Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

LU Humanitāro zinātņu fakultāte šogad uzņem 10 valodu un kultūras bakalaura studiju programmās

Kopsolī ar strauji mainīgo laikmetu esam gatavi pavērt jaunus apvāršņus. Šodien valodu studijas vairs nav tikai gramatika. Attīstoties informācijas ceļošanas ātrumam, pasaule ar katru sekundi pienāk arvien tuvāk. Kultūra, valoda un cilvēks ir humanitāro zinātņu pamatvērtības, kuru loma šodienas un rītdienas Latvijas izaugsmē un attīstībā ir nozīmīgāks kā jebkad iepriekš.

Laikā, kad robežas ir plaši atvērtas un valsti satrauc demogrāfiskā situācija, gaišo prātu izceļošana un iebraucēju pieplūdums, ir svarīgi apzināties savu identitāti un vietu citu kultūru plašumā. Ceļš uz panākumiem ir atbrīvošanās no bailēm un sevis apzināšanās – savas identitātes, kultūru, pagātnes, un tādā pašā mērā citu kultūru identitātes iepazīšana. Noturīgas tradīcijas un modernās pasaules vēsmas harmoniski sadzīvo vienkopus, piešķirot HZF īstenotajām studiju programmām pamatīgumu, noteiktību, konkurētspēju un dinamiskumu.

Tradīcijām bagātās HZF studiju programmas arvien pielāgojas mūžam mainīgajām šodienas prasībām, piedāvājot arvien jaunus papildinājumus stabilām vērtībām. Jaunajā akadēmiskajā gadā Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmā tiek piedāvāts lituānistikas modulis un Angļu filoloģijas studiju programmas Skandināvijas modulī būs iespējams apgūt norvēģu valodu.

Vienmēr aktuālas ir studijas Krievu filoloģijā, kur paralēli krievu valodas un kultūras apguvei iespējams specializēties valodniecībā, literatūrzinātnē vai kritikā un publicistikā.

Nemainīga ir interese par romāņu valodām un kultūru. Franču filoloģijas studiju programmā iespējams apgūt franču valodu un kultūru un vēl vienu romāņu valodu – spāņu vai itāļu.

Pieaugot Vācijas lomai Eiropas ekonomikā, arvien aktuālākas kļūst Vācu filoloģijas studijas, kas ļauj iepazīt vāciski runājošo zemju kultūru, vēsturi un sabiedrību.

HZF iespējama apgūt Latvijā ekskluzīvas humanitāro studiju jomas, tādas kā - Somugru studijas, Klasiskā filoloģija, arvien vairāk popularitāti gūstošās Āzijas studijas, kuras ietver četras studiju apakšprogrammas: Japānas studiju, Sinoloģijas (ar ķīniešu un senķīniešu valodu), Tuvo Austrumu (ar arābu vai turku valodu) un šogad pirmo reizi Indijas un Indonēzijas studiju apakšprogramma.

Humanitāro zinātņu lokā iekļaujas pasaulē aktuālās Kultūras un sociālās antropoloģijas studijas. LU HZF piedāvā pagaidām Latvijā vienīgo bakalaura studiju programmu šajā jomā.

Izmantojot humanitāro zinātņu interdisciplinaritātes potenciālu, pirms 4 gadiem LU HZF tika izveidota jauna studiju programma Moderno valodu un biznesa studijas, kas sevī apvieno spēcīgu svešvalodu apguves pamatu un ekonomikas priekšmetus, gatavojot augsti kvalificētus speciālistus, kas spēs konkurēt mainīgajā darba tirgū. Programma jau guvusi popularitāti, arī šogad tajā uzņem studentus.

Ceļš uz  cilvēku - sevi un pasauli ved caur kultūru un valodām.

Šogad Somugru studijas beidz Katrīna Kalniņa, tiekamies īsi pirms viņas bakalaura darba aizstāvēšanas. Katrīna sevi sauc par Latvijas patrioti, bet pēc mūsu sarunas viņa mēros ceļu uz Tartu Igaunijā, ko jau kādu laiku sauc par savām mājām.

Katrīna strādā Tartu planetārijā. Somugru filoloģe, kas strādā pie satelītiem - nav jājautā, kāpēc ir vērts parunāties ar šo meiteni.

Līdzīgi kā daudzas citas meitenes, kurām skolā "labi gāja valodas" Katrīna pēc vidusskolas absolvēšanas devās uz Rīgu, lai stātos angļu filologos, pieteikuma ailītēs, kas pieļauj vairākas prioritātes sarakstīja arī citas fakultātes programmas, lieki piebilst, ka par Somugru studijām viņai nebija nekādu domu – izklausījās interesanti, tātad - ierakstīja! Sagaidot rezultātus atklājās, ka nevienā no kārotajām programmām Katrīna nav tikusi budžeta grupā, bet pa konkursa laiku meitene jau bija sākusi interesēties par igauņu un somu valodām, tāpēc izlēma par maksu mācīties Somugru studiju programmā.

Katrīna atzīst, ka studijas nebija vieglas, jo līdzās filoloģijas priekšmetiem pilnīgi no jauna jāapgūst veselas divas somugru valodas. Tas ir grūti, jo somugru valodas pašas par sevi ir specifiskas - nepieder indoeiropiešu valodu saimei, t.i. nelīdzinās mums zināmajām valodām.

Studiju laikā Katrīna strādāja par telekonsultanti starptautiskā firmā, kas darbojas ar somu klientiem, tāpēc sākotnēji bija doma vairāk pievērsties somu valodai.  Vēlāk dažādu sakritību dēļ studentei izdevās pusgadu pastudēt Igaunijā, Tartu universitātē, ievērojami uzlabojot igauņu valodas zināšanas. Vēlāk meitene iepazinās ar latviešiem, kas darbojas Igaunijas satelītu projektos un viņi piesaistīja jauno valodu speciālisti terminoloģijas izstrādei. Tapa Katrīnas bakalaura darba tēma "Satelītu tehnikas & tehnoloģiju terminoloģija igauņu un latviešu valodā".

Tagad Katrīna domā turpināt somugristikas studijas maģistrantūrā Tartu Universitātē. Jautāta, vai ir apmierināta ar savu nejaušo izvēli studēt somugristiku, pārliecināti atbildi – "Noteikti!"

Katram pašam ir jādomā, ko darīt ar savu dzīvi, nav gatavas receptes un ideālas studiju programmas, kura der ikvienam. Studijas ir viens no ceļiem kā atrast savas dzīves ceļu.

Katrīna nerunā daudz, netiecas stāstīt par sevi un saviem panākumiem, kad jautāju viņai, kāpēc tā, jo ar izdarīto patiesi var lepoties, viņa lēni nosaka: "To es laikam esmu iemācījusies no igauņiem, daudz par sevi nerunāt, bet darīt!"

Gaidām Jūs HZF informācijas stundās www.hzf.lu.lv, http://www.lu.lv/gribustudet/

Visvalža iela 4a, Rīga, LV-1050

Tālrunis: 6703 4841

Fakss: 6722 6601


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti