Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Osteoartrīts - stipru sāpju cēlonis mājdzīvniekiem

Oateoartrīts vai artrīts ir locītavu slimība, raksturīga daudziem mājdzīvniekiem un bieži vien saistīta ar lieko svaru, bet dažreiz ar traumu, ar ko ļoti bieži sirgst vecāki mājdzīvnieki. Mūsdienu locītavu traumu ārstēšana var samazināt sāpes un klibumu mājdzīvniekiem, ievērojami uzlabojot turpmāko dzīves kvalitāti suņiem un kaķiem.

Veselā locītavā skrimslis pilda mīkstinoša slāņa lomu, kas ir izvietots starp kauliem. Kad skrimslis tiek bojāts, uzsākas vairāki procesi, kuri noved pie locītavas bojājuma. Zem skrimšļa izvietotās kaulu virsmas tiek bojātas. Tas savā ziņā noved pie locītavas bojājuma. Osteoartrīts izpaužas locītavās, kuras atrodas zem liela spiediena, kā arī cieš no izmežģījuma vai lūzuma.

Lai gan osteoartrīts var sākties arī pirmajā dzīves posmā, parasti pazīmes parādās ievērojami vēlāk. Vairums gadījumu pazīmes ir stīvums un klibums, mājdzīvniekam vislabāk to ievērot pēc ilgstošas gulēšanas vai atpūtas. Slimajā locītavā var veidoties tūska. Dzīvniekam var novērot arī nevēlēšanos lekt. Bieži dzīvnieki ir viegli uzbudināmi un viņu uzvedība var mainīties atkarībā no slimības progresēšanas. Auksta un mitra apkārtējā vide palielina locītavas sāpes un stīvumu.

Suņu šķirnes, kuras ir vairāk pakļautas saslimšanai*:

  • Ņufaundlends;
  • Bernes ganusuns;
  • Rotveilers;
  • Vācu aitusuns;
  • Sanbernārs;
  • Zeltainais retrīvers vai labaradors – retrīvers;
  • Bobteils;
  • Dogs.

Kaķu šķirnes, kuras ir vairāk pakļautas salimšanai*:

  • Meinkūns (gūžas locītavas displāzija);
  • Abisīnijas kaķis (patellas luksācija);
  • Skotu nokareno ausu kaķis (vairāku locītavu bojājumi);
  • Burmas kaķis (elkoņa locītava).

* (avots: http:// www.ah.novartis.com/cab/en/dog_osteoarthritis_risks.shtml 10. 03. 2013)

Kā ievērot artrīta pazīmes savam mājdzīvniekam?

Locītavu saslimšanas izraisa sāpes. Simptomi, kuri parādās dzīvniekam artrīta gadījumā, izraisa sāpes. Jebkuras izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, iespējams, ir izraisījušas sāpes. Tāpat kā cilvēki, atsevišķi dzīvnieki reaģē uz sāpēm dažādi. Turpmākās izmaiņas uzvedībā var norādīt uz iespējamām sāpēm: suns vai kaķis var kļūt pārāk uzbudināms, kaut gan viņš var sākt censties pietuvināties vēl vairāk, nekā agrāk. Atsevišķi dzīvnieki kļūst mazkustīgi un vairāk guļ un tajā pat laikā sunim, kuram ir locītavu saslimšana, ir grūti atrast ērtu stāvokli vai vietu miegam. Suņi negrib ilgstoši staigāt, īpaši aukstā un mitrā laikā, viņiem ir grūti kāpt lejā pa trepēm, lekt uz dīvāna vai automašīnā, bet maziem suņiem var parādīties sāpju simptomi, kad tos ņem rokās. Suns var kost vai laizīt sāpošo locītavu.

Diemžēl sāpju gadījumā vieglākiem dzīvniekiem, tādiem kā kaķi, saslimšanas pazīmes ir grūti noteikt. Locītavu saslimšanas gadījumā kaķi var izjust grūtības pārvietoties kastē ar smiltīm vai kārtojot vajadzības tajā. Pārāk mīkstas tualetes smiltis var mazināt sāpes jutīgajās ķepās. Atsevišķi kaķi pārtrauc rūpēties par savu kažoku, kā arī acu un ānusa apvidus kopšanu. Kaķi var slēpt klibumu. Parādoties locītavu sāpēm, vairums kaķu sāk meklēt siltāku vietu miegam. Ja Jums liekas, ka dzīvniekam nav ērti ēst, vajadzētu pacelt bļodiņu, lai ēšanas process būtu ērtāks.

Osteoartrīta ārstēšana

Osteoartrīts ir neārstējama slimība. Tajā pat laikā pastāv līdzekļi, ar kuru palīdzību var ievērojami uzlabot mājdzīvnieka dzīves kvalitāti. Optimāla ķermeņa svara uzturēšana samazina slodzi uz locītavām. Laba, silta vieta miegam palīdz tikt galā ar sāpēm. Sunim vai kaķim ar slimām locītavām būtu nepieciešams kaut kas līdzīgs pakāpieniem, lai viņi varētu nokļūt savā iemīļotajā vietā, tādās vietās kā gulta, dīvāns vai palodze. Palīdzēt var arī masāža, siltumterapija, akupunktūra, bet tiem dzīvniekiem, kuriem patīk peldēt, radīs atvieglojumu peldēšana.

Ļoti svarīgi ir diēta. Vairāki pētījumi ir apstiprinājuši, ka speciāla ārstnieciskā diēta vai barības piedevas var kalpot kā labs nepieciešamo vielu avots, piemēram, glukozamīna un hondroitīna, kuri uzlabo locītavas skrimšļa stāvokli un palīdz apturēt tās iznīcināšanu.

Nopietnākos gadījumos nepieciešams izmantot pretsāpju līdzekļus un kortikosteroīdus, kuri ļauj samazināt sāpes un uzlabo locītavas funkcionēšanu.

Fiziskā slodze

Mērenas nodarbības noteikti palīdzēs, jo tās uztur kustībā muskuļu masu un locītavas. Lielas slodzes ir kontrindicētas. Dzīvnieki izjūt problēmas ar locītavām, tādēļ nekādā gadījumā nedrīkst iedrošināt stāvēt uz divām ķepām. Pieejama daudzu speciālistu palīdzība, kuri var nozīmēt nepieciešamās diētas un nodarbību programmas. Liekais svars lielā mērā apgrūtina osteoartrīta ārstēšanu. Liekā svara zaudēšanai jānotiek pakāpeniski – ātra svara samazināšana noved pie vielmaiņas problēmām.

Dzīvniekam, kļūstot vecākam, locītavu skrimslis kļūst plānāks. Organisms reaģē uz to, cenšoties atjaunot skrimsli, bet jaunais skrimslis vairs nebūs tik gluds un locītavu virsmas būs nelīdzenas. Diemžēl daudzi dzīvnieku īpašnieki ierobežotas dzīvnieka kustības saista ar dzīvnieka vecumu. Tomēr vecums nav slimība, saimniekam obligāti jāpievērš uzmanība tam, ka ir samazināts dzīvnieka kustīgums.

Ēdināšana

Par laimi lielu darbu saimnieka vietā, kuram ir dzīvnieks, kurš cieš no osteoartrīta, ir izdarījuši barību ražotāji. Dzīvnieka, kurš cieš no osteoartrīta, racionā jābūt ietvertām svarīgām taukskābēm, vielām iekaisuma mazināšanai, dabīgiem glukosamīniem, antioksidantiem, lai iznīcinātu brīvos radikāļus, metionīnam, mangānam un selēnam, kas stimulē skrimšļa sintēzi.

Dzīvnieka barošana ar barību, kas ir bagātināta ar barības piedevām un ražota sarežģītā ražošanas procesā, izmantojot speciālu recepti, ir visvienkāršākā ārstēšanas metode. Royal Canin ražo barību kā priekš kaķiem, tā arī priekš suņiem, kuri cieš no osteoartrīta – "Royal Canin Mobility Feline" un "Royal Canin Mobility Canine". Minētās barības satur glukozamīnu un hondroitīnu, kas pasargā locītavas. Vēl bez tā receptes sastāvā ir iekļauti Jaunzēlandes zaļlūpu moluski, kas labvēlīgi iedarbojas uz locītavām. Jāņem vērā arī tas fakts, ka lai gan problēmām ar locītavām ir vairāk pakļauti lielo šķirņu suņi, tomēr pastāv liels daudzums dažādu citu izmēru suņu, tāpēc ir paredzēta diēta, speciāli lielo sķirņu suņiem. Kā arī suņu barībā ir samazināts kaloriju daudzums, kas palīdz saglabāt ķermeņa svaru normas robežās. Kaķiem paredzētajā barībā ir samazināts fosfora līmenis, kas palīdz aizsargāt nieres kaķiem, kas cīnās ar osteoartrītu. Veterinārā diēta kā kaķiem, tā arī suņiem satur nepieciešamo antioksidantu kompleksu, kas palīdz neitralizēt brīvos radikāļus.

Dzīvnieki, kuri vēl ne reizi nav mēģinājuši Royal Canin barību, parasti labprāt pierod pie šīs barības. Lai gan minētā barība ir diētiskā barība - veterinārā sērija, neviens produkts no minētās sērijas nesatur medikamentus. Visas minētās barības tiek ražotas, ņemot vērā atbilstošas saslimšanas, no rūpīgi atlasītiem komponentiem un izejvielām, pateicoties tam uz organismu ir minimāla slodze un tas arī palēnina progresējošo saslimšanu. Tiek pievienotas tikai barības piedevas. Royal Canin diētas ir pieejamas tikai veterinārajās klīnikās un nepieciešamā diēta jānozīmē veterinārārstam pēc dzīvnieka izmeklēšanas.

Zāles

Pastāv daudzi jauni un efektīvi līdzekļi, kurus var izmantot sāpju un iekaisuma ārstēšanai. Nepieciešams precīzi sekot līdzi noteiktajām instrukcijām. Ārstēšana visādā veidā ar papildus ārstēšanu norit visu mūžu. Tā kā efektīva zāļu izmantošana dzīvnieku ārstēšanai prasa regularitāti, labu sadarbību ar dzīvnieku, labu veselības stāvokli dzīvniekam utt., daudziem mājdzīvnieku īpašniekiem ārstēšana kļūst par papildus slodzi. Diemžēl, izpaliekot ārstēšanai, cieš tieši dzīvnieki, kuri nevar palīdzēt paši sev.

Parasti dot zāles suņiem, ieliekot mutē ar mīļāko kārumu, ir nedaudz vieglāk kā kaķiem. Kaut gan ir arī suņi, kuri ir spējīgi apmānīt saimnieku. Saimnieks pēc kāda laika atrod kaut kur pie skapja vai pie paklāja stūra tableti, kuru, kā viņam likās, suns ar lielāko prieku ir norijis. Kaķu gadījumā zāļu ievadīšana caur muti jau ir daudz grūtāka. Sajaukt zāles ar barību un izbarot kaķim var neizdoties, jo kaķi rūpīgi sakošļā ēdienu. Tādā veidā daļa ēdiena, kurā bija noslēptas zāles, parasti paliek bļodiņā.

Ja saimnieks ir ievērojis, ka mājdzīvniekam ir osteoartrīts…

Ja saimnieks ievērojis majdzīvnieku, kurš cieš, viņam vajadzētu vērsties pie veterinārārsta un jo ātrāk slimība tiks atklāta, jo lielāka iespēja, ka veterinārārsts un saimnieks atradīs pretsāpju līdzekļus un sastādīs ārstēšanas plānu, kas būs piemērots un pa spēkam saimniekam. Katrs mājdzīvnieks ir pelnījis pilnvērtīgu dzīvi bez sāpēm. Tā kā dzīvnieki nevar izstāstīt mums par savām sāpēm savlaicīgi, iespējamos sāpju simptomus noteikt var un tas jādara tikai saimniekam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti