Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Maģistra studiju programma finanšu un aktuārajā matemātikā, TU (2011)

Baiba Duļevska: _„Vēl tikai pirms gada es pati lasīju laikrakstā “Diena” par Tartu Universitāti, un šis raksts mani pamudināja apsvērt studiju turpināšanu tieši šajā universitātē. Šobrīd  es nu jau kā mācību programmas“Finanšu un statistikas matemātika” pilntiesīga studente varu teikt, ka ar savu izvēli esmu ļoti apmierināta vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, studiju kvalitātes dēļ. Studiju programma ir ļoti pilnīga un aptver tēmas, kuras ir nepieciešamas indivīda turpmākai profesionālai izaugsmei. Es apbrīnoju savu pasniedzēju entuziasmu un plašās zināšanas šajā sfērā, kas arī mūs, studentus, motivē mācīties vēl vairāk un vēl pamatīgāk. Piedevām, Tartu ir lieliska vieta, kur atrasties un studēt! Tā ir īsta studentu pilsēta, kur var satikt cilvēkus no visām pasaules malām un piedalīties dažādās studiju un ārpusstudiju aktivitātēs.“ _

Saskaņā ar žurnāla "Wall Street" pētījumu aktuāra specialitāte ir pastāvīgi sastopama starp trim pieprasītākajām profesijām 200 profesiju vidū ASV, balstoties uz pieciem kritērijiem – vidi, ienākumiem, nodarbinātības perspektīvu, fiziskajām prasībām un stresu. Aktuāra specialitātes aktualitāti atkārtoti apstiprina arī citi līdzīgi pētījumi. Kas īsti ir aktuārs? Kā kļūt par aktuāru?


Aktuārs jeb apdrošināšanas matemātiķis ir profesionālis, kurš parasti strādā apdrošināšanas kompānijā un analizē risku finansiālās sekas. Izmantojot negadījumu biežuma statistiskos datus un to smaguma pakāpi pagātnē, aktuārs aprēķina "taisnīgas" cenas dažādiem apdrošināšanas produktiem transporta, ceļojumu vai dzīvības u.c. apdrošināšanā. Viņi izmanto zināšanas matemātikā, statistikā un finanšu teorijā, lai pētītu nenoteiktus nākotnes notikumus, it īpaši tos, kas attiecas uz apdrošināšanas un pensiju programmām, bet ne tikai. Aktuāri var būt konsultāciju kompāniju, valdības, banku un investīciju kompāniju darbinieki vai strādāt tādos uzņēmumos, kas nodarbojas ar finanšu risku pārvaldību.


Cita profesija, kas arī balstās uz matemātiskajām prasmēm un kurai ir augsta reputācija un pēc kuras ir liels pieprasījums, ir kvantitatīvais analītiķis jeb vienkārši "kvants". Kvants ir persona, kura strādā finanšu jomā, pielietojot skaitliskās vai kvantitatīvās metodes. Viņa darbības laukā ietilpst riska menedžments, cenu veidošanas principi, arī tādi mūsdienīgi virzieni kā aktuārā arbitrāža, algoritmiskā pārdošana utt. Kvantam ir spēcīgas zināšanas matemātikā, kas apvienotas ar labām programmēšanas prasmēm.


Viengadīgo maģistra studiju programmu finanšu un aktuārajā matemātikā starptautiskajiem studentiem Tartu Universitāte piedāvā kopš 2005. gada. Programma piedāvā apgūt zināšanas un prasmes divos galvenajos virzienos – aktuārajā matemātikā un cenu veidošanas principu matemātikā. Visi kursi tiek pasniegti angļu valodā: dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas matemātika, cenu veidošanas principi un cenu fiksēšana, aktīvu cenu dinamika, riska analīze un ārkārtēji apstākļi, mūsdienu portfeļu teorija, kā arī citi ar matemātiku saistītie priekšmeti praktiskajā finanšu modelēšanā. Programma ir izstrādāta tā, lai palielinātu studentu zināšanas un izpratni par apgūstamo priekšmetu tādā līmenī, lai viņi būtu konkurētspējīgi finanšu institūciju potenciālo darbinieku vidū. Starp mūsu studentiem ir pārstāvji no Beļģijas, Somijas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Krievijas, Kamerūnas, Lietuvas un ... Latvijas!


Programmu vada Matemātiskās statistikas institūts, TU, un tā ir balstīta uz institūta ciešajiem sakariem ar finanšu institūcijām valstī un citur pasaulē. Programma arī nodrošina nepieciešamo apmācību tiem studentiem, kas vēlas turpināt studijas minētajā jomā doktorantūrā. Maģistra studiju programmu iespējams apgūt viena gada laikā, izvēloties pilna laika studijas, vai divos gados, pieņemot lēmumu par labu nepilna laika studijām.


Nobeigumā jāpiebilst, ka Tartu mēs palīdzam apgūt mūsdienu finanšu un apdrošināšanas matemātikas būtību, kas nepieciešama, lai veiksmīgi apietos ar dažādiem riskiem, ar kuriem saskaras finanšu uzņēmumi. Mūsu absolventi strādā vietējos uzņēmumos, dažādās kompānijās pasaulē, tai skaitā arī Volstrītā.


Vairāk informācijas var atrast http://www.ut.ee/finmath

Ja Jums ir kādi jautājumi par studiju iespējām Tartu Universitātē, nekautrējieties sazināties ar mums www.ut.ee/ask


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti