Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mehatronika – viena no jaunajām profesijām, kas izmainīs pasauli!

Reiz tipogrāfijā sabojājās drukas iekārta. Lampiņas mirgo, operators izmisīgi spaida pogas, slēdz iekšā, slēdz ārā, bet nekas negriežas, nekas nenotiek. Klienti gaida steidzamos pasūtījumus, darbs stāv uz vietas. Nu ko, pirmais, kas nāk prātā - jāzvana elektriķim Koļam, kurš līdz šim sevi parādījis kā labu meistaru, lai brauc un skatās, ko var darīt lietas labā.

Nepaiet ne dažas stundas, un Koļa ir klāt. Lietpratīgi pabaksta ar indikatoru kontaktus un paziņo – elektrība ir, drošinātāji ir kārtībā, bet no mehānismiem un elektronikas viņš neko nesaprotot, tur nu nākšoties zvanīt kādam citam spečukam. Vienam no darbiniekiem, izrādās, sievastēvs Voldemārs esot elektromehāniķis, kurš ar visādiem elektromehānismiem tiekot galā piecās minūtēs. Zvans Voldemāram, un jau pavēlākā pēcpusdienā šis ir klāt.

Domīgi nopētījis iekārtu, Voldis paziņo, ka šitādu verķi viņš gan redzot pirmo reizi, taču pamēģināšot. Tā nu Voldis dažas stundas noķimerējas, lampiņas sāk mirgot citādākā secībā, bet ar to arī viss beidzas. Izskatās, ka sagājusi dēlī tā programma, kas to visu elektroniku vada, bet tur nu es neko nevaru palīdzēt, man padomjlaikos teķī šitādus nemācīja – tā Voldis. Savāca savus skrūvgriežus un testerus, un prom bija. Ahā, programma! Bet, spriežot pēc mūždien gudrās runāšanas, par programmām taču visu zina pašu datorists Saška! Pēc brītiņa par izraušanu no savas datoru realitātes neapmierinātais Saška stāv blakus drukas iekārtai. Sākumā brītiņu blenž te uz iekārtu, te uz apkārtējiem, nespējot pārslēgties no datorpasaules uz reālo dzīvi. Kad beidzot Saškam aiziet, ko no viņa grib, atskan atbilde – jūs ko, traki esat, kā es varu šito saprogrammēt, ja tai iekārtai nav pat USB ports! Un prom bija arī viņš. Tā nu diena pagājusi, drukas iekārta tā arī stāv, meistaru, kas ar to varētu tikt galā, atrast nevar, pasūtījuma izpilde kavējas, klienti neapmierināti, labā slava sabojāta... Ko darīt?!

Šodien grūti iedomāties kādu tehnikas nozari, kurā nebūtu mehānismi un mehāniskas sistēmas ar vienlaicīgu elektronikas un datortehnikas pielietojumu. Šādas sistēmas sauc par mehatroniskām sistēmām, un mācību par tām sauc par mehatroniku.

Mehatroniskās programmas ir CD atskaņotājos, printeros, praktiski visās rūpnīcu iekārtās un darbgaldos, medicīnas iestādēs, vieglajās automašīnās, veļas mašīnās, fotoaparātos, mikroviļņu krāsnīs - visur, kur mehānismu un elektronikas darbība tiek vadīta ar procesora un programmas palīdzību. Var teikt, ka mūsu dzīve nav iedomājama bez mehatronisko sistēmu pielietošanas. Tās ir pat mūsu modernajās mājās - apkures iekārtās, ventilācijas iekārtās, apsardzes sistēmās, automātiski atveramās durvīs, liftos, vārtos utt.

Attīstoties arvien jaunākām un sarežģītākām tehnoloģijām, pieaug mehatronikas nozīmīgums, un līdz ar to šīs jomas profesija kļūst aizvien pieprasītāka un neaizstājamāka. Turklāt mehatronika atzīta par vienu no desmit jaunajām tehnoloģijām, kas mainīs pasauli.

Jāpiemin, ka Latvijā jau šobrīd arvien vairāk jūtams tādu speciālistu trūkums, kuri spēj izstrādāt jaunas ierīces, prot projektēt un apkalpot automatizētas ražošanas līnijas, spēj darboties profesionālā līmenī ar CNC (ciparu programmas vadības) iekārtām, veikt to projektēšanu, iestatīšanu, apkopes un remontus.

Vidzemes Augstskolas (ViA) studiju programma "Mehatronika" sniedz uz zinātniskiem pamatiem balstītu un praktiski orientētu 1. līmeņa augstāko profesionālo izglītību, sagatavojot augsti kvalificētus, universālus profesionāļus. Pēc studiju programmas apgūšanas speciālists spēj nodrošināt ne tikai mehatronisko sistēmu efektīvu ekspluatāciju un iekārtu parametru mērīšanu, iestatīšanu un regulēšanu, bet arī projektēšanu un uzstādīšanu.

Priecīga ziņa studentiem, kuri uzsāks studijas šogad – jums būs vienreizēja iespēja pirmajiem iegūt zināšanas jaunajā Vidzemes Augstskolas inženierzinātņu kompleksā, kurš tiks nodots ekspluatācijā augustā. Jūs būsiet pirmie, kuri iemēģinās jaunās telpas un tikko iekārtotās IT un mehatronikas laboratorijas!

Bez tehniskajām zināšanām studenti apgūs arī ekonomikas pamatus un loģistiku, iegūs prasmi strādāt komandā, nostiprinās svešvalodu zināšanas.

Paveras arī jauna niša darba tirgū un uzņēmējdarbībā – iespēja dibināt uzņēmumu, kas nodrošinās mehatronikas servisu ņemot par paraugu jau ikdienā ierastos datortehnikas un sadzīves tehnikas servisus. Tam par labu liecina arī pēdējā laikā vērojamā tendence, ka uzņēmumi nevis uztur pastāvīgu mehatroniķa štata vietu, bet gan iepērk šo speciālistu palīdzību kā ārpakalpojumu. Tas skaidrojams ar to, ka ja mehatroniķis strādā kvalitatīvi, tad iekārtas bojājas reti, un par dīkstāvi speciālistam maksāt nav izdevīgi. Pats par sevi saprotams, ka mehatronikas speciālisti ir un būs nepieciešami uzņēmumos, kuri sniedz sadzīves tehnikas remonta pakalpojumus.

Uzņemšana budžeta vietās notiek izvērtējot Centralizētā eksāmena vidējās atzīmes matemātikā un svešvalodā. Studijām pieteikties aicināti radoši un inovatīvi cilvēki, kuriem interesē darbs ar dažādām mūsdienīgām tehnoloģijām, neatkarīgi no vecuma, dzimuma un pašreizējās nodarbošanās.

Papildu informāciju par iespējām studēt Vidzemes Augstskolas 1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības studiju programmā "Mehatronika" var uzzināt sazinoties ar ViA Studentu servisu pa tālruni 26182255, e-pastu [email protected] vai mājaslapā..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti