā arī lasīt internetā.

Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu attiecības tradicionāli tiek raksturotas kā stratēģiska partnerība, kuras galvenais stūrakmens ir sadarbība drošības jomā. Plānojot jauno pētījumu, Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) jautāja – kādas ir pēdējo gadu tendences, kādās jomās ir iespējams papildus tālāk sadarbību, un kas vēl jāņem vērā, plānojot nākotnes politiku? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēja Latvijas un ASV eksperti, kuru raksti apvienoti jaunajā analītiskajā krājumā «Latvija un Savienotās Valstis: izvērtējot stratēģisko partnerību mainīgajā vidē» (Latvia and the United States: Revisiting a Strategic Partnership in a Transforming Environment).

Pētījums parāda, ka abu valstu attiecības pēdējos gados kļūst arvien daudzpusīgākas, un vairākās jomās Latvija iegūtu no vēl ciešākas sadarbības ar ASV.

Stratēģiskā partnerība drošības jomā Ukrainas-Krievijas konflikta izskaņā top arvien ciešāka: abas lielākās ASV partijas, demokrāti un republikāņi, ir vienotas Latvijas un pārējo Baltijas valstu atbalstā. Tai pat laikā krājuma autori identificē vairākas stratēģijas nākotnei: no kopīgām, pārdomātām investīcijām Latvijas aizsardzības spējās un infrastruktūrā, līdz pat jaunajai jūras stratēģijai Baltijas jūras reģionā.

Lai gan šobrīd ASV nav viens no Latvijas prioritārajiem tirgiem, ekonomisko pārstāvniecību atvēršana un pārdomāta gaidāmās TTIP – Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības – priekšrocību izmantošana varētu būtiski uzlabot situāciju. Sadarbība enerģētikā var attīstīties patiesi stratēģiska pateicoties gaidāmajam ASV sašķidrinātās dabasgāzes importam un Latvijas interesei kļūt par reģionālo mezglu. Turklāt Latvija, izmantojot savu attīstīto infrastruktūru, var kļūt par reģionālo līderi, attīstot jaunus tranzīta maršrutus.

Kamēr Latvija bauda panākumus ASV kultūras un sporta dzīvē, un latviešu diaspora spēlē vienreizēji nozīmīgo lomu attiecību stiprināšanā, ir svarīgi veidot vēl plašāku dialogu un abās valstīs rosināt sabiedriskas diskusijas.

«Šī grāmata apskata ne tikai konstruktīvo līdzšinējo sadarbību, bet arī izaicinājumus, kuriem gan Latvijai, gan Savienotajām Valstīm jāstājas pretī mainīgajā globālajā vidē, un svarīgi, ka starpvalstu dialogam ir labvēlīga augsne», saka viens no grāmatas redaktoriem Dr.sc.pol. Andris Sprūds. Publikācija būs interesanta gan politikas veidotājiem, sevišķi gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā, gan arī plašākai auditorijai. Dr.hist. Valters Ščerbinskis papildus izceļ «gan jaunu un daudzsološu, gan arī jau pieredzējušu ekspertu iesaisti»; īpaši minama plašā ASV ekspertu pārstāvniecība.

Grāmatas prezentācija un diskusija par Latvijas un ASV sadarbību drošības un ekonomikas jomā notiks š.g. 26. maijā no plkst. 16:00–18:00 viesnīcā Bergs (Elizabetes iela 83/85), angļu valodā. Tajā piedalīsies tādi eksperti kā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, ASV domnīcas Atlantic Council pētnieks Leo Mišels un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. Pilna programma (angļu valodā) skatāma šeit. Savu dalību pasākumā ir iespējams reģistrēt saitē http://ej.uz/LVUS; aicināti visi interesenti. Grāmatas drukātā versija būs pieejama bez maksas pasākuma laikā; elektronisko versiju varēs lasīt LĀI mājas lapā www.liia.lv.

Projekts tapis sadarbībā ar VAS «Latvijas Dzelzceļš», kā arī Latvijas Republikas vēstniecību Amerikas Savienotajās Valstīs un SIA PATA AB, Amerikas latviešu apvienību un Eiropas krabju zvejas asociāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti